Οι εργαζόμενες στον Πολιτισμό συσπειρώνονται κατά της έμφυλης βίας

WOM.A ονομάζεται η πρωτοβουλία που δημιούργησαν οι γυναίκες στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών προκειμένου να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα στερεότυπα και τις ανισότητες μεταξύ των φύλων.

Οι εργαζόμενες στον Πολιτισμό συσπειρώνονται κατά της έμφυλης βίας

Οι εποχές αλλάζουν οι προλήψεις και οι προκαταλήψεις μένουν. 21ος αιώνας κι ακόμα συζητάμε για τα ισότιμα δικαιώματα γυναικών και ανδρών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή και δράση. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως οι προκαταλήψεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη, αντέχουν ακόμα κι όταν η πραγματικότητα αλλάζει. Γι' αυτό απαιτείται μεγάλη προσωπική και συλλογική προσπάθεια, ώστε οι αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές να ξεριζωθούν από το μυαλό και τις συνήθειες της καθημερινής ζωή.

Πριν από ένα μήνα μάθαμε για τη συνεργασία του Ιδρύματος Μποδοσάκη με τον μη κυβερνητικό οργανισμό Solidarity Now και την πρόσκληση τους σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην προαγωγή της ισότητας των φύλων να καταθέσουν προτάσεις μέσω δυο προσκλήσεων ενδιαφέροντος, ώστε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο μεταξύ των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και να λάβουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων. Στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός δικτύου και του κοινωνικού διαλόγου κινείται και η πρωτοβουλία WOM.A από γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συνεισφέρει στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας, που βιώνουν σε όλες τις εκφάνσεις οι γυναίκες στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Μέλη του είναι οι: Σοφία Αντωνίου (ηθοποιός/σκηνοθέτις), Ιώ Βουλγαράκη (σκηνοθέτις), Χρηστίνα Γαρμπή (ηθοποιός/σκηνοθέτις), Κάλλια Γερακιανάκη (μουσικός), Ειρήνη Γεωργαλάκη ( ηθοποιός/σκηνοθέτις), Εριφίλη Γιαννακοπούλου (λυρική τραγουδίστρια/σκηνοθέτις), Μάρθα Γιαννακοπούλου (αρχιτέκτων/μηχανικός), Αμαλία Καβάλη (ηθοποιός/οικονομολόγος), Κατερίνα Μαυρογεώργη (ηθοποιός/σκηνοθέτις), Λυδία Μιχαήλ (παραγωγός κινηματογράφου/τηλεόρασης), Μαντώ Παπαρρηγοπούλου (ηθοποιός), Σοφία Πάσχου (σκηνοθέτις), Μαρία Τσιμά (ηθοποιός), Κατερίνα Φώτη ( χορεύτρια/χορογράφος/δικηγόρος Αθηνών).

Σε επιστολή τους τα μέλη του WOM.A αναφέρουν:

Οι εργαζόμενες στον Πολιτισμό συσπειρώνονται κατά της έμφυλης βίας - εικόνα 1

«Δεν είχαμε σκοπό να προβούμε σε ανακοινώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, όσο είμαστε ακόμη υπό σύσταση. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον χώρο του Αθλητισμού, συγκλονισμένες από τη δύναμη της Σοφίας Μπεκατώρου και των γυναικών που εμπνέει και εμψυχώνει η μαρτυρία της, αισθανόμαστε την ανάγκη, πέρα από το να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας, να επισημάνουμε τα εξής: Ο κλάδος του Πολιτισμού μαστίζεται, βεβαίως, και αυτός από σεξιστικές συμπεριφορές, από φαινόμενα που φέρουν την κουλτούρα βιασμού, από την απαξίωση και τον αποκλεισμό των θυμάτων της παρενόχλησης ή της κακοποίησης στον χώρο της εργασίας τους. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται σε όλο το φάσμα των Τεχνών και ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα σχέσεων εξουσίας.

Θεωρούμε πως είναι η στιγμή, να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για αυτό το ζήτημα ταμπού, ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να περιοριστεί και να σταματήσει. Πιστεύουμε στην έμπρακτη υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων του συγκεκριμένου χώρου, ώστε κάθε γυναίκα που έχει να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να νιώσει ασφαλής να το κάνει και να μην εξαρτάται αυτό το δικαίωμά της από την αναγνώριση ή το δημόσια αναγνωρισμένο κύρος της. Μας ενδιαφέρει η δημόσια παρέμβαση σε σχέση με όλες τις πρακτικές που κατατάσσουν εργασιακά τις γυναίκες σε δεύτερη ταχύτητα.

Ζητάμε ακηδεμόνευτη και ελεύθερη έκφραση κάθε γυναίκας. Καταδικάζουμε ενεργά κάθε απόπειρα που θίγει την επαγγελματική υπόσταση της γυναίκας σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Διεκδικούμε την ουσιαστική ισότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ας βρούμε τη φωνή μας στον δημόσιο διάλογο. Ας φτιάξουμε ένα ευρύ δίκτυο, που να μας συνδέσει δυναμικά μεταξύ μας και με την κοινωνία».

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο woma.greece@gmail.com και στη σελίδα facebook: WOM.A - Women in Arts.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ξεκίνησε η προπώληση για τις παραστάσεις της σεζόν 2025-26

Ο Τόμας Οστερμάϊερ με Έλληνες ηθοποιούς, η νέα παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, άπαιχτα έργα, δυνατές επαναλήψεις, ξεχωριστές δραματουργικές φωνές και σκηνοθετικές υπογραφές στο νέο πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2025

Όλα όσα θα δούμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2025

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Βιβλίου.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Κλείνει τα 130 του χρόνια με σπουδαίο ρεπερτόριο

Χουβαρδάς, Καραθάνος, Δαδακαρίδης, εορταστικές εκδηλώσεις, "Όσα παίρνει ο άνεμος", "Merde" κι όλα όσα θα δούμε εντός και εκτός των τειχών του τη σεζόν 2025-26.

100 χρόνια Martha Graham Dance Company στο Μέγαρο Μουσικής

Η θρυλική ομάδα που άλλαξε για πάντα τον σύγχρονο χορό γιορτάζει έναν αιώνα δημιουργίας και έρχεται στην Αθήνα με την επετειακή παράσταση "The First and The Future" για έξι μαγικές βραδιές στο Μέγαρο.

Ένα έργο-πρόκληση για όλους τους ηθοποιούς έρχεται στο θέατρο Ζίνα

Μια νύχτα, δύο ζευγάρια, μυστικά και πάθη πρωταγωνιστούν σε ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Ποιοι θα αντέξουν την αλήθεια που καραδοκεί πίσω από κάθε λέξη;

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στηρίζει τη 'Μεταμόρφωση' του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Μια πρωτοβουλία που ανοίγει δρόμους: Η μοναδική βραδιά "This That Keeps On" στο Ηρώδειο, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, δείχνει πώς κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί μπορούν να ενώσουν την τέχνη με την υποστήριξη θεσμών και την ενίσχυση πολιτιστικών υποδομών.

Ποιοι θα βρεθούν στο πιο αλλόκοτο οικογενειακό δείπνο της "Οικογένειας Άνταμς" στο Βέμπο;

Το μιούζικαλ-θρύλος "Η οικογένεια Άνταμς" επιστρέφει στο Βέμπο! Το πιο σκοτεινό –και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό– οικογενειακό δείπνο στήνεται ξανά, γεμάτο ανατροπές, έρωτες και εκπλήξεις που κάνουν το αφύσικο να μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό. Δείτε ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές.