Σώματα που αντιστέκονται στην ΑΣΚΤ

Με έναν δυναμικό τρόπο απαντά στις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές συγκυρίες, η ΑΣΚΤ διοργανώνοντας την 1η Διεθνή Συνάντηση για τις Παραστατικές Τέχνες ASFA BBQ ως την Κυριακή 14 Ιουνίου.

Σώματα που αντιστέκονται στην ΑΣΚΤ

Με έναν δυναμικό τρόπο απαντά στις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές συγκυρίες, η ΑΣΚΤ οργανώνοντας την 1η Διεθνή Συνάντηση για τις Παραστατικές Τέχνες, με την περιπαικτική ονομασία ASFA BBQ ως την Κυριακή 14 Ιουνίου.

Σώματα που αντιστέκονται στην ΑΣΚΤ - εικόνα 1

Περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, workshops, προβολές ταινιών και βέβαια performances, για μια περίοδο δύο εβδομάδων που μόλις ξεκίνησε και διαρκεί μέχρι την Κυριακή 14 Ιουνίου.

Το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι: «Bodies that resist;» και διερευνά το σώμα σαν πεδίο αντίστασης και απελευθέρωσης και τη συνεισφορά των παραστατικών τεχνών προς αυτή την κατεύθυνση. Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει με ένα 12ήμερο εντατικό performance art workshop υπό την καθοδήγηση της ομάδας Pocha Nostra και του Guillermo Gomez Pena.

Οι La Pocha Nostra είναι μια διεπιστημονική καλλιτεχνική ομάδα με βάση της το Σαν Φρανσίσκο που οι δράσεις της έχουν στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη μιας κοινότητας καλλιτεχνών διαφορετικών καλλιτεχνικών ειδικοτήτων, φυλών και εθνικών καταβολών που διαρκώς αλλάζει και μετασχηματίζεται.

Με performances που έχουν αφήσει ιστορία, αποσκοπούν στο να προκαλούν, να διασχίζουν και να απαλείφουν τα όρια «επικίνδυνων» συνόρων μεταξύ τέχνης και πολιτικής, πράξης και θεωρίας, καλλιτέχνη και θεατή, καθοδηγητή και μαθητευόμενου, σώματος και πολιτισμικών στερεοτύπων.

Σώματα που αντιστέκονται στην ΑΣΚΤ - εικόνα 2

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες θα ερευνήσουν το ανθρώπινο σώμα ως τόπο δημιουργίας, επαναδιαπραγμάτευσης, μνήμης και ακτιβισμού. Η δράση τους θα επεκταθεί από τον εργαστηριακό στον δημόσιο χώρο με ξαφνικές εμφανίσεις και αυθόρμητες δράσεις των συμμετεχόντων.

Από το καλλιτεχνικό αυτό και ανθρωπολογικό πείραμα θα προκύψει στο τέλος, το Σάββατο 13 Ιουνίου, η τελική παρουσίαση μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης και διαδραστικής
performance με το κοινό στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Πειραιώς 256.

Παράλληλα, από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου, στο project space της ΑΣΚΤ Circuits and Currents στα Εξάρχεια (Νοταρά & Τοσίτσα) θα πραγματοποιηθεί ανοικτό εργαστήριο με τίτλο: WHY ARE ARTISTS POOR AND WHAT CAN THEY DO ABOUT IT? πάνω στη σχέση της τέχνης με την οικονομία οργανωμένο από τον Hans Abbing και τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Το εργαστήριο συνδυάζεται με μια σειρά ανοικτών διαλέξεων από την Άντζελα Δημητρακάκη, τον Μιλτιάδη Γκουζούρη και τους δύο διοργανωτές.

Σώματα που αντιστέκονται στην ΑΣΚΤ - εικόνα 3

Στον ίδιο χώρο [στο project space της ΑΣΚΤ Circuits and Currents στα Εξάρχεια (Νοταρά & Τοσίτσα)] ο Άγγλος καλλιτέχνης Lee Campbell θα οργανώσει το workshop BLUETOOTH CINEMA, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, από τις 17:00 έως 21:00.

Επίσης, στο χώρο του project ΕΝΤΟΣ/ΕΚΤΟΣ που ανήκει στην ΜοΚΕ της ΑΣΚΤ στη στοά του Μεγάρου Κωνσταντόπουλου, Πανεπιστημίου 44, θα λάβουν χώρα σειρά καλλιτεχνικών δράσεων και performances που οργανώνει η επιμελήτρια Χάρις Κανελλοπούλου.

Το φεστιβάλ έχει να επιδείξει και ένα πλούσιο πρόγραμμα performances από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που θα παρουσιαστούν στα κεντρικά κτίρια της σχολής στην οδό Πειραιώς 256.

Πληροφορίες και το πρόγραμμα εδώ

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί προβολές ταινιών στο σινεμά της σχολής καθώς και video performance art προβολές στο φουαγέ του θεάτρου της ΑΣΚΤ.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Ιουνίου με ένα απογευματινό πάρτι στον κήπο της σχολής στην Πειραιώς.

Για όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών η είσοδος θα είναι ελεύθερη
για το κοινό.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από:
Το Θέατρο της ΑΣΚΤ
Τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΚΤ
Το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Colors & Minds": Το βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ γίνεται έκθεση

Το πρόγραμμα αξιοποίησε την τέχνη ως δίαυλο επικοινωνίας, για την κατανόηση και την αποδοχή του κόσμου γύρω μας, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο φιλικής για όλους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Τα παιχνίδια του ΤΗΛΕΜάΧΟΥ": Ο κόσμος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας σε μια πρωτογενή σύλληψη

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η νέα έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή.

Ο Όμαρ Ζαφάρ κάνει "Ζωγραφική πέρα από τη Ζωγραφική"

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να ενωθεί με τα έργα για να γιορτάσει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, να εμπνεύσει, να προκαλέσει και να σφυρηλατήσει συνδέσμους που αντηχούν μεταξύ των πολιτισμών και των γενεών.

Επιστημονικές συναντήσεις στο ΕΑΜ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Διαβάσαμε τα διηγήματα του Θεοδόση Μίχου

Η συλλογή διηγημάτων "Ένα για το δρόμο" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι το τρίτο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Θεοδόση Μίχου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δείτε τι ετοιμάζουν τα μουσεία της πόλης

Τα μουσεία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο στις 18/5, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Όλα τα must-see του Comicdom CON Athens 2024

Αυτά είναι τα events της μεγάλης γιορτής κόμικς που αξίζει να δεις στην Τεχνόπολη (17-19/5).