ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ 12/12/2002

το νέο hot spot της Αρκαδίας

Μέχρι πρότινος κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το πετρόχτιστο χωριό στις παρυφές του Πάρνωνα έπεφτε σε χειμέρια νάρκη και οι κάτοικοί του μετακόμιζαν στα πεδινά. Από φέτος όμως, τα Άνω Δολιανά μπαίνουν δυναμικά στην ατζέντα των χειμωνιάτικων γουικέντ, με έναν πολύ όμορφο ξενώνα, ένα δασικό χωριό, ταβέρνες με τοπικές γεύσεις και δυνατότητες για εναλλακτικές δραστηριότητες.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα χωριά που τώρα ανακαλύπτουν τον τουρισμό, έτσι και στα Άνω Δολιανά η ανάπτυξη γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με μια στοιχειώδη αισθητική, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τουλάχιστον οι παραφωνίες. Τόσο ο ίδιος ο παραδοσιακός οικισμός με τα καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια (από ντόπιο λευκό μάρμαρο, από τα "αρχαία λατομεία", από τα οποία έχουν χτιστεί οι φημισμένοι αρχαίοι ναοί της Πελοποννήσου, όπως θα σας διαβεβαιώσουν οι ντόπιοι) με τα ξύλινα χαγιάτια, όσο και ο ξενώνας και οι ταβέρνες, συνθέτουν ένα κουκλίστικο σκηνικό, ιδανικό για χειμωνιάτικα γουικέντ μες στη φύση. Τα πρώτα πέτρινα σπίτια του χωριού εμφανίζονται σε λιγότερο από μισή ώρα αφότου έχεις αφήσει πίσω σου την Τρίπολη, καθώς ανεβαίνεις το φιδωτό δρόμο που τέτοια εποχή είναι γεμάτος ξερά φύλλα και καβούκια από τις καστανιές. Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, τα Άνω Δολιανά είναι το πρώτο χωριό της Κυνουρίας που συναντάς καθώς πλησιάζεις προς τον Πάρνωνα.

banner

Ο πετρόχτιστος δρόμος καταλήγει μπροστά στο επιβλητικό κτίριο του ξενώνα "1821" που παλιότερα στέγαζε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Η όμορφα διαμορφωμένη αυλή με το κάρο-αντίκα που μοιάζει να έχει βγει από ταινία του Κουστουρίτσα βλέπει αφ' υψηλού στον κάμπο της Τρίπολης, το Μαίναλο και το Χελμό. Η πέτρα, το ξύλο και οι αντίκες από τα Βαλκάνια κυριαρχούν και στη διακόσμηση του ξενώνα, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο και το έθνικ. Αν και κάποιες επιλογές στη διακόσμηση ξενίζουν (όπως το κοντράστ της πέτρας με το έντονο λουλακί στους τοίχους κάποιων δωματίων), τα 10 δωμάτια (δίκλινα και μεζονέτες) είναι άνετα, με ρομαντικές πινελιές: γκραβούρες από τα φυτά του Πάρνωνα, ξερά φύλλα, κεριά, φωτεινά χρώματα στους τοίχους, ξύλινα κρεβάτια με ουρανό. Ξεχωρίσαμε το Νο 8 (κουκλίστικο, με θέα στο κάμπο), το 9 (άνετο, φωτεινό και ρομαντικό) και το 3 (σε δύο επίπεδα, για τέσσερα άτομα). Λίγες στροφές πιο πάνω από τον ξενώνα, με ακόμη πιο πανοραμική θέα, τα 20 ξύλινα σαλέ του δασικού χωριού "Η Χορευταρού" (αυτό κι αν είναι όνομα) προσφέρουν μια πιο απλή λύση διαμονής, ιδανική για νεανικές παρέες που θέλουν να επιδοθούν σε δραστηριότητες κοντά στη φύση ή απλώς να αράξουν δίπλα στο τζάκι.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Παραδοσιακός Ξενώνας 1821, 2710/234080, 2710/234031. Τιμή δίκλινου με πρωινό από € 100. Δασικό χωριό "Η Χορευταρού", 2710/222194, 0972/283200. Τιμή δίκλινου από € 77.
ΦΑΓΗΤΟ
Σπιτικές πίτες, καγιανά, χοιρινό με σέλινο, βραστό στο εστιατόριο του ξενώνα 1821. Παραδοσιακά πιάτα στην ταβέρνα "Ο Θόλος", φασολάδα και βραστό στη Χορευταρού.
ACTIVITIES
Ιππασία σε συνεννόηση με τον ξενώνα 1821 και πεζοπορία (το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διασχίζει το χωριό), τοξοβολία, paint ball και ποδηλασία με το Viva Activa (2710/226993, 0972/582918) που εδρεύει στα Άνω Δολιανά.

banner

Δέσποινα Ζευκιλή