Κτήμα «Ευμέλια» 06/05/2010

Τάι τσι στους ελαιώνες

Μεγαλωμένος στην Αμερική, με μακρινή καταγωγή από τη Λακωνία, ο Φραγκίσκος Καρέλας μιλά στη Βούλα Ακριβάκη για τη φιλοσοφία του Αγροτουριστικού Κτήματος «Ευμέλια» στις Γούβες Λακωνίας και το στοίχημα του πράσινου τουρισμού.

banner

Η ιδέα για το «Ευμέλια» προέκυψε όταν σ’ ένα ταξίδι για οικογενειακούς λόγους επισκέφθηκα την περιοχή και το κτήμα. Ήθελα αρχικά να κάνω ένα βιολογικό αγρόκτημα για την παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου. Η ιδέα του ξενώνα ήρθε αργότερα. Με ενδιέφερε πάντα ο αγροτουρισμός και η περιβαλλοντική τεχνολογία. Επίσης, ήθελα αυτό που θα φτιάξω να είναι «ηθικό», να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χημεία. Ήθελα να δημιουργήσω ένα διαφορετικό παράδειγμα ανάπτυξης, καθώς πιστεύω ότι το υπάρχον έχει φτάσει σε τέλμα.

Η φιλοσοφία του «Ευμέλια» είναι το διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της ζωής. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τη φύση. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στο κομμάτι των εργασιών του κτήματος. Να μαζέψει ελιές, να μάθει –αυτό είναι στα άμεσα σχέδια– να ξεχωρίζει τα βότανα. Κυρίως τα παιδιά των πόλεων είναι σημαντικό να μπορούν να έχουν άμεση επαφή με τη φύση. Ακόμη, στα μελλοντικά σχέδιά μας είναι να γίνονται μαθήματα τάι τσι, γιόγκα, σεμινάρια εναλλακτικής ιατρικής, φιλοσοφίας και φωτογραφίας. Το καλοκαίρι θα γίνονται στο roof top του κεντρικού κτιρίου προβολές ντοκιμαντέρ με θέμα τη φύση και το περιβάλλον.
Το «Ευμέλια» απευθύνεται σε νέα ζευγάρια και οικογένειες με οικολογικές ανησυχίες αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν απομόνωση και ηρεμία για να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν, να ζωγραφίσουν ή να συγγράψουν. Το «Ευμέλια» είναι ένας χώρος ελευθερίας, όπου ο καθένας παίρνει αυτό που χρειάζεται. Για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη χαλάρωση με εκδρομές, η Μονεμβασιά και το Γύθειο βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρας. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το Δέλτα του Ευρώτα, περιοχή Natura, καθώς εκεί αφήνουν τα αβγά τους οι χελώνες Caretta caretta. Εδώ θα βρείτε ακόμα πολλές βυζαντινές εκκλησίες, μονοπάτια και διαδρομές για ποδηλασία. Πολύ κοντά βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό Γεράκι με το μεσαιωνικό κάστρο. Για τους φαν του αυτοκινήτου, ο Πάρνωνας ακριβώς δίπλα προσφέρεται για πράσινες διαδρομές.
Ο πράσινος τουρισμός είναι το μέλλον. Πιστεύω ότι για να υπάρξει πράσινος τουρισμός στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει η παιδεία μας. Να μεγαλώσουμε τις νέες γενιές με τρόπο τέτοιο ώστε να σέβονται τη φύση και να μη φοβούνται να τολμούν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Αν τους δείξουμε τον τρόπο και πώς εμείς τα καταφέραμε, τότε για εκείνους θα είναι πιο εύκολο. Η φύση θέλει να προσφέρει, απλά εμείς μέχρι τώρα δεν ξέραμε τον τρόπο να παίρνουμε.

Info
Αγροτουριστικό Κτήμα «Ευμέλια»
, Γούβες Λακωνίας, 2130369814, www.eumelia.com

banner

Βούλα Ακριβάκη

banner
banner