Δερβίσικη μυσταγωγία στο Παλλάς

Μία άκρως καλλιτεχνική και σύγχρονη εκδοχή του «Χορού των Ουράνιων Σφαιρών».

Δερβίσικη μυσταγωγία στο Παλλάς

Είναι εμπειρία ο χορός των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων! Οι μαθητές του Τζελάλ Α-Ντιν Α-Ρούμι, του Πέρση ποιητή και δασκάλου θεολογίας και δικαίου του 13ου αιώνα, με μεγάλη επιρροή στον ιδεολογικο-θρησκευτικό χώρο του ισλάμ, δημιούργησαν την αδελφότητα Μεβλεβί επιδιώκοντας την έκσταση διαμέσου της περιστροφής.

Η τελετουργική παράδοση αυτού του χορού συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας κι επιδίωξή του είναι να αναπαραστήσει την ακολουθία των ουράνιων σωμάτων. Μάλιστα, είναι γνωστός στην Ανατολή με το όνομα «Ο χορός των Ουρανίων Σφαιρών». Στο Παλλάς καταφθάνoυν την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου μέλη του τάγματος Μεβλεβί με βασικό πρωταγωνιστή τον χορευτή Ζίγια Αζάζι, ο οποίος παρουσιάζει με βάση την περιστροφική κίνηση των Δερβίσηδων μια σύγχρονη και άκρως καλλιτεχνική εκδοχή αυτού του εκστατικού χορού.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο χορός των Δερβίσηδων

  • Μουσικοχορευτική

O χορευτής και χορογράφος Ζίγια Αζάζι συναντά στη σκηνή μέλη του δερβίσικου τάγματος των Μεβλεβί

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξι παραστάσεις σηκώνουν ξανά αυλαία (4-10/12)

Επιστρέφουν στις σκηνές από 4 έως 10 Δεκεμβρίου κι αξίζουν οι έξι θεατρικές επαναλήψεις που ακολουθούν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
04/12/2025

"Αγωνία Ιερή": Σπουδή πάνω στο έργο και τη ζωή της Εύας Palmer Σικελιανού

Μια τελετουργική παράσταση για τη ζωή και το όραμα της Εύας Palmer Σικελιανού. Η γυναίκα που ύφανε τον μύθο με το παρόν, αντιστάθηκε σε καθεστώτα και ανέστησε το αρχαίο δράμα επιστρέφει στη σκηνή μέσα από μια πολιτική, ποιητική σπουδή με πρωταγωνίστρια την Ελένη Νιωτάκη.

"Last Dance of Ivan Vasiliev"- Μια ιστορική βραδιά στο Christmas Theater

Ο Ιβάν Βασίλιεφ, ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές της εποχής μας, επιστρέφει στις 8 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater για μια στιγμή που ήδη γράφει ιστορία: το "Last Dance of Ivan Vasiliev". Μια παράσταση–εξομολόγηση, ένας τελευταίος χορός γεμάτος πάθος, αλήθεια και βαθιά ευγνωμοσύνη.

Δρώμενο πάνω σε κείμενο του Δημητριάδη με τη μορφή της Κερασίας Σαμαρά

Ένα πρωτότυπο ψηφιακό-εικαστικό δρώμενο του Δημήτρη Κωτσή, βασισμένο στο κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, ζωντανεύει με τη μορφή της Κερασίας Σαμαρά στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", εξερευνώντας τη διαρκή ανθρώπινη πορεία προς αυτογνωσία και μεταμόρφωση.

"Μακριά νύχτα στη γη του Νοντ": Θεατρικό ταξίδι στην Αυστραλιανή Ενδοχώρα

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στους σύγχρονους Αυστραλούς συγγραφείς στο Αγγέλων Βήμα και μόλις έκανε πρεμιέρα το έργο του Duncan Graham "Μακριά νύχτα στη γη του Νοντ", που αναφέρεται στη δυνατή ιστορία δύο αδελφών.

Χρήστος Λούλης: "Για να ενωθείς πραγματικά, πρέπει να περάσεις από μια κόλαση"

Ο Χρήστος Λούλης, πρωταγωνιστής στο "Cleansed" της Σάρα Κέιν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που ανεβαίνει στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" από 4/12, μιλά ανοιχτά για τη σχέση του με το θέατρο και τη ζωή, την πατρότητα, αλλά και για την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων και μας αποκαλύπτει πώς το έργο αντικατοπτρίζει καθημερινές μάχες ψυχής.

Ρολά κατεβάζουν τα θέατρα: Η απεργία των ηθοποιών φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα άλυτα αιτήματα

Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου οι ηθοποιοί απεργούν, διεκδικώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης και πληρωμές για πρόβες. Τα βασικά τους αιτήματα παραμένουν άλυτα, ενώ τα θέατρα προχωρούν σε αναβολές παραστάσεων.