Πάτρα upgrading 06/03/2008

O Θάνος Λαμπρόπουλος βρέθηκε Τσικνοπέμπτη στην Πάτρα για ρεπορτάζ κι ακόμα βρίσκεται σε έκσταση από το πολύχρωμο γλέντι στους δρόμους, όπου η μυρουδιά της τσίκνας συνυπήρχε με το Armani και η καραγκούνα
με τη σάμπα. Η Πάτρα είναι πλέον πανέτοιμη για τη μεγάλη της μέρα, την Κυριακή της Αποκριάς, κι εμείς σας δίνουμε τις πιο must διευθύνσεις για να περάσετε ακόμα καλύτερα.

banner

Η αισθητική συναντά τη ζεστή φιλοξενία

Ένα ολοκαίνουργιος οικογενειακός ξενώνας-κόσμημα έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία ολκής της πόλης («Βυζαντινό», Ρήγα Φεραίου 106, 2610243000. «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», Γεροκωστοπούλου 20, 2610243000. «Primarolia Art Hotel», Όθωνος και Αμαλίας 33, 2610624900). Πρόκειται για το Maison Grecque (2610241212), σε ανασκευασμένο νεοκλασικό κοντά στα Ψηλά Αλώνια και το αρχαίο θέατρο, με εσωτερική διακόσμηση –διά χειρός Αγγελόπουλου– που παραπέμπει σε Παρίσι του Μεσοπολέμου. Το σύνολο αποπνέει μια γλυκιά αύρα χάρη στις επιλογές της επίπλωσης, τους επιβλητικούς χρωματικούς συνδυασμούς, τις ταπετσαρίες, τις οροφογραφίες των δωματίων και την αντίστοιχη με το όλο ύφος διακοσμητική άποψη. Σ' αυτά προσθέστε την άριστη κατασκευαστική ποιότητα και τη μεγάλη προσοχή που δίνουν στη λεπτομέρεια και θα έχετε την εικόνα ενός boutique hotel, μοναδικού στο είδος του. Συνδυασμός ανεπιτήδευτης ευγένειας και ατμοσφαιρικής πολυτέλειας που ανεβάζει τον πήχη και πιστεύω πως θα αφήσει το στίγμα του στην Πάτρα.

Γκουρμέ δείπνο σ’ ένα bar

Το δημοφιλές και καλόγουστο bar-restaurant «W» (Ηρώων Πολυτεχνείου & Λευκωσίας, 2610454002) διαθέτει κουζίνα και λίστα κρασιών που το κάνουν να ξεχωρίζει σαφώς από τα ομοειδή του. Τα περισσότερα πιάτα είναι τολμηρά, με τονισμένες γευστικές εντάσεις, αλλά καταφέρνουν να διατηρούν την απαιτούμενη ισορροπία. Πρόταση-έκπληξη: ένα ριζότο με λαχανικά και μους φέτας που έρχεται σωστά χυλωμένο σε κλειστή λαδόκολλα.

banner

Μεταγραφή στο Ρίο

Τον Σπύρο Στεργίου τον ξέραμε από το «Μουράγιο» στον Καστελόκαμπο, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Πάτρας. Τώρα τον βρήκαμε πια σε δικό του χώρο, στην παραλία του Ρίου, το Ναυτ-οικο (Ποσειδώνος 12, 2610995992). Φωτεινό, ευάερο, μ' έναν βοτανόκηπο γεμάτο μυρωδικά και κουζίνα σπιτική, ευρηματική και άκρως ποιοτική.

Γεύσεις απ’ την Πόλη

Ανεβείτε την Ερμού μέχρι την Πλατεία Καποδίστρια (Μαρκάτο) και μπείτε στην Κουζίνα της Κορνηλίας (2610272987) για να γευτείτε την ελαφριά και ντελικάτη τεχνική της, σε πιάτα σπιτικά, με απλά υλικά. Μεταξύ άλλων κι ένα εξαίσιο μαντί (χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με μυρωδάτα μίνι κεφτεδάκια), ντοματοκεφτέδες που θα ζήλευαν και οι Κυκλάδες, λαχανοντολμάδες που θα σας θυμίσουν τη γιαγιά σας και –αν είστε τυχεροί γιατί είναι πιάτο ημέρας– ονειρεμένο χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα.

Gourmet ιταλικός Νότος

Η τρατορία Don Camillo e Peppone (Γερμανού 48, 2610279651) στεγάζεται σ' ένα αναδομημένο κτίριο του 1887, σε μια παλιά και ιστορική γειτονιά της πόλης. Πριν κλείσει καλά καλά δύο μήνες λειτουργίας, έχει αποκτήσει –δικαίως– σταθερή πελατεία. Οι λόγοι σαφείς: ιδιοκτήτες με άποψη και πολιτισμό, αισθητική γοητευτική όσο και πρωτότυπη, Ιταλός σεφ-αστέρι σε ανοιχτή κουζίνα, κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα, θαυμάσια όσο και οι τιμές τους, είκοσι πέντε είδη ζυμαρικών Fabri σε εξαίσιες σάλτσες, μανιάτικο βιολογικό λάδι ψυχρής έκθλιψης, μορταδέλα από την Μπολόνια, λουκάνικα από τη Θουριγγία, άπαιχτη λεπτόζυμη πίτσα… Ξεκινήστε με long drinks και jazz ακούσματα στο ζωντανό cafe-bistrot του ισογείου.

Θάνος Λαμπρόπουλος