Kροατία 24/04/2008

Η νέα μόδα της Μεσογείου

Το να πεις ότι θα δεις τις δαλματικές ακτές είναι σαν να λες ότι θα πας σε όλα τα ελληνικά νησιά. Ο Θανάσης Γανωτής μάς βοηθάει να προσανατολιστούμε.

banner

Με σκάφος Ο καλύτερος τρόπος για πραγματικά ξεχωριστές διακοπές στις ακτές της Δαλματίας είναι να τις διαπλεύσετε με σκάφος, ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, ιδιόκτητο ή νοικιασμένο. Φτάνει να το επιτρέπουν η ιδιοσυγκρασία σας και η παρέα.

 • Καλό είναι να χωρίσετε γεωγραφικά την περιοχή και να εστιάσετε σε ένα μόνο κομμάτι, για να μπορέσετε να απολαύσετε τις ομορφιές της Κροατίας. Τα αναρίθμητα νησιά της Αδριατικής, σε πολύ μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για όσους αγαπούν το γαλάζιο της θάλασσας και τις χρυσές αμμουδιές – δηλαδή λίγο-πολύ όλοι οι Έλληνες. Το σύμπλεγμα των νησιών του αρχιπελάγους Kornati (οι Βενετσιάνοι τα ονόμασαν Incoronate – εστεμμένες) είναι το μεγαλύτερο και πυκνότερο στη Μεσόγειο.
  Ιδανικό για όσους ονειρεύονται να ζήσουν σαν σύγχρονοι Ροβινσώνες, καθώς απαρτίζεται κυρίως από ερημονήσια εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.
 • Αν βέβαια έχετε πάρει μαζί σας το Prada σας και θέλετε οπωσδήποτε να το φορέσετε, κατευθυνθείτε στο Dugi (www.dugiotok.hr), που είναι το σημαντικότερο νησί της περιοχής με κοσμοπολίτικη ζωή. Προσοχή πού πατάτε το πόδι σας: υπάρχει ένα μεγάλο Φυσικό Πάρκο (www.kornati.hr) και πολλά ιδιόκτητα νησιά. On the road Αν πάλι το ιστιοφόρο σάς φέρνει ναυτία, πάρτε το αυτοκίνητο (ή, γιατί όχι, και το τροχόσπιτο). Από την Opatija στο Βορρά, ένα Monte Carlo του περασμένου αιώνα, περνώντας από το νησί Krk, το Cres, το Zadar με τα ενετικά παλάτια, το Split με το πανέμορφο και ολοκληρωτικά ανασκευασμένο παλάτι του Διοκλητιανού, μέχρι το Νότο στο Dubrovnik, ιστορικό μνημείο της UNESCO, 600 χιλιόμετρα παραλιακού δρόμου προσφέρουν άπειρες επιλογές στάσεων και σταθμών – δεν είναι αυτοκινητόδρομος, αλλά η οδήγηση είναι ασφαλής.
 • Για να βρείτε το δρόμο σας, το κατάλληλο site (όπως και για όλη την Ευρώπη) είναι το www.viamichelin.com.

  Mε λεωφορείο Αν δεν θέλετε να οδηγήσετε, υπάρχει και λεωφορείο στο site www.autotrans.hr (ο οδηγός σάς πάει μέχρι όπου του πείτε). Για τα νησιά που θα βλέπετε απέναντί σας, κοντινά ή μακρινά, θα βρείτε εύκολα μεταφορικό μέσο.
  Relax Για όσους δεν αγαπούν την περιπέτεια ή έχουν ανάγκη από αλλαγή περιβάλλοντος και ξεκούραση, υπάρχουν πάντα πολυτελέστατα ξενοδοχεία, νεόχτιστα ή παλιά, όπου σύχναζαν βασιλείς και αυτοκράτορες (και αργότερα τα υψηλόβαθμα μέλη του κόμματος την εποχή της Γιουγκοσλαβίας).

 • Βέβαια, αν είστε πολλοί για να πάτε σε ξενοδοχείο, μια ενδιαφέρουσα, συμφέρουσα και απόλυτα ελκυστική επιλογή είναι να νοικιάσετε ένα φάρο ή απλώς ένα σπίτι (www.adriagate.com).
  www.tourist-office.org/croatie/>Προτείνω επίσης τέσσερα βιβλία: Fulvio Tomizza, «Το Δαλματικό όνειρο», Hans Kitzmuller «Ταξίδι στις Εστεμμένες», Cristiano Caracci «Το φως του Dubrovnik»,Ivo Andric «Το χρονικό του Travnik».

  banner