Κύπρος 01/06/2009

Λευκωσία insider’s tips

Πέντε διευθύνσεις στη Λευκωσία γεμάτες χρώμα, που θα σας κάνουν να δείτε την Κύπρο με άλλα μάτια. Πάρτε ένα παγωτό τριαντάφυλλο στο χέρι κι ας αρχίσουμε τη βόλτα…

banner

Το Χαμάμ Ομεριέ με το μεγάλο θόλο και τους χαρακτηριστικούς πέτρινους τοίχους στο χρώμα της ώχρας αποτελεί σήμα κατατεθέν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Πριν από λίγα χρόνια αποκαταστάθηκε κτιριακά και σήμερα λειτουργεί και πάλι ως χαμάμ. Ακόμη κι αν δεν θέλετε να κάνετε θερμά λουτρά, περάστε από εδώ για να πιείτε ένα τσάι στον οντά της εισόδου. Πλ. Τυλληρίας 8, +35722460570.
Το «Αιγαίον» είναι μία από τις παλιότερες ταβέρνες της Λευκωσίας και μέχρι σήμερα αποτελεί σταθερό meeting point – για όλους όμως: από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τα φρικιά. Στεγάζεται σ’ ένα όμορφο, παλιό σπίτι με εσωτερική αυλή και μπαλκόνια που βλέπουν σ’ αυτή. Σε μία από τις αίθουσές του λειτουργεί και βιβλιοπωλείο. Ωραίο κυπριακό φαγητό, όχι πολύ φτηνό, αλλά εγγυημένο. Έκτορος 40, +35722433297.
Η Καλλιπόλεως είναι ο δρόμος που περνάει μπροστά από το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και είναι γεμάτη φοιτητικά μπαράκια, στέκια για να παίξεις τάβλι, να διαβάσεις την εφημερίδα σου, να κόψεις κίνηση… Ο δρόμος τελειώνει πάνω στο παντοπωλείο του Αγίου Αντωνίου, όπου μπορείς να βρεις χαλούμι από οικοτεχνίες, ντόπια λουκάνικα και παστουρμάδες.
Ο πιο κεντρικός πεζόδρομος στην αγορά είναι η οδός Λήδρας, στο κέντρο της πόλης, και ξεκινάει από την Πλατεία Ελευθερίας. Στο τέρμα, λοιπόν, της Λήδρας και αφού θα έχετε περάσει αναρίθμητα καταστήματα, στα αριστερά θα βρείτε τον «Ηράκλη», παραδοσιακό παγωτατζίδικο για παγωτό τριαντάφυλλο όλο άρωμα.
Στο τέρμα δε της οδού Λήδρας, στα δεξιά σας, αναζητήστε τη στοά με το παλιό, κουλτουριάρικο καφενείο «Καλά Καθούμενα».
Διαμονή Εξυπακούεται ότι η Κύπρος έχει ατελείωτη ποικιλία σε ξενοδοχεία. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει στο επίσημο site του ΚΟΤ (www.visitcyprus.com). Πάντως, σημειώστε δύο από τα πιο κεντρικά στη Λευκωσία, δίπλα στην Πλατεία Ελευθερίας: το «Holiday Inn», τετράστερο και ανακαινισμένο το 2004 (+35722712712, www.holidayinn.com) και το μικρό, αξιοπρεπές και οικονομικό «Classic» (+35722664006).

Ελένη Κούκη

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner