Κόζιακας hopping 08/01/2009

Περιπλανηθήκαμε στα ορεινά του Νομού Τρικάλων, από την Ελάτη μέχρι την κοιλάδα του Ασπροποτάμου, και φέραμε πίσω στην Αθήνα τα τελευταία νέα.

banner

Σταθερές αξίες σε ανακαίνιση

 • Το γευστικό δίδυμο Καλαμαράς-Δειπνοσοφιστής αποτελεί θεσμό στην Ελάτη. Και τα δύο βρίσκονται στο ίδιο κτίριο, το πρώτο όμως είναι ένα ζεστό οινομαγειρείο (η… μάνα και η θεία δίνουν το στίγμα στην κουζίνα), ενώ το δεύτερο είναι ένα ατμοσφαιρικό wine restaurant. Στους πάνω ορόφους η οικογένεια λειτουργεί εδώ και χρόνια το ξενοδοχείο Κόζιακας, που πέρυσι έκανε ριζική ανακαίνιση στον πρώτο του όροφο, αποκτώντας μια σειρά από κομψές σουίτες. Πληροφορίες: 2434071080, www.koziakashotel.gr.
  > Απέναντι από τον «Καλαμαρά» βρίσκεται ο ξενώνας Παπαναστασίου, το πιο παλιό ξενοδοχείο στην Ελάτη, το οποίο ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά αποκτώντας σύγχρονες ανέσεις, cosy δίκλινα, σουίτες με υδρομασάζ, ακόμη και μικρό συνεδριακό κέντρο. Η ταβέρνα τους, ακριβώς δίπλα, συνεχίζει στο ρυθμό που την έχει καθιερώσει: αγριογούρουνο, της ώρας στη σχάρα, πίτες και μαγειρευτά (2434071150).

  Μακριά στην Αθαμανία…

  Αν αγαπάτε τις απομονωμένες «φωλιές» και τους φυσικούς feng shui ήχους, ο ξενώνας Βελούσι είναι περίπτωση που δεν πρέπει να παραβλέψετε: η τοποθεσία συναρπάζει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη διαδρομή που οδηγεί σε αυτήν. Ξεκινώντας από την Ελάτη, διασχίζεις πενήντα υπέροχα χιλιόμετρα –μέσα στα έλατα, τα πλατάνια και τις οξιές–για να φτάσεις στην Αθαμανία, έναν ήσυχο οικισμό-αετοφωλιά επάνω απ' το μεγάλο φαράγγι ενός παραπόταμου του Αχελώου. Ο ξενώνας βρίσκεται στο επάνω μέρος του οικισμού. Διαθέτει 11 δωμάτια, όλα με τζάκι. Όσο για φαγητό, τα πράγματα απλοποιούνται, με τους ιδιοκτήτες να προτείνουν ψητά και τοπικά μαγειρευτά στο cult ταβερνάκι τους 3 Δέντρα (2434096500, 6979104272, www.velousi.gr).

  banner

  Ξύλινα σπιτάκια

  Θα σας άρεσε να μένατε στο σπιτάκι των… επτά νάνων; Δεν έχετε παρά να κλείσετε ένα από τα πανομοιότυπα ξύλινα σπιτάκια στο Δασοχώρι ο Μύθος. Βρίσκονται σε ένα ξέφωτο με τρεχούμενα νερά, μέσα σε ελατοδάσος, έξω από το χωριό Βλάχα, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Ελάτη. Έχουν απλή επίπλωση και εξοπλισμό, ενώ το υπνοδωμάτιο βρίσκεται στη σοφίτα. Στο εστιατόριο «Φιλωνίδα» σερβίρονται, μεταξύ άλλων, άγριο ζαρκάδι και ελάφι με δαμάσκηνα (2434071630, 6932710558, www.mithos-
  hotel.gr
  ).

  Κατσικάκι και θέα

  Η μεγαλειώδης θέα του Αυγού και της Μαρόσας (ονόματα κορυφών είναι!) ξεδιπλώνεται ακριβώς απέναντι, ενώ εσείς έχετε αφεθεί στη θαλπωρή του καθιστικού στον ολοκαίνουργιο ξενώνα Βίγλα, επάνω από την Πύρρα, δέκα χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό. Στο όμορφο εστιατόριό του θα βρείτε ντόπιο κατσικάκι και στα άνετα δωμάτιά του θα αναπαυτείτε σε ζεστό περιβάλλον (2434091400, www.viglapiras.gr).

  Hit the road

 • Μετά την Ελάτη στρίψτε αριστερά προς Βλάχα, κατεβείτε στην κοιλάδα, περάστε στα ριζά του απέναντι βουνού και ακολουθήστε το βατό δασικό δρόμο που πηγαίνει παράλληλα με τον παραπόταμο του Αχελώου, για να καταλήξετε στην Πύρρα και στη συνέχεια και πάλι στην Ελάτη από τα λιβάδια του Περτουλίου.
 • Η διαδρομή Χαλίκι-Μέτσοβο ασφαλτοστρώθηκε. Μη διστάσετε. Με αφετηρία την Ελάτη, θα περάσετε από τα περισσότερα χωριά του Ασπροποτάμου, θα διασχίσετε το αλπικό τοπίο μετά το Χαλίκι (must η επίσκεψη για τσίπουρο, λουκάνικο και τραχανά στο αυτοσχέδιο La Vergila), για να ξαναμπείτε σε ελατοδάσος εξαιρετικής ομορφιάς μέχρι το Ανήλιο στην άλλη πλευρά του βουνού. Θα χρειαστείτε
  κάμποση ώρα.

 • Θάνος Λαμπρόπουλος