Πέσε στο ποτάμι! 23/08/2007

Νερά γαλάζια, νεραϊδένια, στον ίσκιο από τα πλατάνια. Ναι, καλά το καταλάβατε, το θέμα μας είναι «κολυμπώντας στο ποτάμι». Πέντε σημεία, πέντε διαφορετικές εμπειρίες, αν οι καλοκαιρινές σας διαδρομές σας φέρουν στο Ζαγόρι.

banner

Eντάξει, κατ’ ευφημισμόν λέμε ότι κολυμπάμε στο ποτάμι. Δεν κάνεις απλωτές, πρέπει να προσέχεις το ρέμα, που ακόμη και το καλοκαίρι σε παρασέρνει· ο «βυθός» έχει βράχια και βρύα (δεν θέλεις να σκέφτεσαι και τι άλλο…), είναι όμως αυτό το παιχνίδι με το τρεχούμενο νερό που σε καλεί να μπεις μέσα. Και η σκέψη ότι μετά θα στεγνώσεις στον ίσκιο μιας ιτιάς...
Βοϊδομάτης – Αρίστη Η γνωστή παραλία με τα πλατάνια επί του δρόμου. Όλοι δοκιμάσαμε, αναρωτιέμαι αν κανείς τα κατάφερε. Μιλάμε για τα πιο κρύα νερά από οποιοδήποτε άλλο ποτάμι στην Ελλάδα (ακόμη και ο Αχέροντας μοιάζει χλιαρός αν τον συγκρίνεις). Αλλά τι χρώμα^ σαν τα μάτια υπερβόρειας θεότητας.
Κολυμπήθρες Ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Προσοχή, δεν φαίνονται από το δρόμο, αλλά υπάρχει ταμπελίτσα. Η πιο κλασική επιλογή. Μεγάλες πέτρινες πλάκες, βαθουλωμένες απ' το νερό, κρατάνε για λίγο την ορμή του σχηματίζοντας δύο φυσικές, μεγαλούτσικες πισίνες. Μειονέκτημα: επειδή το νερό στέκεται για λίγο, φυτρώνουν αρκετά βρύα και του δίνουν μια πράσινη απόχρωση. Μη σας αποθαρρύνει όμως, τα νερά είναι πεντακάθαρα και ανανεώνονται με φυσικό τρόπο.
Αώος Το καλοκαίρι είναι «σούπα», ζεστός, με ράθυμη ροή. Έχει αρκετές «παραλίες», το πιο εντυπωσιακό όμως σκηνικό θα το βρείτε μέσα στο φαράγγι του Στομίου. Πάρτε το χωματόδρομο που ξεκινάει από τη γέφυρα της Κόνιτσας και περπατήστε μέχρι να βρείτε το σημείο που σας εμπνέει.
Καβάσιλα Ένα μυστικό στις όχθες του Σαραντάπορου, το οποίο θα σας κάνει να βγείτε από την περιοχή του Ζαγορίου. Ακολουθείτε το δρόμο από Κόνιτσα για Μολυβδοσκέπαστη και στρίβετε στην παράκαμψη για Καβάσιλα, περνάτε το χωριό και φτάνετε μέχρι το τέρμα του ασφάλτινου δρόμου που σας φέρνει στην πλατιά βοτσαλωτή κοίτη του Σαραντάπορου. Εκεί βρίσκονται οι παλιές λουτρικές εγκαταστάσεις που κτίστηκαν για την εκμετάλλευση των ιαματικών θειούχων πηγών. Αρκετά εγκαταλελειμμένες, αλλά το ζήτημα είναι η εξωτερική πισίνα με τα θειούχα ζεστά νερά. Ευτυχώς, δεν μυρίζει πολύ. Για να συμπληρώσετε την κούρα, κάντε και ένα λασπόλουτρο ακριβώς δίπλα από την πισίνα, έχει πολλή πλάκα.
Αρκουδόρεμα – Βωβούσα Η Βωβούσα είναι το πιο ακριτικό χωριό του Ζαγορίου, στα σύνορα με τα Γρεβενά. Ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Αρκουδόρεμα. Ρωτήστε τους ντόπιους πώς θα βρείτε την «κολυμπήθρα», το σημείο δηλαδή όπου τα μεγάλα βράχια δημιουργούν μια φυσική στέρνα. Μιλάμε για πραγματικό βάφτισμα, τα νερά είναι κρύα και σχετικά ορμητικά. Μετά κάνουμε ηλιοθεραπεία στις πλάκες. Επιστρέφοντας, την πέφτουμε για παϊδάκια στις δύο χασαποταβέρνες του χωριού, οι οποίες βγάζουν τραπεζάκια σε βεράντες με θέα τον Αώο. Κι έτσι το απολαμβάνεις το ποτάμι!

Ελένη Κούκη