Ένα νησί κιβωτός της Τέχνης 06/04/2006

Skeppsholmen

Skeppsholmen

Η μαγευτική Στοκχόλμη, χτισμένη πάνω σε 14 νησιά σπαρμένα στην υδάτινη συμβολή της λίμνης Μαλάρεν με τη Βαλτική θάλασσα, μοιάζει σαν να επιπλέει. Η μεσαιωνική Gamla Stan, το μποέμ Sodermalm, η αριστοκρατική γειτονιά του Ostermalm, το καταπράσινο Skansen... Ανάμεσά τους, ένα μικροσκοπικό νησάκι, το φιλότεχνο Skeppsholmen, φιλοξενεί στα διάσημα μουσεία του την ιστορία αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της μοντέρνας τέχνης, του design και της αρχιτεκτονικής.

banner

Tο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Moderna Museet) της Στοκχόλμης βρίσκεται στο Skeppsholmen από το 1958 και μετά από συνεχείς ανακαινίσεις, επεκτάσεις, αγορές και δωρεές, έφτασε να θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Μοντέρνας Τέχνης. Απολύτως δικαιολογημένα βέβαια, αφού περιδιαβαίνοντας τις αίθουσές του ο μαγεμένος φιλότεχνος θα συναντήσει, εκτός από πολύ ενδιαφέροντα δείγματα σουηδικής και εν γένει σκανδιναβικής μοντέρνας τέχνης, έργα των Picasso, Giacomo Balla, Giorgio de Chirico, Joan Miro, Salvador Dali, Georges Braque, Christian Berg, Robert Rauschenberg’s και Αndy Warhol, ενταγμένα σε μια παγκόσμιας κλάσης συλλογή από 5.000 πίνακες ζωγραφικής, αριστουργήματα γλυπτικής και σχεδιαστικής, 100.000 φωτογραφίες, εκατοντάδες φιλμ και art videos. Καταπληκτική είναι και η συλλογή των «outdoor sculptures» με έργα των Picasso, Christian Berg, Jean Tinguely που βρίσκονται διάσπαρτα στο Skepssholmen.
Δίπλα στο Moderna Museet, στεγασμένο σ’ ένα πρωτοποριακό κτίριο, βρίσκεται –τι άλλο;– το Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Η μόνιμη έκθεσή του φιλοξενεί πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα εφαρμοσμένης σουηδικής αρχιτεκτονικής, με άξονες τη λειτουργικότητα, το design και την αισθητική, ενώ οι περιοδικές εκθέσεις του με αφιερώματα σε κoρυφαίους εκπροσώπους του είδους συζητιούνται πολύ – το Φεβρουάριο ξεκίνησε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Σουηδό designer και αρχιτέκτονα Bruno Mathsson που θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο.
Το Skeppsholmen βρίσκεται μια ανάσα από την Παλιά Πόλη και συνδέεται απευθείας μέσω γέφυρας με το Nationalmuseum, όπου θα βρείτε συμπυκνωμένη όλη την ιστορία της κλασικής ζωγραφικής και γλυπτικής της χώρας, ενώ σε μόνιμη βάση φιλοξενούνται εδώ πολύ αξιόλογες περιοδικές εκθέσεις σουηδικού design… Κάθε Ιούλιο μάλιστα, το μικροσκοπικό νησί πλημμυρίζει από τους ήχους της jazz και των blues αλλά και από εκατοντάδες φανατικούς του είδους που συρρέουν εδώ για το φεστιβάλ jazz της Στοκχόλμης (φέτος 18-22/7).
Αν θέλετε να μείνετε στο Skeppsholmen, το ιστορικό Af Chapman, ένα περήφανο σιδερένιο σκαρί που καθελκύστηκε το 1888, λειτουργεί από το 1949 σαν πλωτό ξενοδοχείο στη δυτική αποβάθρα του. Η διανυκτέρευση είναι συναρπαστική και η τιμή (550 Skr/περίπου € 60 το δίκλινο) ελκυστική για τα σουηδικά δεδομένα.

INFO
Moderna Museet (0046 8 5195 5200, www.modernamuseet.se, είσοδος ελεύθερη)
Arkitekturmuseet (0046 8 5872 7000, www.arkitekturmuseet.se, είσοδος ελεύθερη)
Nationalmuseum (0046 8 5195 4300 www.nationalmuseum.se, είσοδος Skr 75/€ 8)
Af Chapman Youth Hostel (0046 8 463 2266, www.stfchapman.com)