Η Φένια Παπαδόδημα συναντά τον Ζακ Λακαρριέρ

Η Φένια Παπαδόδημα σκηνοθετεί, γράφει μουσική, παίζει και μας μιλά για την «Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαρίερ»,  μια δράση που φιλοξενεί το Εθνικό Θέατρο

Η Φένια Παπαδόδημα συναντά τον Ζακ Λακαρριέρ

«Όπως είναι πιθανό να αληθεύει ότι “προφήτης κανείς στη χώρα του δεν γίνεται”, έτσι και κατά αναλογία, ίσως αληθεύει ότι είναι πιο εύκολο ένας ξένος να δει την ομορφιά της Ελλάδας και του λαού της, από έναν έλληνα που ζει εδώ. Αυτή τη φωτεινή πλευρά της ελληνικής μας ταυτότητας φανέρωσε σε μένα, ο Ζακ Λακαρριέρ, ένας μοναδικός φιλλέληνας συγγραφέας και περιηγητής, “εραστής της Ελλάδας” όπως δηλώνει ο ίδιος. Αυτή η φωτεινή Ελλάδα αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στις φυσικές της ομορφιές αλλά και στα μνημεία “μιας γλώσσας που επιβίωσε μέσα από αιώνες κατοχής, πολέμων και διασποράς”. Μεταφραστής και μελετητής του Σεφέρη, διαδίδει σε κάθε ευκαιρία τις απόψεις του σπουδαίου ποιητή περί της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας : “η ψυχή ενός λαού δεν διαιρείται, ζει ή πεθαίνει”.

Συνθέτοντας τη μουσική της παράστασης ήθελα να μεταγγίσω, στον ακροατή- θεατή, κάτι από τον εσωτερικό κόσμο αυτού του μοναχικού ταξιδιώτη, γιατί αυτό που κάνει τους σταθμούς του ταξιδιού του τόσο ξεχωριστούς είναι το βλέμμα του πάνω στους ανθρώπους, το τοπίο, τους μύθους, τα μνημεία, τα “θαύματα” του πνεύματος που έλαβαν χώρα εδώ. Δελφοί, Επίδαυρος, Άγιο Όρος, Αιγαίο πέλαγος. Τρεις ηθοποιοί και τρεις μουσικοί υφαίνουμε τις περιηγήσεις αλλά και το εσώτερο οδοιπορικό του, τις σκέψεις, τις συνειδητοποιήσεις που καταγράφει. Παράλληλες προβολές και ζωγραφιές κατασκευάζονται από τους ηθοποιούς ζωντανά, στη διάρκεια της παράστασης, αναβιώνουν το ταξίδι του που χαρακτηρίζεται από τις λέξεις “μιζέρια κι ομορφιά”».

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ

  • Σκηνική Σύνθεση

Τρεις ηθοποιοί και τρεις μουσικοί εξερευνούν το μυστικό χάρτη που συνθέτουν οι περιηγήσεις στην Ελλάδα του Ζακ Λακαριέρ, ενός μοναδικού ταξιδιώτη, ποιητή, συγγραφέα κι «εραστή» του ελληνικού πνεύματος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δυο ή τρεις λόγοι που θέλουμε να δούμε κι άλλο από το νέο έργο του Ανέστη Αζά

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο έργο του Ανέστη Αζά, "Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν", στο θέατρο Προσκήνιο, και μιλήσαμε για το επίκαιρο θέμα της "κρίσης της ανδρικής ταυτότητας".

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
23/01/2026

"Σε βλέπω" στο Μικρό Παλλάς, πλέον και τις Κυριακές

Η μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται: το σύγχρονο έργο της Meghan Kennedy προσθέτει εξτρα κυριακάτικη παράσταση, σε σκηνοθεσία Βίκυς Βολιώτη, με την ίδια και τους Θοδωρή Αθερίδη και Πέγκυ Τρικαλιώτη να πρωταγωνιστούν.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (24-25/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το σαββατοκύριακο (24-25/1) και αξίζουν την προσοχή σου.

Συζήτηση με τη Γλυκερία Μπασδέκη στο Εθνικό και στον Μικρό Κεραμεικό

Διπλό ραντεβού μας δίνει η Γλυκερία Μπασδέκη την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Μάθετε περισσότερα για τις δύο εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πρωτοποριακή γραφή της.

"Παραλλαγές πάπιας": Χιούμορ, μελαγχολία και οι μελωδίες της Δήμητρας Γαλάνη

Κοραής Δαμάτης και Περικλής Μοσχολιδάκης σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στις "Παράλλαγες πάπιας" του Ντέιβιντ Μάμετ, μια γλυκόπικρη κωμωδία που ντύνει με μουσικές η Δήμητρα Γαλάνη.

Όταν ο Αβδελιώδης συναντά τη Βιδάλη και τον Καρποδίνη: σε ποιο έργο;

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Βιζυηνού "Το αμάρτημα της μητρός μου" με ερμηνευτές τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και τη Μαίρη Βιδάλη.

"Δεσποινίς Μαργαρίτα" από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"

Το Θέατρο Nous - Creative space θα φιλοξενήσει την "Δεσποινίδα Μαργαρίτα" της Θεατρικής Ομάδας Κωφών "Τρελά Χρώματα", ένα διαχρονικό έργο για την κατάχρηση της εξουσίας.