Λεοντίτο Αργιθέας 01/05/2008

Άγραφο... μυστικό

Αν ψάχνετε έναν off-mainstream προορισμό για πρωτομαγιάτικο long weekend της τελευταίας στιγμής, δοκιμάστε το Λεοντίτο Αργιθέας, ένα άγνωστο χωριό στα Άγραφα, που θα ενθουσιάσει τους φυσιολάτρες.

banner

Γιατί θα πάτε
Γιατί σας γοητεύουν οι εικόνες, οι άνθρωποι και οι γεύσεις μιας Ελλάδας ξεχασμένης. Το Λεοντίτο είναι κρυμμένο στους πρόποδες της κορυφής Ντελιδήμι των Αγράφων (στα 2.163 μ.), ανάμεσα σε δάση από έλατα, κέδρους και βελανιδιές, με πολλές βρύσες και ποτάμια, κοντά στη λίμνη Στεφανιάδα. Πάλαι ποτέ καταφύγιο του Καραϊσκάκη και θέατρο αρκετών μαχών επί Τουρκοκρατίας, σήμερα περιμένει όσους αγαπούν τη φύση και τις δραστηριότητες στο βουνό και αποφεύγουν την πολυκοσμία. Προσφέρεται για τζιπάδες στους χωματόδρομους στα γύρω δάση, περπάτημα στο μονοπάτι Ε4, απαιτητική ορειβασία στο κοντινό Ντελιδήμι (προσοχή: τόσο στο βουνό όσο και στους δρόμους γίνονται αρκετές κατολισθήσεις γιατί το έδαφος της περιοχής είναι σαθρό), βόλτα στη λίμνη Στεφανιάδα (η καλή ταβέρνα «Ο γιατρός της πείνας», πάνω στον κεντρικό δρόμο και με ωραία θέα στη λίμνη, ήταν δυστυχώς κλειστή λόγω ασθενείας, όμως θα ξανανοίξει – τηλ.: 6974788640) και στην επιστροφή σας θα κάνετε μια στάση στην εξαιρετική ταβέρνα «Κεραμαριό» στη Δρακότρυπα, κοντά στο Μουζάκι (τηλ.: 2245061470, 6977085668).

οπωσδήποτε...
Ανηφορίστε στην πλατεία του χωριού με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο (χρειάζονται 6 άτομα για να τον αγκαλιάσουν) και στο καφενείο του παπα-Χρήστου (με το ράσο κρεμασμένο πίσω από τον πάγκο, το γαλανό, παιχνιδιάρικο βλέμμα και το άπαιχτο χιούμορ) για να πιείτε κανένα τσίπ'ρο με «ό,τι έχει»: πλαστό (φοβερή πίτα που, αντί για φύλλο, έχει ζύμη από καλαμπόκι), ψωμί ψωμένιο, ζυμωτό, ξινούτσικο και λίγο κίτρινο, λουκάνικο, τυράκι, γλυκές, βραστές πατάτες, τηγανιά ή ζουμερά παϊδάκια… (2245031751)

Πού θα μείνετε
Στο (μοναδικό στο χωριό) low budget ξενώνα «Ντελιδήμι» (2445032094, 6976420865, www.delidimi.gr) της οικογένειας Κορλού. Καλόγουστη λιτότητα που αρμόζει σ' αυτήν τη γωνιά της Ελλάδας και πηγαία ευγένεια και περιποίηση από τον Μπάμπη και την Όλγα, οι οποίοι θα σας φιλέψουν δικά τους προϊόντα –αβγά από τις κότες τους, βραστά κραμβολάχανα απ' το περιβόλι τους, κέικ σπιτικό με τα αβγά που λέγαμε– στο σαλόνι του ξενώνα, με το τζάκι να καίει όλη μέρα, ή στο μικρό μαγαζί δίπλα στα δωμάτια, με τη θέα στα βουνά να κόβει την ανάσα (όχι όμως και την όρεξη!).

πως θα πατε
Από την Καρδίτσα (προσοχή: τις μέρες με μεγάλη έξοδο τηλεφωνήστε στην Τροχαία Λαμίας να μάθετε τα της κίνησης. Αν έχει ουρές, στρίψτε στην έξοδο του Κάστρου για Μπράλο, αποφεύγοντας έτσι τον Μαλιακό) θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Μουζάκι και Ιερά Μονή Σπηλιάς. Πινακίδα για Λεοντίτο θα βρείτε μόνο στην τελευταία στροφή.

Πολίνα Αγαπάκη

banner