Βουδαπέστη 02/12/2010

Γιορτινό city break

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ενισχύει τη μαγεία στη νοσταλγική Βουδαπέστη. Είναι η κατάλληλη στιγμή για βόλτες στην πράσινη Βούδα, ανακαλύψεις στη ζωντανή Πέστη, για shopping αλλά και spa εμπειρίες.

banner

Ρομαντική βόλτα Ο Δούναβης είναι το φυσικό σύνορο των δύο πλευρών της πόλης και η αναζήτηση των σημαντικότερων αξιοθέατων οδηγεί δυτικά, στη Βούδα, με τους δασωμένους λόφους, τα παλάτια και τις αρχοντικές γειτονιές. Πέρα από τα κλασικά αξιοθέατα, θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε και δύο «ειδικές» διαδρομές στη Βούδα. Κάντε μια βόλτα στα δύο σπήλαια με τους όμορφους σχηματισμούς που κάνουν οι σταλακτίτες, τα Palvolgy και Szemlo, και πάρτε το περίφημο τελεφερίκ Sikl, για να φτάσετε στη Συνοικία του Κάστρου και να δείτε το Βασιλικό Ανάκτορο, την Εθνική Πινακοθήκη, τη νεογοτθική εκκλησία του Αγίου Ματθία, το ξενοδοχείο «Χίλτον» –χτισμένο στα ερείπια μιας μονής– αλλά και να απολαύσετε την πανοραμική θέα.
Shopping & fun Η καρδιά της διασκέδασης χτυπά ανατολικά του ποταμού, στην Πέστη, και η Λεωφόρος Andrassy, που έχει αέρα Παρισιού, όπως και ο πεζόδρομος Vaci είναι καλά σημεία για shopping. Στο διάσημο πεζόδορμο, hot spot της πόλης, θα βρείτε από κλασικά σουβενίρ μέχρι αντίκες, shopping galleries και boutiques που φιλοξενούν τη δουλειά νέων Ούγγρων σχεδιαστών, καφέ και μικρά εστιατόρια. Τιμήστε την παραδοσιακή ουγγαρέζικη κουζίνα, που περιλαμβάνει ποικιλία κρεάτων. Στο τέλος του πεζόδρομου αξίζει να κάνετε μια στάση στο πλέον διάσημο oldstyle cafe της Βουδαπέστης με τα θεσπέσια γλυκά, το «Gerbeaud».
Το απόλυτο relax Η πόλη έχει ιαματικές πηγές και διαθέτει αρκετά τούρκικα χαμάμ –η κουλτούρα των λουτρών εδραιώθηκε κατά την Τουρκοκρατία (16ος-17ος αι.) αλλά και μοντέρνες θερμαινόμενες πισίνες. Τα νεο-μπαρόκ αισθητικής Λουτρά Szechenyi θεωρούνται το μεγαλύτερο συγκρότημα του είδους στην Ευρώπη. Οι λάτρεις του spa ωστόσο, οφείλουν να αναζητήσουν την εμπειρία των λουτρών του αρ νουβό ξενοδοχείου «Gellert» με τα περίτεχνα σιντριβάνια.
Χριστούγεννα στην πόλη Η μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στη Vοrοsmarty έχει ήδη στηθεί. Εκεί θα βρείτε από στολίδια και ξύλινα παιχνίδια μέχρι ντόπια εδέσματα, όπως η ουγγρική καραμέλα των Χριστουγέννων szaloncukor και ζεστό κρασί Την περίοδο των γιορτών διοργανώνονται συναυλίες κλασικής και παραδοσιακής μουσικής με βιολιά, που είναι και η must καλλιτεχνική εμπειρία της πόλης. Αν βρεθείτε στη Βουδαπέστη στις 30/12, στις 6 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο θα πάρετε μια δυνατή γεύση στο Gala Concert, όπου συμμετέχουν 100 βιολονίστες της Gypsy Orchestra.

Διαμονή
«Kempinski Hotel Corvinus» (Erzsebet ter 7-8, +3614293777), «Atrium» (Csokonai Utca 14, +3612990777) «Lanchid 19» (Lanchid Utca 19, +3614191900), «Danubius Hotel Gellert» (Szent Gellert ter 1, +3618895500).

Μαρία Κρύου