Κρανιά Γρεβενών 19/03/2009

Budget έκπληξη

Δύο άκρως ενδιαφέροντα ξενοδοχεία με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής μας οδήγησαν μέχρι την Κρανιά Γρεβενών, όπου ανακαλύψαμε έναν οικισμό-κόμβο για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές της βόρειας Πίνδου.

banner

Ανήκει διοικητικά στα Γρεβενά, αλλά είναι σχεδόν «ηπειρώτισσα», καθώς απέχει ούτε είκοσι χιλιόμετρα από το Μέτσοβο. Η Κρανιά αναδείχτηκε τουριστικά πριν από μερικά χρόνια, όταν φτιάχτηκε ο δρόμος που συνδέει τα Γρεβενά με τα Γιάννενα. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γραφικότητα, αποτελεί όμως ιδανική βάση για αναρίθμητες διαδρομές στο νομό Γρεβενών αλλά και στα Ιωάννινα.
Τι να δείτε >Το πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού, ένα από τα πιο εντυπωσιακά των Γρεβενών, απέχει από εδώ μόλις 12 χλμ., ενώ η λίμνη του Αώου περίπου 25 χλμ. >Θαυμάσια διαδρομή, δίπλα σ’ έναν μικρό παραπόταμο του Βενέτικου, είναι αυτή που οδηγεί από την Κρανιά στο Μικρολίβαδο και το Μοναχίτι. >Το must, όμως, για κάθε επισκέπτη είναι ο δρόμος που οδηγεί στη Βάλια Κάλντα. Επειδή δεν υπάρχει πινακίδα, ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τους ντόπιους.
Που να μείνετε >Breati Πάνω στον κεντρικό δρόμο μάς περιμένει αυτό το πολύ καλοβαλμένο ξενοδοχείο. Διακρίνεται για τα ποιοτικά υλικά, όπως οι λινές κουρτίνες και οι χειροποίητες λεπτομέρειες από αδρά ξύλα. Τα δωμάτια, χωρίς να είναι μεγάλα, έχουν πλήρη εξοπλισμό (τζάκι αλλά και LCD TV). Cosy cafe με γιγάντιο τζάκι-μανιτάρι! (δίκλινο € 65, 6973220711, www.breati.gr). >La Moara Βρίσκεται κι αυτό πάνω στον κεντρικό δρόμο, αλλά τα δωμάτιά του βλέπουν προς το ρέμα, οπότε τα πρωινά θα σας ξυπνάει το κελάρυσμα των νερών. Πρόκειται για ένα ξύλινο συγκρότημα τύπου σαλέ, 11 συνολικά δω­μα­τίων. Τα πιο ατμοσφαιρικά είναι αυτά που έχουν ορατά τα δοκάρια της ξύλινης ορο­φής. Το καλύτερο όμως είναι ότι το ξενοδοχείο μπορεί να σας προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες, π.χ. έχουν «γουρούνες» με τις οποίες σας πάνε μέχρι τη Βάλια Κάλντα (δίκλινο από € 70 ως € 100 για γιορτές και τριήμερα, τα απλά σαββατοκύριακα υπάρχει έκπτωση 10%, 2462086401, www.la-moara.gr).

Πλανητάρχης!
«Το σουβλάκι του Πλανητάρχη δεν παχαίνει, ομορφαίνει». Η καλτ ταμπέλα σε κάνει να φρενάρεις και να μπεις σ’ αυτό το απλούστατο on the road ταβερνάκι (μόλις βγαίνετε από την Κρανιά, στο δρόμο για Μέτσοβο). Παρότι διαφημίζει το σουβλάκι του, κορυφαία πιάτα είναι η άπαιχτη σούπα μοσχαροκεφαλής, οι φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες και οι πλούσιες φρεσκότατες σαλάτες.

Ελένη Κούκη