Onassis Fast Forward Festival | Η καλλιτεχνική πρωτοπορία κατακτά την πόλη

Πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό το φεστιβάλ που διορ¬γανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μας καλεί να παρακολουθήσουμε μια σειρά από δρώμενα που υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν το βλέμμα μας απέναντι στην Αθήνα.

Onassis Fast Forward Festival | Η καλλιτεχνική πρωτοπορία κατακτά την πόλη

Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό της Αθήνας, το 5ο Onassis Fast Forward Festival, το οποίο διορ­γανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μας καλεί να παρακολουθήσουμε μια σειρά από δρώμενα που υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν το βλέμμα μας απέναντι στην Αθήνα.

Onassis Fast Forward Festival | Η καλλιτεχνική πρωτοπορία κατακτά την πόλη - εικόνα 1
«Union of the North», μέρος του πολυμορφικού θεάματος «Sacrifice» (5-6/5, Στέγη)

Από τις 2 μέχρι τις 16/5 η Αθήνα μεταμορφώνεται σε έναν τεράστιο καμβά για να φιλοξενήσει τις καλλιτεχνικές δράσεις του Onassis Fast Forward Festival, που και φέτος βγαίνει από τη Συγγρού και απλώνεται σε μια σειρά από δημόσιους χώρους, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά ιδρύματα και ιδιωτικά κτίρια. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών αλλά και ερευνητών κι επιστημόνων από κάθε γωνιά του πλανήτη, και με έννοιες-κλειδιά­ την Ιστορία και την αρχαιολογία, δια­μορφώνεται ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα που επιχειρεί την καλλιτεχνική πραγμάτευση θεμάτων πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονο­μιάς, συλλογικής μνήμης κι εθνικών αφηγήσεων. Με συμπαραγωγές, παγκόσμιες πρεμιέρες και φιλοξενίες, η Στέγη φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό τις σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας πρωτοπορίας. Παραστάσεις σε μορφή διάλεξης, χορευτικές περφόρμανς που αγκαλιάζουν τα εικαστικά, οπτικοακουστικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, περιηγήσεις είναι μερικά από τα όσα θα δούμε στο φεστιβάλ που βάζει στο επίκεντρο την πόλη ως την ιδανική επικράτεια για να ενεργοποιηθούν καλλιτεχνικοί διάλογοι.

Onassis Fast Forward Festival | Η καλλιτεχνική πρωτοπορία κατακτά την πόλη - εικόνα 2
«Baling», του Μαρκ Τεχ (9-10/5, Στέγη)

Άδεια κτίρια θα πάρουν νέα πνοή, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου έντεκα ερασιτέχνες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν σκηνές από τα έργα του Σοφοκλή υπό την καθοδήγηση του Σουηδού διακεκριμένου εικαστικού και σκηνοθέτη Μάρκους Eρν («All that may bleed», 6-16/5). εμβληματικοί δημόσιοι χώροι θα επαναπροσδιορίσουν την παρουσία και τον ρόλο τους στη ζωή της πόλης, όπως το Πεδίον του Άρεως, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε κεντρικό πνεύμονα του φεστιβάλ με μια σειρά δράσεων υπό την επίβλεψη της ρωσικής ακτιβιστικής και καλλιτεχνικής κολεκτίβας Chto Delat και του εικαστικού και μουσικού Άντον Κατς («Park Fables», 2-16/5). πολιτιστικά ιδρύματα θα φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές δράσεις, όπως το Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο θα στεγάσει τη βραβευμένη δουλειά του διακεκριμένου διδύμου από τη Γαλλία και τον Λίβανο Τζοάνα Χατζηθωμά - Χαλίλ Ζορέζ «Uncorfomities», μια πολυμεσική εικαστική εγκατάσταση συγκροτημένη από τα χώματα, τα πετρώματα και το παρελθόν τριών ιστορικών πόλεων (2-16/5).

Καλλιτέχνες διαφορετικού ύφους και «γραφής» εμπνέονται από την Ιστορία, ψάχνουν στις ρωγμές του χρόνου για να επαναδιαπραγματευτούν το εδώ και το τώρα. Η χορογράφος Μέντη Μέγα θα παρουσιάσει στο Κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου μια site specific παράσταση για τα διλήμματα που διχάζουν τους Έλληνες μέσα από ένα ταξίδι στις αρχές του 20ού αι. («Trapped», 10-13/5), ο Λιβανέζος καταξιωμένος εικαστικός και σκηνοθέτης Ραμπί Μρουέ θα δώσει μια χιουμοριστική διάλεξη-περφόρμανς πάνω στους κατασκευασμένους εθνικούς μύθους («So little time», Στέγη, 15-16/5), ενώ ο Λιβανέζος «σταρ» της σύγχρονης τέχνης Ουαλίντ Ράαντ, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, με το υβριδικό «Les Louvres and/or Kicking the Dead», ανάμεσα σε έκθεση, περιπατητική περφόρμανς και διάλεξη, θα στρέψει το κριτικό του βλέμμα στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό (Στέγη, 11-15/5).

3 αξιοπερίεργες στάσεις στο Fast Forward Festival

The nature museum

Onassis Fast Forward Festival | Η καλλιτεχνική πρωτοπορία κατακτά την πόλη - εικόνα 3

Ο βραβευμένος εικαστικός από τη Σιγκαπούρη Ρ. Ρενχούι μεταμορφώνει μια παλιά αστική κατοικία σε «μουσείο». (Δεριγνύ 15, 2-16/5)

Onassis Fast Forward Festival | Η καλλιτεχνική πρωτοπορία κατακτά την πόλη - εικόνα 4

2.The primary fact
Αναβίωση της ταφής των 80 νεκρών δεσμωτών του Παλαιού Φάληρου από τον Ιάπωνα εικαστικό Χ. Φουτζίι και την Πατρίσια Απέργη. (Παλαιό Χημείο, 2-16/5)

Onassis Fast Forward Festival | Η καλλιτεχνική πρωτοπορία κατακτά την πόλη - εικόνα 5

3.The Odyssey
Η κολεκτίβα από τη Βραζιλία Cia.Hiato αφηγείται προσωπικές/συλλογικές οδύσσειες στα όρια ρεαλισμού και φαντασίας. (Στέγη, 15-16/5)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Locandiera": Φωτογραφίες από την παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Η κλασική κωμωδία "Locandiera" του Κάρλο Γκολντόνι αποκτά νέα πνοή σε μια σύγχρονη και φρέσκια εκδοχή, με την υπογραφή των καταξιωμένων Γιάννη Κακλέα και Δημήτρη Παπαδημητρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/01/2026

"Ταπ Άουτ": Ένας μονόλογος για τα όρια της αντοχής στο Μικρό Γκλόρια

Ο νέος μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη διεισδύει στον αγώνα για επιβίωση απέναντι σε έναν κόσμο-αντίπαλο, σε σκηνοθεσία Θανάση Ισιδώρου και ερμηνεία Τάσου Κορκού.

Πρεμιέρα για την "Φλαντρώ"- Μαρία Τζομπανάκη στο Θέατρο Αλάμπρα

Η εμβληματική τραγωδία του Παντελή Χορν, ανεβαίνει ξανά στην σκηνή, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Ο Μάριο Μπανούσι τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα

Συγχαίρουμε τον Μάριο Μπανούσι για την απονομή του Αργυρού Λέοντα στα Βραβεία Θεάτρου της Μπιενάλε Βενετίας 2026, μια σπουδαία διεθνή διάκριση που αναγνωρίζει τη μοναδική καλλιτεχνική του φωνή. Είναι η πρώτη φορά που ένας ντόπιος δικός μας δημιουργός κερδίζει σε αυτή την κορυφαία κατηγορία του θεάτρου, γεγονός που κάνει τη διάκριση ακόμη πιο ξεχωριστή και ιστορική για το ελληνικό θέατρο.

Ο "Μουνής" της Λένας Κιτσοπούλου συνεχίζεται στο Olvio

Το έργο για τις διαχρονικές παθογένειες της ελληνικής επαρχίας σκηνοθετεί η Νατάσα Παπαμιχαήλ.

Μετά την μεγάλη επιτυχία, το "Αρμπάιτ" επιστρέφει στο Σταθμό

Η σπονδυλωτή θεατρική παράσταση των Γιώργου Παλούμπη & Αντώνη Τσιοτσιόπουλου επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο Σταθμός

Theater Pick: Στη "Δίκη", ο Άρης Μπινιάρης "ηλεκτρίζει" τον Κάφκα

Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει στο θέατρο Ark τη δική του εκδοχή για το βιβλίο όπου ένα φιλήσυχος πολίτης κατηγορείται για κάτι που δεν του αποκαλύπτουν.