«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης

Στους δρόμους του Χαλανδρίου, ένα καλλιτεχνικό γεγονός με περφόρμανς, συμμετοχικά έργα, μουσική και παιχνίδια δοκιμάζει τις αναδομημένες συνθήκες της κοινωνικής μας συνύπαρξης. Και είμαστε όλοι καλεσμένοι.

«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης

Μπορεί ένα «πάρτι» να αποτελεί λόγο ποινικής μεταχείρισης; Πόσο μπορεί να ελεγχθεί η κοινωνική απόλαυση και η επιθυμία της συνάντησης; Πως αλλάζει το σώμα μας μέσα στους τόσους συσσωρευμένους περιορισμούς; Μια ομάδα από δεκαέξι εικαστικούς, μουσικούς και θεωρητικούς διοργανώνουν ένα απρόσμενο δημόσιο δρώμενο για λίγες νύχτες, ένα καλλιτεχνικό γεγονός που συστήνεται ως «πάρτι», μέσα στο μούδιασμα της covid εποχής.

Το «Party Project» ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τους Παναγιώτη Δαραμάρα, Διονύση Ματαράγκα και Φοίβο Σοφικίτη, αλλά σύντομα εξέλιξε τον κύκλο και τη δυναμική του, προσθέτοντας πολλές περισσότερες φωνές, όπως ο Σπύρος Αγγελόπουλος, η Έυη Ρουμάνη και η νεοσύστατη ομάδα εικαστικών-κωμικών Sinodi Papu, στους οποίους συμμετέχει και ο Πάνος Σκλαβενίτης. Με κεντρικό πεδίο διερεύνησης το αίσθημα και τις συνθήκες της κοινωνικής συνύπαρξης υπό τη σκιά της πανδημίας, η ομάδα διάρθρωσε το τελικό σώμα του εικαστικού πρότζεκτ που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς (με ελεύθερη συμμετοχή), από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Ιουλίου.

Στη γειτονιά του Χαλανδρίου, με σημείο εκκίνησης την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 10 (7 μ.μ.), το «Party Project» προσφέρεται ως περιπατητική εξερεύνηση στο δημόσιο χώρο, με περφόρμανς, in situ και συμμετοχικά έργα, μουσικές και παιχνίδια να αποκαλύπτονται απρόσμενα στον συνοδοιπόρο-επισκέπτη. «Ένα καλλιτεχνικό γευστικό πάρτι για όλες τις αισθήσεις», όπως το χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές, με τους οποίους μιλήσαμε για όλες τις διευκρινίσεις που χρειάζεται ένα τόσο ενδιαφέρον, τολμηρό και επίκαιρο event.

«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης - εικόνα 1
«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης - εικόνα 2

Τι σημαίνει να διοργανώνεις ένα «πάρτι» στα δεδομένα της covid εποχής;
Το «πάρτι» είναι μια ατομική και συλλογική ανάγκη που όλοι νοσταλγήσαμε στην παρατεταμένη περίοδο εγκλεισμού που βιώσαμε. Την ίδια στιγμή, η δημόσια συζήτηση γύρω από τον όρο πάρτι έμοιαζε να ενοχοποιεί κάθε φυσική απόπειρα των ανθρώπων να συνευρεθούν. Αυτή ήταν και η αφορμή από την οποία ξεκίνησε η ιδέα του πρότζεκτ. Μπορεί ένα «πάρτι» να αποτελεί λόγο ποινικής μεταχείρισης; Πόσο μπορεί να ελεγχθεί η κοινωνική απόλαυση και η επιθυμία της συνάντησης; Πως μετασχηματίζει το ατομικό και συλλογικό σώμα τόσους συσσωρευμένους περιορισμούς; Οι κοινοί μας προβληματισμοί μας οδήγησαν στο να αναλάβουμε την δημιουργική αυτή πρωτοβουλία.

Πώς διαμορφώθηκε το πρότζεκτ που θα συμβεί στους δρόμους του Χαλανδρίου;
Στην πρώτη φάση, οι τρεις μας (Διονύσης, Παναγιώτης, Φοίβος) ξεκινήσαμε τις διαδικτυακές συναντήσεις και συζητάγαμε, κρατάγαμε σημειώσεις, λέγαμε ιδέες, για να διερευνήσουμε την κοινή μας ανάγκη. Από αυτές τις αρχικές συναντήσεις προέκυψε πολύ ενδιαφέρον υλικό, τόσο σε έννοιες και ερευνητικό πεδίο, όσο και σε καλλιτεχνικές προτάσεις. Εκεί διαπιστώσαμε ότι δε θέλουμε να το αναλάβουμε μόνοι μας, συναντήσαμε την ανάγκη να γίνει συμμετοχικά, να εμπλακούν κι άλλοι φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, των οποίων το έργο, την παρουσία και τον δημόσιο λόγο εκτιμούσαμε.
Έτσι, καλέσαμε την Άννα, τον Γιώργο, την Έλενα, Ευθαλία, την Εύη, την Ήρα, τον Κώστα, την Κωστούλα, την Λία, την Μάντυ, τον Νίκο, τον Σπύρο και τους Sinodi Papu, σε μια ελεύθερη από δεσμεύσεις συμμετοχή. Συνεχίστηκαν οι διαδικτυακές συναντήσεις, αρχικά σε ελεύθερο διαλεκτικό επίπεδο και στη συνέχεια σε δομημένη μορφή κοινωνικής διερεύνησης, μέσα από θεματικά προσδιορισμένες εστιασμένες ομάδες.

«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης - εικόνα 3

Και τι ρόλο ανέλαβε ο καθένας σας;
Ο καθένας όρισε ελεύθερα το πεδίο στο οποίο ένιωθε οικεία ώστε να αποτελεί μέλος της ομάδας κι έτσι προέκυψαν και οι καλλιτεχνικές προτάσεις που συγκροτούν το πρότζεκτ. Η συμμετοχική μας εμπειρία ως τώρα μοιάζει με μια αναψηλάφηση του κοινωνικού μας εαυτού, σαν να ξαναγνωριζόμαστε από την αρχή, στις νέες αυτές συνθήκες που διαμορφώνονται γύρω μας. Υπό αυτή την έννοια, νιώθουμε ότι το «πάρτι» δε θα τελειώσει με την εκδήλωση αυτή, ότι είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται, ένα έργο σε εξέλιξη.

«Η δημόσια συζήτηση μετά την πανδημία γύρω από τον όρο “πάρτι” έμοιαζε να ενοχοποιεί κάθε φυσική απόπειρα των ανθρώπων να συνευρεθούν. Αυτή ήταν και η αφορμή από την οποία ξεκίνησε η ιδέα του πρότζεκτ. Μπορεί ένα “πάρτι” να αποτελεί λόγο ποινικής μεταχείρισης;»

Για τι καταστάσεις να είμαστε προετοιμασμένοι ως καλεσμένοι;
Ως οικοδεσπότες, έχουμε φροντίσει να βρεθείτε σε ένα πολυποίκιλο αισθητηριακά περιβάλλον, με καλλιτεχνικά ερεθίσματα που θα σας διεγείρουν την μνήμη και θα σας εκπλήξουν με τις προσεγγίσεις τους, θα σας ξαφνιάσουν με την αμεσότητα ή την διακριτικότητά τους, θα σας καλέσουν να συμμετάσχετε, να αποτυπώσετε τις σκέψεις που εσείς συσσωρεύσατε, ίσως ακόμη και να νιώσετε για λίγο παιδιά. Θα μάθετε το μέλλον σας μέσα από το παρελθόν σας και θα κεραστείτε μια έκπληξη.
Δεν πρέπει να σας αποκαλύψουμε όλες τις λεπτομέρειες, άλλωστε ένα πάρτι όσο και να το προσχεδιάζεις, είναι μια ζωντανή κι αυτόνομη κοινωνική οντότητα που εξελίσσεται και μόνο του.

«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης - εικόνα 4

Πρόσκληση για μια περιπατητική εξερεύνηση με πολλαπλά ερεθίσματα και ανοιχτά ενδεχόμενα στο απρόσμενο. Τι προσδοκάτε να διεγείρετε στο καυτηριασμένο απ’ την πανδημία συλλογικό σώμα;
Είναι προφανές ότι το κοινωνικό σώμα έχει βιώσει τραυματικά την περίοδο του εγκλεισμού κι αυτό αποτυπώνεται από τις αντιδράσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται, άτσαλα ορισμένες φορές. Πιστεύουμε ότι ήταν λογικό κι αναμενόμενο η συνεχής συμπίεση να προκαλέσει απότομη εκτόνωση. Από τη μεριά μας προτείνουμε έναν δημιουργικό και ελεύθερο επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού, μακριά από δομές ελέγχου και επιβολής, όχι ως μέσο κατανάλωσης, ούτε ως ανεπεξέργαστη εκτόνωση. Νιώθουμε ότι είναι η ώρα σιγά-σιγά να απενοχοποιήσουμε την κοινωνική επιθυμία, την απόλαυση της τελετουργίας και την αλληλεγγύη του μοιράσματος. Αυτό άλλωστε είναι και το υπόβαθρο της συγκρότησης του συλλογικού μας σώματος.

«Από τη μεριά μας προτείνουμε έναν δημιουργικό και ελεύθερο επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού, μακριά από δομές ελέγχου και επιβολής. Νιώθουμε ότι είναι η ώρα σιγά-σιγά να απενοχοποιήσουμε την κοινωνική επιθυμία, την απόλαυση της τελετουργίας και την αλληλεγγύη του μοιράσματος.»

Τέλος, να φέρουμε γλυκά, αλκοόλ ή κάτι;
Να φέρετε ό,τι είστε έτοιμοι να μοιραστείτε και να προσφέρετε. Σίγουρα να φέρετε την διάθεσή σας να γνωρίσετε ανθρώπους. Να αφήσετε το φόβο και την επιφύλαξη στο σπίτι και να τηρήσετε στοιχειωδώς τα προβλεπόμενα μέτρα. Σας περιμένουμε!

«Party Project» | 2-4/7 | Χαλάνδρι, σημείο συνάντησης: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10 (7 μ.μ.) | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες για το εικαστικό πρότζεκτ μπορείτε να αναζητήσετε εδώ

Συμμετέχουν οι: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Μάντυ Αλμπάνη, Παναγιώτης Δαραμάρας, Γιώργος Θεοδώρου, Ευθαλία Θλιβερού, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Κώστας Ντάφλος, Ήρα Παπαδοπούλου, Λία Πέτρου, Νίκος Ποδιάς, Εύη Ρουμάνη, Φοίβος Σοφικίτης, Άννα Τσουλούφη-Λάγου, Sinodi Papu.

«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης - εικόνα 5

«Party Project»: Μιλήσαμε με τους διοργανωτές του πιο απρόσμενου πάρτι στην εποχή της αποστέρησης - εικόνα 6

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".