the best of exclusive london 27/12/2007

10 προτάσεις για να εντρυφήσετε στη λονδρέζικη πολυτέλεια των ολίγων

Xριστούγεννα στο Λονδίνο; Έχει γίνει πλέον η ιεροτελεστία του weekender: Βόλτες στη φωταγωγημένη Regent και την Bond Street, window shopping υπό ψιλόβροχο στις βιτρίνες του Selfridges και του Harvey Nichols, χάζεμα με τις ώρες στα υπέροχα food halls του Harrods και του Fortnum & Mason. Θα πάτε σίγουρα σε ένα μιούζικαλ, μια όπερα, ένα μπαλέτο, και μετά παραδοσιακή αγγλική κουζίνα σε ένα από τα κλασικά εστιατόρια των 5άστερων ξενοδοχείων.

banner

Xριστούγεννα στο Λονδίνο; Έχει γίνει πλέον η ιεροτελεστία του weekender: Βόλτες στη φωταγωγημένη Regent και την Bond Street, window shopping υπό ψιλόβροχο στις βιτρίνες του Selfridges και του Harvey Nichols, χάζεμα με τις ώρες στα υπέροχα food halls του Harrods και του Fortnum & Mason. Θα πάτε σίγουρα σε ένα μιούζικαλ, μια όπερα, ένα μπαλέτο, και μετά παραδοσιακή αγγλική κουζίνα σε ένα από τα κλασικά εστιατόρια των 5άστερων ξενοδοχείων. Και δεν θα δοκιμάσετε κάτι very English; Επίσκεψη στο σπίτι που έμενε ο Dickens, στο 48 Doughty Street, WC1, όπου, τηρώντας την παράδοση, προσφέρουν mince pies και ένα ποτήρι smoking bishop punch (το αγαπημένο του Dickens), σε ένα χώρο διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια στιλ 1837. Ή θα κάνετε πατινάζ σε μία από τις πολλές υπαίθριες πίστες της πόλης (Somerset House, Natural History Museum, Hyde Park).
Όλα τα παραπάνω είναι καλά και όμορφα. Είναι όμως μια εμπειρία «go with the flow»: Πηγαίνεις με τους πολλούς, στα στάνταρ και μοιραία τυποποιημένα, ενίοτε δε μαζικά.
Για να ζήσετε το Λονδίνο του insider, να αποθησαυρίσετε μια αποκλειστική εμπειρία, εσάνς Χριστουγέννων που να μη μοιάζει με τα αγοραία ρωμαϊκά Σατουρνάλια, έχω να σας προτείνω δέκα ιδέες ώστε να περάσετε τις διακοπές σας μέσα στην πολυτέλεια, την κομψότητα και το design, σε χώρους όπου όλα σάς προσφέρονται στο πιάτο και κάθε προσωπική σας επιθυμία εκπληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ.
1. «Το να μένει κάποιος στο Halkin είναι σαν να μοιράζεται ένα μυστικό, κρυμμένο μέσα στην καρδιά του Λονδίνου», εξηγεί η ιδιοκτήτριά του Christina Ong. Και πράγματι, τόσο διακριτικό είναι το Halkin ώστε δεν έχει ούτε πινακίδα. Θα χρειαστεί να το ψάξετε λοιπόν, αλλά αξίζει τον κόπο. Ίσως γι’ αυτό να το προτιμούν οι κάπως ντροπαλοί stars του Hollywood, όπως η Julia Roberts και ο Denzel Washington. Τα 41 δωμάτια του boutique hotel είναι μεγάλα, λουσμένα σε άπλετο φυσικό φως και διακοσμημένα σε ιταλικό στιλ. Με φιλική ατμόσφαιρα, τόσο ώστε οι άνθρωποι της εξυπηρέτησης όχι μόνο ξέρουν το όνομά σας, αλλά και πώς πίνετε τον καφέ σας. Το σέρβις του ξενοδοχείου είναι άψογο και πολύ προσωπικό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, όμως, είναι η ιδανική του τοποθεσία, σε ίση απόσταση από την Bond Street και τη Sloane Street, τους δύο δρόμους του Λονδίνου που είναι γεμάτοι από τα καταστήματα των πιο γνωστών οίκων μόδας. Το ξενοδοχείο μάλιστα προσφέρει στους πελάτες του μια έκπτωση 25% σε όλα τα καταστήματα της Donna Karan (φίλης της κυρίας Ong). Για τους gourmand πελάτες του, διαθέτει και ταϊλανδέζικη κουζίνα στο Nahm, το μόνο thai εστιατόριο με αστέρι Michelin στην Ευρώπη.

2. Θραύση κάνει, δικαίως, το παραδοσιακό αγγλικό τσάι που προσφέρεται στο Caramel Room του chic ξενοδοχείου Berkeley στο Knightsbridge, και αυτό γιατί ο ζαχαροπλάστης εμπνέεται από τις δημιουργίες των pret-a-porter συλλογών γνωστών οίκων μόδας. Έτσι, μας παρουσιάζει εκλέρ στολισμένα με ρίγες Missoni, κέικ σε σχήμα της διάσημης «Kelly bag» της Hermes, μπισκότα σε σχήμα μπότας του Jimmy Choo ή φορέματος του Oscar de la Renta σε έντονο ροζ, βουτήματα με γεύση λεμονιού και βούλες λεοπάρδαλης στιλ Dolce & Gabbana και πτι-φουρ με φιόγκους αλά Chloe, όλα σερβιρισμένα σε πολύχρωμα ριγωτά πιάτα του Paul Smith! Το πιο διακεκριμένο κομμάτι της συλλογής είναι μια δημιουργία στο ύφος του Λονδρέζου designer Giles Deacon, ένα black forest parfait με σοκολατένια Valhrona βεντάλια. Οι επιλογές των γλυκών αλλάζουν, φυσικά, κάθε σεζόν και το Ρret-a-Portea απογευματινό τσάι για... fashionistas συμπεριλαμβάνει sandwiches, μια ποικιλία τσαγιών απ’ όλον τον κόσμο και, αν το επιθυμείτε, ένα ποτήρι σαμπάνια Laurent Perrier. Το απλό τσάι κοστίζει £34 και το τσάι με ένα ποτήρι σαμπάνια £42. Η κράτηση απαραίτητη.
3. Το ανακαινισμένο κατάστημα Fortnum & Mason καλωσορίζει τους πελάτες του στο νέο του food hall και wine bar. Η ανακαίνιση κόστισε 24 εκατ. λίρες Αγγλίας, και πράγματι αξίζει να δείτε το αποτέλεσμα. Και τι δεν πωλείται σε αυτόν το χώρο, τον αφιερωμένο στο gourmet φαγητό. Εδώ μπορείτε να αγοράσετε όλα τα κλασικά αγγλικά προϊόντα: από μαρμελάδες, μπισκότα, κέικ, χριστουγεννιάτικες puddings και mince pies, μέχρι whiskies και καταπληκτικά κρασιά. Και το καλύτερο: Στο wine bar «1707» μπορείτε να δοκιμάσετε όποιο κρασί θέλετε, διαλέγοντας ένα από τα μπουκάλια που σας εντυπωσίασε στα ράφια του ή ένα από τα ποτήρια της εξεζητημένης συλλογής του μενού του.
4. Συνώνυμα με την κομψότητα, το στιλ, την παράδοση και την ποιότητα, τα καταστήματα Penhaligon’s προσφέρουν στους πελάτες τους πολυτελή αρώματα, bath and body treats (σαπούνια, body lotions, αφρόλουτρα) και δερμάτινα είδη από το 1870. Τα αρώματα που δημιούργησε ο William Penhaligon τo 1872 πωλούνται ακόμα με μεγάλη επιτυχία στα καταστήματά του. Δοκιμάστε τα αντρικά αρώματα Hammam Bouquet (1872) που δημιούργησε προς τιμήν των τούρκικων χαμάμ της Jermyn Street (μείξη γιασεμιού, τριαντάφυλλου, λεβάντας και sandalwood). Το Blenheim Bouquet (1902) δημιουργείται για τον Duke of Marlborough (μια ανάμειξη λεμονιού, πεύκου και woody musk) και το English Fern (1911) ένα άρωμα που φορούσαν οι αριστοκράτες στα εξοχικά τους σπίτια (μείγμα λεβάντας, γαρίφαλου και oak moss). Στους πελάτες του συγκαταλέγονται οι Oscar Wilde, Winston Churchill, Alfred de Rothschild και Franco Zeffirelli. Γυναικεία αρώματα με ονόματα όπως τα Lily of the Valley και Violetta είναι αναμείξεις λουλουδιών με βανίλια. Για τους πελάτες τους όμως που θα ήθελαν κάτι πολύ πιο προσωπικό, το Penhaligon’s προσφέρει τεστ και, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος και τη φυσική μυρωδιά του σώματός σας, αναμειγνύουν κάποιο άρωμα τελείως μοναδικό και αποκλειστικά δικό σας.
5. Το Λονδίνο θεωρείται σήμερα διεθνής γαστρονομική πρωτεύουσα με μια τεράστια επιλογή εθνικών κουζινών. Το Umu –που στα γιαπωνέζικα σημαίνει «γεννημένο από τη φύση»– είναι το μόνο ιαπωνικό εστιατόριο του Λονδίνου με αστέρι Michelin. Σεφ είναι ο Ichiro Kubota που δούλευε στο εστιατόριο Tsuruya στο Kyoto, όπου συνηθίζει να γευματίζει η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας. Το μενού συμπεριλαμβάνει μια επιλογή πιάτων από το Kyoto: tsukuri (sashimi και sushi) και kaiseki, χορτοφαγικά πιάτα από τη ζεν βουδιστική κουζίνα των μοναχών. Δοκιμάστε για πρώτο πιάτο «tsukuri of shima aji tataki» (sashimi σκουμπριού) και σαλάτα «chu toro» (σαλάτα τόνου), αυγό ορτυκιού και γιαπωνέζικες πίκλες, και έπειτα τον αστακό στη σχάρα με soya sauce, το Yudofu (tofu μαγειρεμένο σε γάλα σόγιας, με κρεμμύδια και νιφάδες από καπνιστό ψάρι bonito) ή κάποιο από τα φρέσκα ψάρια. Ακόμα και τα επιδόρπια (για τα οποία δεν φημίζονται οι Ιάπωνες) είναι φανταστικά. Το chocolate fondant με άσπρο παγωτό miso ή το Mont Blanc με σορμπέ κάστανο θα σας μείνουν αξέχαστα. Όσο για τα 150 είδη σάκε, χρειάζεστε οπωσδήποτε τη βοήθεια της Ιαπωνέζας sommelier Kumiko Tamba. Το φαγητό του Umu είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο γιαπωνέζικο φαγητό που έχω δοκιμάσει (και επειδή έχω ταξιδέψει πολύ στην Ιαπωνία, έχω φάει σε πολλά από τα γνωστά εστιατόρια αυτής της χώρας). Ο καλοσχεδιασμένος χώρος και το άψογο σέρβις είναι δύο ακόμα λόγοι για να ζήσετε μια exclusive γαστρονομική εμπειρία.

banner

6. Για το Scotts είναι τόσο βασική η έννοια της αποκλειστικότητας, που ο manager του Mr Gregory με παρακαλούσε να μην το προτείνω στο άρθρο μου! Τέτοιο όμως μυστικό δεν είναι δυνατόν να μην το μοιραστείς, ακόμα κι αν οι Άγγλοι έχουν κατορθώσει να το «κρύψουν» από το 1851, όταν πρωτοάνοιξε τις πόρτες του. Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια θαλασσινών της πρωτεύουσας (ας μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία είναι νησί), έχει ως πελάτες του film stars, πολιτικούς και συγγραφείς. Αγαπημένο εστιατόριο του Ian Fleming (δημιουργού του James Bond), το Scotts ανήκει στην εταιρεία Caprice Holdings (βλ. Ivy, Caprice, Daphne’s). Είναι ένα από τα ελάχιστα γαστρονομικά εστιατόρια που προσφέρουν αγγλική κουζίνα (από ψάρια έως κρεατικά και κυνήγι, όλα ντόπια) σε ένα κομψότατο περιβάλλον, με κόκκινες banquettes, φαντασμαγορικό πολυέλαιο και μπαρ οστρακοειδών. Τους τοίχους διακοσμούν έργα γνωστών Άγγλων καλλιτεχνών (Tracey Emin, Gary Hume, Paula Kane, Fiona Rae). Δοκιμάστε το καπνιστό χέλι ή το μαριναρισμένο ιρλανδικό σολομό, την ψητή άγρια πάπια ή το αρνί Shetland και, τέλος, μια κλασική αγγλική πουτίγκα (treacle sponge pudding).
7. Για την επέτειο των δέκα χρόνων του, το Metropolitan Bar (ή, απλώς, Met) ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου. Κόκκινοι στρογγυλοί καναπέδες και ένας τοίχος ζωγραφισμένος από τον Άγγλο καλλιτέχνη Jonathan Huxley διαμορφώνουν το χώρο – και με τον εντυπωσιακό φωτισμό προσθέτουν στην ατμόσφαιρα. Για τον εορτασμό των γενεθλίων του λοιπόν, εκτός από το face lift, το Met Bar προσφέρει (που λέει ο λόγος!) ένα νέο κοκτέιλ, το The Met Kult (αγαπημένο των γιάπηδων), το οποίο κοστίζει £150 (€ 280) και είναι ανάμειξη από κονιάκ Louis XIII, preserve (ελαφριά μαρμελάδα) οργανικού βερίκοκου και λεμονιού μαζί με χυμό λεμονιού.
8. Με αφρικάνικη διακόσμηση και exclusive υπηρεσίες, το Nyumba Salon του διάσημου hair stylist Μιχάλη Χαραλάμπους μοιάζει με μια ηλιόλουστη όαση ομορφιάς στο κέντρο του Λονδίνου. Πηγή έμπνευσης για τον Ελληνοκύπριο κομμωτή η πολυαγαπημένη του Αφρική όπου μεγάλωσε. «Αν και οι 250 λίρες ακούγονται πάρα πολύ υψηλό ποσό για ένα κούρεμα, το κόψιμο των μαλλιών από τον Μιχάλη είναι κάποιου είδους επένδυση» μας εξηγεί το μοντέλο Saffron Aldridge. To Nyumba δεν είναι μόνο hair salon, όμως, αλλά και spa με μια μεγάλη γκάμα θεραπειών, από μανικιούρ-πεντικιούρ μέχρι πολλών ειδών μασάζ, κοσμητικό βελονισμό και ολιστική ρεφλεξολογία. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μια ημερήσια επίσκεψη στο Nyumba και θα μοιάζετε σαν να έχετε μόλις επιστρέψει από διακοπές. «Είναι σαν να έχετε κάνει αισθητική χειρουργική χωρίς τον πόνο και την ταλαιπωρία και με πολύ λιγότερα χρήματα» συμπληρώνει η Saffron.
9. To όνομα του Ozwald Boateng είναι συνώνυμο με tailor-made κοστούμια, έντονα χρώματα και διάσημους πελάτες: Will Smith, Daniel Day Lewis, David Bowie, George Michael, Mick Jagger, Robbie Williams, Keanu Reeves, Jude Law και ολόκληρη την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας, για να αναφέρω μόνο μερικούς! Άλλωστε, ανήκει σε μια νέα γενιά couturiers που η δουλειά τους απέχει πολύ από τα παραδοσιακά ανδρικά κοστούμια που μπορεί να βρει κάποιος στη Savile Row. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια από τις πιο γνωστές συλλογές του: Σε εντυπωσιακές αποχρώσεις και συμπληρωμένη με μια ποικιλία τολμηρών αξεσουάρ, είναι εμπνευσμένη από τα τοπία και τους κατοίκους της Αφρικής. Ένα όμως είναι σταθερό: η ποιότητα του κοψίματος και του ραψίματος και η μεγάλη προσοχή που δίνει στις λεπτομέρειες. Στο κατάστημά του μπορείτε να διαλέξετε ένα από τα έτοιμα κοστούμια του ή και να παραγγείλετε ένα κομμένο και ραμμένο ακριβώς στα μέτρα σας.
10. Προς £650 το χρόνο θα μπορούσατε να γίνεται διεθνές μέλος ενός από τα πιο διάσημα private members κλαμπ του Λονδίνου. Είναι γνωστό ότι στο Λονδίνο τα καλύτερα μπαρ και εστιατόρια είναι clubs που μόνο τα μέλη και οι φίλοι τους μπορούν να επισκέπτονται. Στο Morton’s δέχονται, όμως, και μέλη από το εξωτερικό. Άραγε τι κρύβεται πίσω από τις πόρτες του; Ένα μπαρ όπου ο Giuseppe Colucci προσφέρει ένα από τα καλύτερα Martini στο κόσμο, καθώς και ένα κοκτέιλ σαμπάνιας και χυμού φράουλας που σε ζαλίζει χωρίς να έχεις την αίσθηση ότι πίνεις αλκοόλ. Στο εστιατόριο, το οποίο στεγάζεται σε ένα καταπληκτικό ψηλοτάβανο γεωργιανό δωμάτιο που βλέπει προς τη Berkeley Square, το φαγητό του σεφ Yvonnick Lalle είναι μοντέρνο γαλλικό, με πιάτα όπως το «τηγανητό φουγκρά Landes με παντζάρια και φρέσκο τζίντζερ» και μοσχαρίσιο φιλέτο με νιόκι, φράουλα και ζελέ από βαλσαμικό ξίδι. Εναλλακτικά, διαλέξτε το γαστρονομικό μενού των 8 πιάτων. Το Morton’s Club έχει ένα ακόμα μυστικό, ένα κελάρι κρασιών 10.000 φιαλών, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα της Ευρώπης. Η συλλογή συμπεριλαμβάνει μπουκάλια του Chateau d’ Yquem (από το 1875 έως το 1990), Vega Sicilia Unico (1942 έως 1990), DRC Richebοurg (1937 έως 1993), καθώς και σπάνια κρασιά όπως το Schloss Vollrads Trockenbeerenauslese 1949, που δεν πωλείται ούτε σε δημοπρασίες πλέον. Το Morton’s συμπεριλαμβάνει Αrt Club (όπου μιλούν διάφοροι γνωστοί καλλιτέχνες) και Wine Club.
Καλή διασκέδαση, λοιπόν ! Κι ας μην ξεχνάμε ότι «όποιος έχει βαρεθεί το Λονδίνο, έχει βαρεθεί τη ζωή».

οι διευθύνσεις

01 The Halkin Halkin Street, Belgravia, London SW1, 020 73331000, www.halkin.como.bz
02
Pret-a-Portea at the Berkeley, Wilton Place, Knightsbridge, London SW1, 02072356000, www.the-berkeley.com
03
1707 at Fortnum & Mason, Piccadilly, London W1, www.fortnumandmason.co.uk
04
Penhaligon’s King’s Road, Bond Street, Jermyn Street, www.penhaligons.com
05 Umu 14-16 Burton Place, Mayfair, London W1, 0207 4998881, www.umurestaurant.com
06
Scotts 20 Mount Street, Mayfair, London W1, 0207 4957309, www.scotts-restaurant.com
07
Metropolitan Bar Metropolitan Hotel, Old Park Lane, London W1, 0207 4471000, www.metropolitan.como.bz
08
Nyumba House of Hair and Beauty 6-7 Mount Street, London W1, 0204081489, www.nyumbasalon.com
09
Ozwald Boateng Shop Savile Row, London W1, 0207 4370620, www.ozwaldboateng.co.uk
10
Morton’s Club 28 Berkeley Square, Mayfair, London W1, 0207 4990363, www.mortonsclub.com

>Νταϊάνα Σαλεβουράκη