Κωνσταντινούπολη 03/11/2005

Hot Ανατολή

Hot Ανατολή

Βυζαντινά μνημεία, παλάτια σουλτάνων, μεθυστικά αρώματα στα ανατολίτικα παζάρια, θαλασσινές μυρωδιές στις όχθες του Βόσπορου. Στο μοναδικό σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων τα ίχνη της ιστορίας μπερδεύονται με τη θορυβώδη καθημερινότητα μιας πόλης που ανακαλύπτει ξανά την ευρωπαϊκή της υπόσταση.

banner

H διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης με τα τεράστια μπλοκ πολυκατοικιών αλλάζει δραματικά καθώς το αυτοκίνητο παίρνει το δρόμο που αγγίζει τη θάλασσα του Μαρμαρά και οι τρούλοι της Αγιάς Σοφιάς και του Τοπ Καπί ξεπροβάλλουν στο θολό από την ομίχλη ορίζοντα. Φτάνοντας στην άκρη της χερσονήσου, εκεί που τα νερά του Κεράτιου ενώνονται με αυτά του Βόσπορου για να καταλήξουν στο Μαρμαρά, έχεις ξεχάσει τις εικόνες των προαστίων.
Η περιήγηση δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Αγίας Σοφίας. Όλη η μαγεία του κτίσματος κρύβεται στο εσωτερικό του. Ο φυσικός φωτισμός δημιουργεί μια μυστηριακή ατμόσφαιρα που καθηλώνει τους επισκέπτες και οι εργασίες αποκατάστασης αποκαλύπτουν όλο και περισσότερα ψηφιδωτά, αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.
Τριακόσια μόλις μέτρα μακριά από την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί ορθώνει υπεροπτικά τους έξι μιναρέδες του. Δίπλα του βρίσκεται ο βυζαντινός ιππόδρομος, μετονομασμένος σε Πλατεία Αλόγων, ο οποίος αποτελούσε το επίκεντρο της δημόσιας ζωής στα βυζαντινά χρόνια. Η περιήγηση στη γειτονιά των μνημείων ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο Τοπ Καπί, το μεγαλοπρεπές παλάτι των Σουλτάνων με τις εντυπωσιακές συλλογές από κοσμήματα, πορσελάνες και στολές εποχής.

Όχι μακριά από τα μνημεία του παρελθόντος θα συναντήσετε τη σύγχρονη καθημερινότητα στη Σκεπαστή Αγορά (Καπαλί Τσαρσί) – εκατοντάδες καταστήματα και έμποροι που επιδεικνύουν μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να παζαρεύουν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Βγαίνοντας από το Καπαλί Τσαρσί θα κατηφορίσετε προς τη Γέφυρα του Γαλατά, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της Πόλης – φανταστείτε τι σημαίνει αυτό όταν μιλάμε για 16.000.000 κατοίκους! Από την προκυμαία που βρίσκεται δίπλα στο Τζαμί των Περιστεριών ξεκινούν τα καραβάκια που μεταφέρουν τους ντόπιους στις γειτονιές του Βοσπόρου. Στην απέναντι όχθη ο αέρας μυρίζει Ευρώπη. Εδώ βρίσκεται η συνοικία Μπέγιογλου, που ήταν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα τόπος διαμονής των ευκατάστατων Ευρωπαίων. Ο Πύργος του Γαλατά, δημιούργημα των Γενοβέζων, δεσπόζει πάνω από τα παλιά κτίρια που έχουν ακόμα εμφανή τα σημάδια της δόξας άλλων εποχών. Στενά ανηφορικά δρομάκια θα σας οδηγήσουν στην Ιστικλάλ Καντεσί, το παλιό Πέραν, που είναι σήμερα ένας φαρδύς πεζόδρομος με καταστήματα. Η κατάληξη της διαδρομής είναι η πολύβουη πλατεία Ταξίμ, η καρδιά του σύγχρονου κέντρου της πόλης. Εδώ οι ανατολίτικες μυρωδιές απομακρύνονται, τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα μοντέρνα κτίρια των τραπεζών προσδιορίζουν το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Πόλης, το οποίο γίνεται ακόμα πιο έντονο στην αριστοκρατική συνοικία Μάτσκα. Πεντακάθαροι δρόμοι, πολυτελή καλοδιατηρημένα κτίρια, ακριβά αυτοκίνητα, μικρά εμπορικά κέντρα με εντυπωσιακές μπουτίκ και κομψά καφέ-μπαρ, εικόνες που θυμίζουν ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.
Κατεβαίνοντας από το Ταξίμ προς τις όχθες του Βόσπορου θα συναντήσετε το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, εξαιρετικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, και το Σίραγκαν Παλάς που είναι σήμερα το ακριβότερο και πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης.
Αφήνοντας πίσω σας το κέντρο της πόλης αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Χώρας (σημερινή ονομασία Καριγιέ Τζαμί). Θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα βυζαντινή εκκλησία, όχι τόσο για την αρχιτεκτονική της όσο για τα πολλά και εντυπωσιακά ψηφιδωτά που στολίζουν το εσωτερικό της. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα περιοχή είναι το Εγιούπ στο μυχό του Κεράτιου. Εκεί, η τεράστια έκταση ενός παλιού οθωμανικού νεκροταφείου έχει μετατραπεί σε πάρκο αναψυχής. Στην άκρη του νεκροταφείου θα βρείτε ένα ατμοσφαιρικό καφενείο, αγαπημένο στέκι του Γάλλου συγγραφέα Πιερ Λοτί.
Σημειώστε επίσης τα καλύτερα σημεία για μια αφ’ υψηλού θεώρηση της πόλης, που είναι απολύτως απαραίτητη για να εξοικειωθείτε με την ιδιόμορφη γεωγραφία της και να είστε κάθε στιγμή βέβαιοι για το αν βρίσκεστε στην Ασία ή την Ευρώπη. Είναι ο Πύργος του Γαλατά, ανοιχτός για το κοινό τις πρωινές ώρες, και το μπαρ στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου «Μαρμαρά», απ’ όπου η πανοραμική θέα της φωτισμένης πόλης είναι ονειρική.

banner

INFO

Πώς θα πάτε
Θα πετάξετε στην Κωνσταντινούπολη με την Turkish Airlines (210/3537280). Το νέο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ που εγκαινιάστηκε το 2000 δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτά των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.
Πού θα μείνετε
Ciragan Palace (0090 2122583377), ανακαινισμένο οθωμανικό παλάτι του 19ου αιώνα με πολυτελέστατα δωμάτια και θέα στο Βόσπορο.
Pera Palace (0090 212251456070), χτίστηκε το 1892 για να φιλοξενεί τους επιβάτες του Οριάν Εξπρές
και ανακαινίστηκε πρόσφατα.
Grand Hotel De Londres (0090 2122450670), το αγαπημένο ξενοδοχείο του Χέμινγουεϊ διατηρεί την ατμόσφαιρα περασμένων εποχών.
Sultanahmet Saray (0090 2124580460). Πολύ κοντά στην Αγία Σοφία, με ατμοσφαιρική διακόσμηση που θυμίζει οθωμανικό παλάτι.
Blue House (0090 2126389010), Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Άνετα δωμάτια, εστιατόριο στην ταράτσα με θέα σε τρούλους και μιναρέδες.
Πού θα φάτε
Το διάσημο εστιατόριο του Παντελή μέσα στο Αιγυπτιακό Παζάρι είναι καλή επιλογή για μεσημεριανό γεύμα. Πολλά εστιατόρια θα βρείτε στην περιοχή Ταξίμ και ειδικότερα στην οδό Ιστικλάλ όπου υπάρχει και το Τσισέκ Πασάχ, μια σκεπαστή στοά με ταβέρνες και μπιραρίες. Εδώ βρίσκονται και δυο από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία, το Saray και το Inci.