Οι εργαζόμενες στον Πολιτισμό συσπειρώνονται κατά της έμφυλης βίας

WOM.A ονομάζεται η πρωτοβουλία που δημιούργησαν οι γυναίκες στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών προκειμένου να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα στερεότυπα και τις ανισότητες μεταξύ των φύλων.

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Οι εργαζόμενες στον Πολιτισμό συσπειρώνονται κατά της έμφυλης βίας

Οι εποχές αλλάζουν οι προλήψεις και οι προκαταλήψεις μένουν. 21ος αιώνας κι ακόμα συζητάμε για τα ισότιμα δικαιώματα γυναικών και ανδρών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή και δράση. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως οι προκαταλήψεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη, αντέχουν ακόμα κι όταν η πραγματικότητα αλλάζει. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσωπική και συλλογική προσπάθεια, ώστε οι αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές να ξεριζωθούν από το μυαλό και τις συνήθειες της καθημερινής ζωή.

Πριν από ένα μήνα μάθαμε για τη συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Solidarity Now και την πρόσκληση τους σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προαγωγή της ισότητας των φύλων να καταθέσουν προτάσεις μέσω δυο προσκλήσεων ενδιαφέροντος, ώστε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και να λάβουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων. Στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός δικτύου και του κοινωνικού διαλόγου κινείται και η πρωτοβουλία WOM.A από γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συνεισφέρει στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας, που βιώνουν σε όλες τις εκφάνσεις οι γυναίκες στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Μέλη του είναι οι: Σοφία Αντωνίου (ηθοποιός/σκηνοθέτις), Ιώ Βουλγαράκη (σκηνοθέτις), Χρηστίνα Γαρμπή (ηθοποιός/σκηνοθέτις), Κάλλια Γερακιανάκη (μουσικός), Ειρήνη Γεωργαλάκη ( ηθοποιός/σκηνοθέτις), Εριφίλη Γιαννακοπούλου (λυρική τραγουδίστρια/σκηνοθέτις), Μάρθα Γιαννακοπούλου (αρχιτέκτων/μηχανικός), Αμαλία Καβάλη (ηθοποιός/οικονομολόγος), Κατερίνα Μαυρογεώργη (ηθοποιός/σκηνοθέτις), Λυδία Μιχαήλ (παραγωγός κινηματογράφου/τηλεόρασης), Μαντώ Παπαρρηγοπούλου (ηθοποιός), Σοφία Πάσχου (σκηνοθέτις), Μαρία Τσιμά (ηθοποιός), Κατερίνα Φώτη ( χορεύτρια/χορογράφος/δικηγόρος Αθηνών).

Σε επιστολή τους τα μέλη του WOM.A αναφέρουν:

Οι εργαζόμενες στον Πολιτισμό συσπειρώνονται κατά της έμφυλης βίας - εικόνα 1

«Δεν είχαμε σκοπό να προβούμε σε ανακοινώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, όσο είμαστε ακόμη υπό σύσταση. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον χώρο του Αθλητισμού, συγκλονισμένες από τη δύναμη της Σοφίας Μπεκατώρου και των γυναικών που εμπνέει και εμψυχώνει η μαρτυρία της, αισθανόμαστε την ανάγκη, πέρα από το να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας, να επισημάνουμε τα εξής: Ο κλάδος του Πολιτισμού μαστίζεται, βεβαίως, και αυτός από σεξιστικές συμπεριφορές, από φαινόμενα που φέρουν την κουλτούρα βιασμού, από την απαξίωση και τον αποκλεισμό των θυμάτων της παρενόχλησης ή της κακοποίησης στον χώρο της εργασίας τους. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται σε όλο το φάσμα των Τεχνών και ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα σχέσεων εξουσίας.

Θεωρούμε πως είναι η στιγμή, να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για αυτό το ζήτημα ταμπού, ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να περιοριστεί και να σταματήσει. Πιστεύουμε στην έμπρακτη υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων του συγκεκριμένου χώρου, ώστε κάθε γυναίκα που έχει να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να νιώσει ασφαλής να το κάνει και να μην εξαρτάται αυτό το δικαίωμά της από την αναγνώριση ή το δημόσια αναγνωρισμένο κύρος της. Μας ενδιαφέρει η δημόσια παρέμβαση σε σχέση με όλες τις πρακτικές που κατατάσσουν εργασιακά τις γυναίκες σε δεύτερη ταχύτητα.

Ζητάμε ακηδεμόνευτη και ελεύθερη έκφραση κάθε γυναίκας. Καταδικάζουμε ενεργά κάθε απόπειρα που θίγει την επαγγελματική υπόσταση της γυναίκας σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Διεκδικούμε την ουσιαστική ισότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ας βρούμε τη φωνή μας στον δημόσιο διάλογο. Ας φτιάξουμε ένα ευρύ δίκτυο, που να μας συνδέσει δυναμικά μεταξύ μας και με την κοινωνία».

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο woma.greece@gmail.com και στη σελίδα facebook: WOM.A - Women in Arts.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η σκιά της μύγας" σε ένα καφενείο, σε μια πόλη που αλλάζει

Ένα μονόπρακτο για δύο ηθοποιούς "Η σκιά της μύγας" της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη, τρυφερό, σκληρό και συγκινητικό ξεκινά νέο κύκλο παραστάσεων, αυτή τη φορά στο Ρεκτιφιέ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/12/2025

Ετοιμαστείτε για Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο Τρένο στο Ρουφ

Αν είστε φιλότεχνος μπορείτε να καλωσορίστε τη νέα χρονιά με γεύσεις και θέαμα! Το Τρένο στο Ρουφ σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν με ειδικό μενού, ζωντανή μουσική και καλλιτεχνικές εκπλήξεις.

"Locandiera" σε σκηνοθεσία Κακλέα και μουσική Παπαδημητρίου

Στο Θέατρο Τέχνης θα δούμε τη "Locandiera" του Γκολντόνι. Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Κακλέα, μετατρέπεται σε μια τολμηρή επαναδιαπραγμάτευση που φέρνει το παρελθόν αντιμέτωπο με το παρόν.

Ιρλανδικό θέατρο: Τέσσερις παραστάσεις που αξίζει να δείτε

Η σύγχρονη ιρλανδική δραματουργία ζωντανεύει μέσα από τέσσερις ιστορίες γεμάτες ανθρωπιά, μοναξιά και σκοτεινό χιούμορ, αποδεικνύοντας τη δύναμη των Ιρλανδών να μιλούν στην καρδιά κάθε θεατή.

Ο Καρυοθραύστης των Χριστουγέννων ζωντανεύει στο Ολύμπια με μια νέα, μαγευτική παραγωγή

Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι επιστρέφει με φρέσκια ματιά, εντυπωσιακό θέαμα και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Ο Ίψεν σήμερα: Viral, επίκαιρος και ανατρεπτικός

Τέσσερα έργα του Νορβηγού συγγραφέα ανεβαίνουν αυτή τη σεζόν, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τους αξία και την ανοιχτή σχέση με το σύγχρονο κοινό.

Γιορτινές έξοδοι με ρυθμό: μιούζικαλ και μουσικοθεατρικές παραστάσεις

Τα φώτα ανάβουν, οι μελωδίες γεμίζουν τις σκηνές και η πόλη μπαίνει σε γιορτινό ρυθμό. Αυτές τις γιορτές, μιούζικαλ και μουσικοθεατρικές παραστάσεις μάς προσκαλούν να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να μοιραστούμε τη μαγεία του θεάτρου.