Παίρνουμε τα βουνά (ξανά) 19/10/2006

Ο καλύτερος τρόπος να μυηθείς στα όμορφα μυστικά της ελληνικής φύσης είναι μια εκδρομή με ορειβατικό σύλλογο. Τα καλύτερα μονοπάτια, οι ομορφότερες διαδρομές, τα σημεία με την ωραιότερη θέα, οι άνθρωποι-κλειδιά κάθε περιοχής... Επειδή το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για στενές επαφές με τη φύση, ξεφυλλίσαμε τα προγράμματά τους και επιλέξαμε πέντε διαδρομές που θα χαρούν και οι πρωτάρηδες. Προσοχή, όμως, εδώ οι ανέσεις είναι σπαρτιάτικες.

Από την Ιωάννα Γκομούζα

banner

Στο φαράγγι του Λούσιου

Η εκδρομή Εύκολη, κοντινή και all time classic, ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να συνδυάσουν τουρισμό στα πιο διάσημα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με μια χαλαρή πεζοπορία σε σούπερ σκηνικό. Θα φύγετε το πρωί του Σαββάτου για τη Στεμνίτσα με τα πέτρινα αρχοντικά, θα κάνετε μια αγχολυτική βόλτα στο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το βράδυ θα σας βρει στα όμορφα Λαγκάδια, όπου είναι και το ξενοδοχείο σας. Την Κυριακή φορέστε πεζοπορικά μποτάκια κι ετοιμαστείτε για εξάωρη πεζοπορία πλάι στο ποτάμι, μέσα στο κατάφυτο φαράγγι του Λούσιου, από το Μουσείο Υδροκίνησης και τις ιστορικές μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου ως την Αρχαία Γόρτυνα και το Ελληνικό.
Με ποιους θα πάω και πότε Στις 18-19/11, με τον ΕΟΣ Αχαρνών (2102461528, www.eosacharnon.gr), τον πιο μεγάλο σύλλογο της χώρας, που, εκτός από την ορειβασία, την αναρρίχηση και τη χιονοδρομία, αγαπά εξίσου την ιστιοπλοΐα, το τζούντο, την πάλη, την ποδηλασία, το σκάκι και την αεροβική.

Ζαγόρι best of

Η εκδρομή έχει προτάσεις για όλους. Οι πεζοπόροι ετοιμαστείτε για χαλαρά περπατήματα 1-2 ωρών κάτω από αιωνόβια πλατάνια, βελανιδιές και οξιές. Την Παρασκευή από τη γέφυρα της Κόνιτσας ως τη Μονή Στομίου μέσα από το φαράγγι του Αώου. Το Σάββατο πλάι στα παγωμένα νερά του Βοϊδομάτη από τη γέφυρα της Αρίστης ως τη γέφυρα Κλειδωνιάς. Και την Κυριακή από τον Βίκο στις πηγές του Αώου, υπό το βλέμμα των αγέρωχων πύργων της Αστράκας. Αν όμως αναζητάτε αλπικές εμπειρίες και μπορείτε ν' αντέξετε 9 και 10 ώρες στα μονοπάτια, ακολουθήστε την ορειβατική ομάδα την Παρασκευή στο Σμόλικα και το Σάββατο από το Πάπιγκο ως τη Δρακόλιμνη. Για όλους πάντως προβλέπεται διαμονή στην Κόνιτσα και δυνατότητα για ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη.
Με ποιους θα πάω και πότε Στις 26-29/10, με τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας από τη Βούλα (2109657879, www.omilosfi.gr), ένα σωματείο που έχει αναπτύξει ποικίλη αθλητική, πολιτιστική και οικολογική δραστηριότητα και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό δίκτυο Friends of Nature.

banner

Στα βουνά του Ασπροποτάμου

Η εκδρομή Όσοι ψήνονται για περιπέτεια, ελεύθερη κατασκήνωση και αντέχουν το περπάτημα, θα χορτάσουν οξυγόνο σ' ένα πανέμορφο δάσος με έλατα και μαύρη πεύκη στο νότο της Πίνδου. Το Σάββατο προγραμματίζεται διάσχιση από το Κατάφυτο (1.000 μ.) ως το Στεφάνι (1.350 μ.) μέσω της κορυφής Κέδρος (1.796 μ.), ενώ για την Κυριακή μια ανάβαση με υψομετρική διαφορά 800 μ. ως το Καπ Γκρας. Μην ξεχάσετε τη φωτογραφική σας μηχανή, από εδώ η θέα στα Τζουμέρκα, τον Αχελώο και τη Μαρόσα και το Περτούλι είναι εξαιρετική.
Με ποιους θα πάω και πότε Στις 20-22/10, με τον ΕΟΣ Αθηνών (2103212429, www.eosathinon.gr), τον αρχαιότερο ορειβατικό σύλλογο στην Ελλάδα, που περπατά στα βουνά από το 1927! Εκτός από τακτικές αναβάσεις, οργανώνει μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχησης.

Στο Δάσος της Φολόης

Η εκδρομή Πανύψηλες δρύες, γαλήνια λιβάδια κι ένα παχύ κίτρινο χαλί από πεσμένα φύλλα, αυτή είναι η Φολόη του φθινοπώρου που λατρεύουμε. Χωρίς άγχος ή υψομετρικά σκαμπανεβάσματα, ο ορισμός του «περπατώ περπατώ εις το δάσος». Θα μείνετε στη Λάμπεια και θα χαρείτε δύο διαδρομές στο μονοπάτι 31, το οποίο συνδέει την Πάτρα με την Ολυμπία μέσα από τα βουνά Ερύμανθος και Παναχαϊκό. Την πρώτη ημέρα θα καλύψετε το κομμάτι από τη Δίβρη ως το χωριό Κούμανη σε τρεις ώρες και την επομένη από την Κούμανη θα φτάσετε στον Κλαδέο σε έξι ώρες.
Με ποιους θα πάω και πότε Στις 28-29/10, με τον ΕΟΣ Ελευσίνας (2105545430, 6974429549), ένα σύλλογο με παρουσία από το 1962. Μπορείτε να τους βρείτε στο εντευκτήριό τους κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, στις 7-9 μ.μ.

Αναζητώντας τον Πάνα στον Παρνασσό

Η εκδρομή Δεν θα χρειαστεί να διανυκτερεύσετε εκτός για ν' ανακαλύψετε το στέκι όπου ο Πάνας έκλεινε τα αμαρτωλά ραντεβουδάκια του με τις νύμφες του Παρνασσού. Οι Δελφοί, απ' όπου ξεκινά η διαδρομή, απέχουν μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και για την ανάβαση ως το Κωρύκειον Άντρο μετ' επιστροφής υπολογίστε 4 ώρες πορείας. Θα ξεκινήσετε απ’ το αρχαίο στάδιο, θ' ακολουθήσετε το αρχαίο λαξευμένο μονοπάτι και θα περάσετε τις Φαιδριάδες Πέτρες για να βρεθείτε στο οροπέδιο του Παρνασσού.
Με ποιους θα πάω και πότε Στις 11/11, με τον Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών (2108218401, www.poa.gr), έναν από τους πιο γνωστούς και αξιόπιστους συλλόγους, με ορειβατική δραστηριότητα εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Ιωάννα Γκομούζα