Η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» επιστρέφει

Η ιδιαίτερη site specific παράσταση που σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρέαδη θα παιχτεί για τέσσερις τελευταίες φορές πριν παρουσιαστεί στο Λονδίνο.

Η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» επιστρέφει

Μια σειρά φόνων που μπορούν να εξιχνιαστούν λύνοντας γρίφους του παρελθόντος, γεγονότα που συνδέονται με μεγάλες λογοτεχνικές προσωπικότητες των αρχών του 20ού αι., αυτοχειρίες, αποκρυφιστικοί συμβολισμοί και ένα σπουδαίο αθηναϊκό οίκημα που βρίσκεται στην καρδιά της Κυψέλης. Αυτά είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το έργο του Άρη Ασπρούλη και της Ιόλης Ανδρεάδη «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» που παίχτηκε πέρυσι στο Άσυλο Ανιάτων και επιστρέφει στον ίδιο χώρο για τέσσερις τελευταίες παραστάσεις (9-12/9), κρατώντας το ίδιο ωραίο καστ: Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου και Κώστας Νικούλι.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που χάραξαν την αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής Αθήνας του 1910 και τα οποία έφεραν στο φως οι δύο συγγραφείς ύστερα από δεκαετή έρευνα σε αρχεία, δημοσιεύματα της εποχής και παλαιά βιβλία. Η υπόθεση σχετίζεται με την οικογένεια Ροδοκανάκη (μία από τις παλιότερες οικογένειες ευγενών της Χίου) και εμπλέκει μια σειρά από πραγματικά γεγονότα (όπως τη μνημειώδη αυτοκτονία του έφιππου ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου στη θάλασσα του Σκαραμαγκά και τη σχέση της αυτοχειρίας του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη) σε ένα φανταστικό αστυνομικό θρίλερ, όπου κάποιος αστυνομικός καταφεύγει στα αρχεία προκειμένου να εξιχνιάσει φόνους ανθρώπων που έχουν το επώνυμο «Ροδοκανάκης».

Η παράσταση «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού» επιστρέφει - εικόνα 1

Το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη όπου παίζεται η παράσταση δεν αποτελεί τυχαία επιλογή, καθώς το οίκημα ανήκε στην οικογένεια Ροδοκανάκη ως και το 1901 (προηγούμενοι ένοικοί του ήταν ο Σπυρίδων Τρικούπης και η Δούκισσα της Πλακεντίας), ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει σε μία από τις προσόψεις του μια μαρμάρινη πλάκα με τη σκαλιστή επιγραφή «Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού», η οποία ενέπνευσε τον τίτλο του έργου. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση θα ταξιδέψει τον Οκτώβριο στο Λονδίνο , τον τόπο όπου έζησε ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (1635–85) και εργάστηκε ως ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β’, συνεισφέροντας στην ανακάλυψη του φαρμάκου ενάντια στην Πανούκλα (University of Roehampton, 14/10)

Η παράσταση πραγματοποιείται στην επέτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατο του Πλάτωνα Ροδοκανάκη. Η σκηνοθεσία είναι της Ιόλης Ανδρεάδη, η σκηνογραφία και τα κοστούμια της Πηνελόπης Ασλάνογλου και η μουσική επιμέλεια του Αλέξανδρου Γκόνη. Παράλληλα, παρουσιάζεται στο χώρο του Ασύλου Ανιάτων ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο «Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κατιτί το πολύ ξανθό…» σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Είδατε το πολυσυζητημένο "Relic" του Λασκαρίδη; Επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Πτι Παλαί

Η παράσταση "Relic" του Λασκαρίδη ανεβαίνει για πέντε μόνο ημέρες στο Πτι Παλαί. Ένα ταξίδι μνήμης, επιθυμιών και παρελθόντος, που συγκινεί και προκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί τις δικές του ρίζες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2025

"Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος": Η παράσταση για τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη επιστρέφει

Για τέταρτη χρονιά η παράσταση που αφηγείται τη ζωή του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, επιχειρεί ένα ψυχολογικό ταξίδι που εμπνέει και συγκινεί.

Ο "Φιάκας" επιστρέφει με τον Γιώργο Γαλίτη

Με προσφορά προπώλησης εισιτηρίων λίγο πριν την πρεμιέρα έρχεται η κωμωδία του Δημοσθένη Μισιτζή σε σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου.

"Dramodé": Που συναντά η ελληνική μόδα τον πολιτισμό

Η Ελληνική Ένωση Σχεδιαστών Μόδας διοργανώνει ένα μοναδικό φεστιβάλ με παραστάσεις, συζητήσεις και ανατρεπτικά fashion shows.

Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος με την Άννα Βαγενά: Εκάβη και η δύναμη της εκδίκησης

Η Άννα Βαγενά συνεχίζει για τρίτη χρονιά τα σεμινάρια στο Μεταξουργείο, εστιάζοντας στο αρχαίο δράμα. Φέτος, μελετούμε την Εκάβη του Ευριπίδη, διερευνώντας την εκδίκηση ως ιερό χρέος και σύγχρονο μήνυμα.

Ο Τόλης Παπαδημητρίου ξαναχτυπά με την "Οικογένεια Τσεκμέ"

Πρώτες φωτογραφίες από τη νέα κωμωδία με την υπογραφή του ηθοποιού, συγγραφέα και σκηνοθέτη, που επιστρέφει δριμύτερος μετά την πολύχρονη επιτυχία της "Μαύρης σαμπούκας" στο θέατρο Πόλη.