Tα «άγνωστα» καρναβάλια της Ευρώπης 25/01/2007

Το Ρίο σας πέφτει μακριά, η Βενετία και η Νίκαια πολυφορεμένες; Αν ψάχνετε εναλλακτικές καρναβαλικές διαδρομές, η Ευρώπη έχει πολλές γωνιές που παραδίδονται στην έξαψη του καρναβαλιού. Σας δίνουμε κάποια από τα καλύτερα ραντεβού.

banner

Κολονία
Με πρίγκιπες και χωρικούς

Έξω καρδιά οι Ρηνανοί, ξεκινούν το καρναβάλι από το Νοέμβριο! Η γιορτή ανοίγει κάθε χρόνο την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα, αλλά κορυφώνεται με παρελάσεις, χορούς και αμετανόητη μπυροποσία στην παλιά πόλη από 15 έως 21/2. Πρώτες μπαίνουν στο χορό οι κυρίες με την παρέλασή τους στις 15/2 την οποία συνοδεύει η καρναβαλική τριαρχία, ο «Πρίγκιπας», ο «Χωρικός» και η «Παρθένος» και στις 18/2 οι μαθητές. Τα καλύτερα έπονται στη μεγάλη παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας, όταν το μασκαρεμένο πλήθος κραυγάζει «Alaaf» και «Strubjer» απαιτώντας γλυκά και λουλούδια. Για να συλλέξετε τις σοκολάτες που θα εκτοξευθούν από τους καρναβαλιστές και να μπείτε καλύτερα στο κλίμα της γιορτής, ο Οργανισμός Τουρισμού της Κολονίας διαθέτει καρναβαλικά είδη, όπως σακούλες για τα γλυκά, το ημερολόγιο των εκδηλώσεων, αλλά και πακέτα διαμονής, στο γραφείο τους απέναντι από τον καθεδρικό ναό και στο www.koeln.de/tourismus.

Λουκέρνη
Γλέντι από τα χαράματα

Το ότι οι Ελβετοί είναι... πρωινοί τύποι δεν μας κάνει εντύπωση, αλλά αυτοί πια σηκώνονται από τις 5 τα χαράματα για να υποδεχτούν τον Fritschi -το σύμβολο του καρναβαλιού της Λουκέρνης- και την κουστωδία του! Από τις 15/2 ως τις 21/2 η πιο ιστορική καρναβαλική πόλη της Ελβετίας, με παράδοση στις μασκαράτες ήδη από το Μεσαίωνα, ντύνεται αλλόκοτα και ξεφαντώνει στη γραφική παλιά πόλη και στις όχθες της λίμνης. Τα μπαράκια γεμίζουν από το πρωί, αλλά οι πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις επικεντρώνονται σε τρεις-τέσσερις ημέρες: στις 15/2 και 17/2 όταν εκατοντάδες μουσικοί ξεχύνονται στην παλιά πόλη δημιουργώντας κομφούζιο στα εστιατόρια, την Καθαρή Δευτέρα με τη δεύτερη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και στις 20/2 από τη μεσημεριανή παιδική παρέλαση ως το Monsterkozert που κρατά τους πάντες άγρυπνους ως τις 4 το πρωί! Οργανώστε το ταξίδι σας από το α ώς το ω μέσω του www.luzern.org/en.

Πτούι
Ακολουθώντας τους Kurenti

Με δύο χιλιάδες χρόνια ιστορία στα πλακόστρωτα δρομάκια του κι ένα πανέμορφο κάστρο να δεσπόζει πάνω από τις κόκκινες στέγες και την πεδιάδα του ποταμού Ντράβα, το Πτούι είναι από τις αγαπημένες μου πόλεις στη Σλοβενία. Πολύ περισσότερο δε τις έντεκα ημέρες του Kurentovanje, της διονυσιακής αποκριάς που τους έχει εξασφαλίσει εξέχουσα θέση στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καρναβαλικών Πόλεων. Από τις 10 έως τις 20/2, η πόλη παραδίδεται στη διάθεση των Kurenti, οι οποίοι φορώντας προβιές, κουδούνια, τρομακτικές μάσκες μ' ένα χρωματιστό ράμφος για μύτη και κόκκινες μακριές γλώσσες, τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Λεπτομέρειες στο www.ptuj-tourism.si.

banner

Φοϊάνο
Ο παλιός είναι αλλιώς

Αν η Βενετία έχει το όνομα, η γραφική τοσκανική κωμόπολη στην καρδιά της κοιλάδας της Chiana έχει τη χάρη του πιο παλιού καρναβαλιού. Οι αλληγορικές μασκαράτες στο Φοϊάνο ξεκίνησαν το 1539 και κρατούν τους κατοίκους του σε κλίμα καρναβαλικό όλο το χρόνο ακόμα και σήμερα. Φάση θεατράλε, με κοστούμια και μάσκες που θυμίζουν Βενετία, σας περιμένει τις τέσσερις Κυριακές του Φλεβάρη στο ιστορικό κέντρο με τον περίφημο παλιάτσο του, τις αντίπαλες καρναβαλικές ομάδες (Bombolo, Azzurri, Rustici και Nottambuli), τις αλληγορικές παρελάσεις. Για όσους μάλιστα θέλουν να ταξιδέψουν ομαδικά, το τουριστικό γραφείο Συρίγος οργανώνει μια όμορφη εξαήμερη εκδρομή με εξορμήσεις στην Περούτζια, τη Φλωρεντία, το Μοντεπουλτσιάνο, το Τορτζιάνο, αλλά και μια Κυριακή στο Φοϊάνο, στις 8-13/2. Πληροφορίες στο 2103223000.

Ιωάννα Γκομούζα
[email protected]

Ιωάννα Γκομούζα

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner