Η Χριστίνα Μαξούρη με «Δανεικά παπούτσια»

Μπορεί να βλέπουμε όλο και συχνότερα ηθοποιούς να ανεβαίνουν σε μουσικά πάλκα και τραγουδιστές σε θεατρικές σκηνές, όμως η δική της σχέση με το τραγούδι ορίζεται ανεξάρτητα από ταμπέλες και μόδες.

Η Χριστίνα Μαξούρη με «Δανεικά παπούτσια»

Η Χριστίνα Μαξούρη βιώνει την αισθαντικότητα της ερμηνείας και την έξαψη της επικοινωνίας με το κοινό με δύο τρόπους: ερμηνεύοντας ρόλους ή τραγουδώντας. Το αποδεικνύει με τον πιο ανεπιτήδευτο τρόπο στη σόλο περφόρμανς «Δανεικά παπούτσια» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (από 16/1).

Η Χριστίνα Μαξούρη με «Δανεικά παπούτσια» - εικόνα 1

Πριν από δύο χρόνια, στη σκηνή της Πειραιώς 260, είδαμε τη Χριστίνα Μαξούρη να κοιτάζει τον αγαπημένο της και να λιώνει από τη φλόγα της παρθενικής αγάπης στην παράσταση-εγκώμιο στον αμοιβαίο έρωτα «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού. Αυτή δεν είναι η μόνη παράσταση στην οποία η Μαξούρη μας έκανε να προσέξουμε τη σεμνότητα με την οποία κινείται ή στέκεται στη σκηνή. Την έχουμε δει στον «Θείο Βάνια» του δασκάλου της Γιώργου Αρμένη, στις «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στις «Τρωάδες» του Διαγόρα Χρονόπουλου, έχει συνεργαστεί με τον Βασίλη Παπαβασιλείου, τον Κώστα Τσιάνο, τον Τάκη Βουτέρη, τη Μάρθα Φριντζήλα, υπήρξε συνδαιτυμόνας της «Γκόλφως», του σκηνικού θαύματος που έστησε πριν από λίγα χρόνια ο Νίκος Καραθάνος στο Εθνικό. κι εκεί, περισσότερο ίσως απ’ οπουδήποτε αλλού, επιβεβαιώσαμε το φωνητικό της χάρισμα.

Η Μαξούρη είναι από τις πιο αισθαντικές Ελληνίδες ερμηνεύτριες. Μπορεί να βλέπουμε όλο και συχνότερα ηθοποιούς να ανεβαίνουν σε μουσικά πάλκα και τραγουδιστές σε θεατρικές σκηνές, όμως η δική της σχέση με το τραγούδι ορίζεται ανεξάρτητα από ταμπέλες και μόδες. Είναι οργανική, σχετίζεται με τα βιώματα, τις μνήμες και τα όνειρά της. Ξεπερνάει καλλιτεχνικούς δισταγμούς ή στιλιστικούς περιορισμούς και μπαίνει, ως εξαίρετη ηθοποιός, στο πετσί του ρόλου που υπαγορεύει κάθε τραγούδι.

Ακριβώς αυτό αποδεικνύει και στα «Δανεικά παπούτσια», τη (σχεδόν) solo και a cappella μουσική παράσταση, ένα «πολύ προσωπικό project και από την άλλη­ ένα ψηφιδωτό του καθενός», όπως δηλώνει η ίδια. Η αγάπη και η επικοινωνία είναι τα βασικά θέματα της παράστασης, η οποία ποντάρει στην ενωτική δύναμη της μουσικής. «Δανείζεται» παλιές­ μελωδίες από τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλη Τσιτσάνη, Ελένης Καραΐνδρου, του Ζορζ Μπιζέ, του Τόμας Μέντες κ.ά. αλλά και νέες και στήνει μια συνομιλία με κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τζελαλεντίν Ρουμί.

Με τη συνοδεία τριών μουσικών, η Μαξούρη βρήκε στην ένταση της μουσικής αλλά και στη ρυθμική ορμή των κειμένων τον τρόπο να φτάσουν στην καρδιά των θεατών. Το κοινό αγάπησε τα «Δανεικά παπούτσια» στην Αθήνα, την περιφέρεια, στο Λονδίνο (Soas University / The Hellenic Centre), το Παρίσι (Maison d’ Europe et d’ Orient), το Μιλάνο (Piccolo Teatro) και γι’ αυτόν το λόγο τα ξαναφοράει! Ανάμεσα στις εμφανίσεις της με τον Φοίβο Δεληβοριά και την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της δίσκου, η Χριστίνα Μαξούρη έρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου για επτά αποχαιρετιστήριες βραδιές.

Περισσότερες πληροφορίες

Δανεικά παπούτσια

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

«Δανείζεται» παλιές και νέες μελωδίες και τις ερμηνεύει a cappella ή συνοδεία μουσικών μαζί με αποσπάσματα από τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ιβάνοφ!": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά

Ο "Ιβάνοφ!" του Άντον Τσέχοφ ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, αποδεικνύοντας ότι ένα κλασικό έργο μπορεί ακόμη να συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Δυο ή τρεις λόγοι που θέλουμε να δούμε κι άλλο από το νέο έργο του Ανέστη Αζά

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το νέο έργο του Ανέστη Αζά, "Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν", στο θέατρο Προσκήνιο, και μιλήσαμε για το επίκαιρο θέμα της "κρίσης της ανδρικής ταυτότητας".

"Σε βλέπω" στο Μικρό Παλλάς, πλέον και τις Κυριακές

Η μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται: το σύγχρονο έργο της Meghan Kennedy προσθέτει εξτρα κυριακάτικη παράσταση, σε σκηνοθεσία Βίκυς Βολιώτη, με την ίδια και τους Θοδωρή Αθερίδη και Πέγκυ Τρικαλιώτη να πρωταγωνιστούν.

Οι θεατρικές πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (24-25/01)

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία το σαββατοκύριακο (24-25/1) και αξίζουν την προσοχή σου.

Συζήτηση με τη Γλυκερία Μπασδέκη στο Εθνικό και στον Μικρό Κεραμεικό

Διπλό ραντεβού μας δίνει η Γλυκερία Μπασδέκη την Κυριακή 25 Ιανουαρίου. Μάθετε περισσότερα για τις δύο εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πρωτοποριακή γραφή της.

"Παραλλαγές πάπιας": Χιούμορ, μελαγχολία και οι μελωδίες της Δήμητρας Γαλάνη

Κοραής Δαμάτης και Περικλής Μοσχολιδάκης σκηνοθετούν και πρωταγωνιστούν στις "Παράλλαγες πάπιας" του Ντέιβιντ Μάμετ, μια γλυκόπικρη κωμωδία που ντύνει με μουσικές η Δήμητρα Γαλάνη.

Όταν ο Αβδελιώδης συναντά τη Βιδάλη και τον Καρποδίνη: σε ποιο έργο;

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί το αριστουργηματικό έργο του Βιζυηνού "Το αμάρτημα της μητρός μου" με ερμηνευτές τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη και τη Μαίρη Βιδάλη.