Γκούρα Κορινθίας 12/02/2009

Μπαλκόνι στον Φενεό

Μυρωδιά από δάσος, θέα που σε απογειώνει, βόλτες σε παλιά αρχοντικά και στην ειδυλλιακή λίμνη Δόξα. Δύο ώρες δρόμος και δεν θα πεταχτείς για weekend στην Γκούρα;

banner

Το χωριό
Άπαιχτο «μπαλκόνι» το κεφαλοχώρι της Γκούρας, λες και σκαρφάλωσε στις πλαγιές της Ζήριας για ν’ ατενίζει απρόσκοπτα αυτήν τη θέα: από το λεκανοπέδιο του Φενεού ως τις κορφές του Χελμού. Το καλύτερό μας, πάντως, στο χωριό είναι η πλατεία. Πλακόστρωτη κι απλόχωρη, με την επιβλητική εκκλησία των Ταξιαρχών και πέτρινα αρχοντικά στις «όχθες» της, μοιάζει με σκηνικό ταινίας. Από δω ξεκινήσαμε τα σεργιάνια μας. Ήπιαμε «σπαστή σοκολάτα» στο cult καφενεδάκι του Μπεκιάρη, φωτογραφίσαμε το αρχοντικό Οικονόμου-Γκούρα –τι κρίμα να ρημάζει με το χρόνο–, αγοράσαμε κουλουράκια πορτοκαλιού από τα Παραδοσιακά Προϊόντα Φενεού και ζυμαρικά του Στριφτόμπολα, αναζητήσαμε τ’ αρχοντικά Γιακουμή και Σαρλή και το βράδυ επιστρέψαμε για ποτό στο cafe του ξενώνα «Αρχοντικό Πρεδάρη».
Όλα για τη… Δόξα
Δέκα λεπτά από την Γκούρα, φωλιασμένη σε μια βουνίσια αγκαλιά γεμάτη μαυρόπευκα, η λίμνη Δόξα είναι ο απόλυτος προορισμός στην περιοχή. Πεζοπορήστε γύρω της, σταματήστε στη νησίδα με το εκκλησάκι και ανεβείτε στο ιστορικό μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη. Η θέα από τον ξύλινο εξώστη του δεν περιγράφεται.
Για εναλλακτικές διαδρομές η εταιρεία Greek Adve­nture διαθέτει πίστα για jeep στα «πόδια» της Γκούρας αλλά οργανώνει και διαδρομές στη Ζήρια, paintball και ποδηλατάδες στη λίμνη (6944667683).
Πού μένουμε;
Στο «Ακροθέα» (2747051471, www.akrothea.gr), για τέλεια θέα. Διαθέτει είκοσι άνετα δωμάτια και ζεστούς χώρους cafe-bar με τζάκι. Για ατμόσφαιρα εποχής στο «Αρχοντικό Πρεδάρη» (2747051280, www.arhontiko-predari.gr) στην πλατεία. Απλός, αλλά φιλόξενος και με θέα στον κάμπο ο ξενώνας «Σεμέλη» (2747051319, www.hotelsemeli.gr).

Ιωάννα Γκομούζα