Ο γύρος του Πηλίου σε 10... αφορμές 13/04/2006

Χιονάτο στις Αγριόλευκες, καταπράσινο στα χωριά, μπαλκόνι στο γαλάζιο του Αιγαίου και του Παγασητικού, το βουνό των Κενταύρων συνθέτει ένα τρίπτυχο που δύσκολα πετυχαίνεις αλλού: γεφυρώνει τις αναμνήσεις του χειμώνα με τις μυρωδιές της άνοιξης, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο στο καλοκαίρι που έρχεται. Δεν είναι τυχαίο που φιγουράρει αυτόν το μήνα στις σελίδες των πιο μεγάλων ταξιδιωτικών περιοδικών του κόσμου. Σας δίνουμε δέκα αφορμές να το ξαναεπισκεφθείτε.

banner

 • Ήπιατε το πρωινό καφεδάκι σας στην προκυμαία του Βόλου και σκέφτεστε από πού να ξεκινήσετε; Προσωπικά, προτιμώ τη διαδρομή που φεύγει από την πόλη costa costa και ανεβαίνει στις Μηλιές μέσα από τους ελαιώνες. Στη Γατζέα κάντε στάση στα θερμοκήπια, εκτός και αν προτιμάτε να αγοράσετε γαρδένιες αργότερα στην ολάνθιστη Μακρυρράχη.
 • Στάση δεύτερη στις Μηλιές, στο Σταθμό όπου τερματίζει ο Μουντζούρης, το θρυλικό τρενάκι (έχετε το νου σας, αυτή την εποχή μπορεί να το βρείτε και πάλι σε λειτουργία). Φωτογραφίστε τα γραφικά κτίρια και τους καταρράκτες και ακολουθήστε τις σιδηροτροχιές στη σκιά των πλατάνων τουλάχιστον έως τη σιδερένια γέφυρα που σχεδίασε ο μηχανικός Ντε Κίρικο, ο πατέρας του διάσημου ζωγράφου. Οι πεζοπόροι μπορούν να συνεχίσουν από το μονοπάτι μέχρι τα Καλά Νερά. Διαφορετικά στην πλατεία υπάρχει η όμορφη εκκλησία των Ταξιαρχών και η Δημοτική Βιβλιοθήκη με τα ιστορικά χειρόγραφα.
 • Για όσους αγαπούν τα γραφικά πηλιορείτικα αρχοντικά, η Βυζίτσα είναι απόλυτο must. Μετά το κεντρικό καλντερίμι τα σοκάκια, διακλαδίζονται σε ένα... λαβύρινθο γεμάτο υπέροχα σπίτια με στέγες από πέτρινες πλάκες, ξύλινα παραθύρια και ανθισμένους μπαξέδες.
 • Αν ψήνεστε για jeeping, από τον Κισσό ακολουθήστε το χωματόδρομο που βγάζει στα Χάνια μέσα από ένα πυκνό δάσος.
 • Καλοβαλμένα εξοχικά χαμένα μες στα δέντρα, παλιές εκκλησιές και το Αιγαίο... πιάτο! Στην υπέροχη Τσαγκαράδα η υπόθεση σηκώνει περπάτημα, αφού τα σπίτια απλώνονται σε τέσσερις συνοικίες. Στο κατάστημα «Eroterra» του καλλιτέχνη Δημήτρη Μανίνη τραβήξτε χειρόφρενο, κατεβείτε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον τεράστιο γεροπλάτανο και από εκεί ακολουθήστε τα καλντερίμια μέσα στο δάσος για την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Στέφανο ή τον Ταξιάρχη.
 • Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τα καφενεδάκια, η ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το σκαλιστό τέμπλο και το Ελληνοσχολείο, όπου μαθήτευσε ο Ρήγας Φεραίος, είναι αρκετοί λόγοι για μια στάση στη Ζαγορά. Όταν πεινάσετε, το κατσικάκι στο κουτούκι «Πέτρος» είναι σωστό λουκούμι.

 • Σούπερ η διαδρομή προς το Πουρί που αφήνει το μάτι να αγκαλιάσει το Αιγαίο. Εξίσου «αεροπλανική» όμως είναι η θέα και από την εκκλησιά στην κορυφή του χωριού.
 • Τη φόρμα του σκι την πήρατε; Το χιονοδρομικό στις Αγριόλευκες θα κλείσει πριν από το Πάσχα, μέχρι τότε όμως προλαβαίνετε να τσουλήσετε στις χιονισμένες πλαγιές του αυτό το Σαββατοκύριακο.
 • Για φαγητό θυμηθείτε ότι κάποιες από τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής βρίσκονται στην -τουριστίκ μεν γραφική δε- Πορταριά. Το μεσημέρι δοκιμάστε γαρδουμπίτσες, μπουμπάρι και πρασοτηγανιά στην «Κρίτσα», στην πλατεία, και το βράδυ γκουρμέ γεύσεις στον «Γευσοκράτορα».
 • Εκδρομή στο Πήλιο χωρίς πέρασμα από τη Μακρινίτσα δεν λέει! Όταν τα πλήθη των πούλμαν κάνουν απόβαση στο κεντρικό καλντερίμι με τα μαγαζιά, αφήστε τη γραφική πλατεία με τα πλατάνια και αναζητήστε πιο ήσυχες ατραπούς για να θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και τη θέα στο Βόλο. Ανηφορίστε στις πάνω γειτονιές, χαλαρώστε στη λουλουδιασμένη αυλή της Παναγίας ή κατεβείτε στο όμορφο λαογραφικό μουσείο.

  Πού θα μείνετε
  Από ατμοσφαιρικούς και αρχοντικούς ξενώνες άλλο τίποτα. Τελευταία άφιξη στο Μούρεσι το Εινοσίφυλλον (24260/49068, 24260/48898), έχει μόλις πέντε, αλλά πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, μέσα σε ένα λουλουδιασμένο κήπο με καρποφόρα δέντρα. Σταθερή αξία για την ταβέρνα και τα δωμάτιά της η Αλέκα στην Τσαγκαράδα (24260/49380). Από τις καλύτερες λύσεις στη Βυζίτσα: τα αναστηλωμένα αρχοντικά Μιχόπουλου (24230/86860-1) και Σαντίκος (24230/86765). Για ρομαντικές και country style πινελιές, προτιμήστε το Αρχοντικό Ναουμίδη (24280/99470) στην Πορταριά.

  Ιωάννα Γκομούζα
  [email protected]

  banner
 • Ιωάννα Γκομούζα