Δερβίσικη μυσταγωγία στο Παλλάς

Μία άκρως καλλιτεχνική και σύγχρονη εκδοχή του «Χορού των Ουράνιων Σφαιρών».

Δερβίσικη μυσταγωγία στο Παλλάς

Είναι εμπειρία ο χορός των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων! Οι μαθητές του Τζελάλ Α-Ντιν Α-Ρούμι, του Πέρση ποιητή και δασκάλου θεολογίας και δικαίου του 13ου αιώνα, με μεγάλη επιρροή στον ιδεολογικο-θρησκευτικό χώρο του ισλάμ, δημιούργησαν την αδελφότητα Μεβλεβί επιδιώκοντας την έκσταση διαμέσου της περιστροφής.

Η τελετουργική παράδοση αυτού του χορού συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας κι επιδίωξή του είναι να αναπαραστήσει την ακολουθία των ουράνιων σωμάτων. Μάλιστα, είναι γνωστός στην Ανατολή με το όνομα «Ο χορός των Ουρανίων Σφαιρών». Στο Παλλάς καταφθάνoυν την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου μέλη του τάγματος Μεβλεβί με βασικό πρωταγωνιστή τον χορευτή Ζίγια Αζάζι, ο οποίος παρουσιάζει με βάση την περιστροφική κίνηση των Δερβίσηδων μια σύγχρονη και άκρως καλλιτεχνική εκδοχή αυτού του εκστατικού χορού.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο χορός των Δερβίσηδων

  • Μουσικοχορευτική

O χορευτής και χορογράφος Ζίγια Αζάζι συναντά στη σκηνή μέλη του δερβίσικου τάγματος των Μεβλεβί

Παλλάς

Βουκουρεστίου 5 (City Link)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μια παράσταση-σπουδή πάνω στην πειθαρχία, βασισμένη στο εμβληματικό έργο "Οι σχολικές εκθέσεις του Φριτς Κόχερ ή πώς γεννιέται ένας πειθαρχημένος άνθρωπος" του Ρόμπερτ Βάλζερ έρχεται στο Opbo Studio

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/01/2026

"Αντιγόνη" – Η τραγωδία που συγκλονίζει και σήμερα από τον Θανάση Σαράντο

Η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή έχει την σκηνοθετική σφραγίδα του Θανάση Σαράντου στις Ροές. Ένα πολιτικό θρίλερ με ζωντανή μουσική, συγκίνηση και ηθικά διλήμματα που παραμένουν αιώνια επίκαιρα.

"Perplex": Οι χαρακτήρες μιλούν για τη φρέσκια, σαρκαστική κωμωδία

Οι πρωταγωνιστές του "Perplex" μας εισάγουν στον παράλογο και ρευστό κόσμο του έργου του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αποκαλύπτοντας τις συνεχείς μεταμορφώσεις, τις ρωγμές των σχέσεων και το παιγνιώδες χάος της σύγχρονης ταυτότητας.

Η 'Δεσποινίς Τζούλια' του Στρίντμπεργκ επιστρέφει στο Θέατρο Πόρτα ως 'Ο Κος Ζυλ'

Η δραματουργική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου μετατοπίζει το κέντρο βάρους στη σχέση ανάμεσα σε δύο άνδρες, εξετάζοντας το βάρος της πατριαρχίας.

Τελευταίες παραστάσεις για "Τη Δημοπρασία"

Το μονόπρακτο "Η Δημοπρασία" του Σταύρου Τσιώλη συνεχίζει για λίγο ακόμα στη σκηνή με τον Αργύρη Μπακιρτζή.

Η "Φώκια" – Ο συγκινητικός μονόλογος ενός πατέρα

Ο Βλάσης Πασιούδης πρωταγωνιστεί σε ένα συγκινητικό, ονειρικό ταξίδι πατέρα και γιου, όπου η μνήμη και η ζωή συναντούν τη λύτρωση.

"Βροχή τα βέλη" με τον Στράτο Τζώρτζογλου: μια εξομολόγηση στη σκηνή

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία του, το έργο "Βροχή τα βέλη" έρχεται στο Calderone Art Space, με τον Στράτο Τζώρτζογλου σε μια τρυφερή, ανθρώπινη εξομολόγηση για την αγάπη, τη ματαίωση και την ανάγκη για συγχώρεση.