140 πολιτιστικές δράσεις φέρνουν για τα καλά το καλοκαίρι στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 16/05/2022

Ένα πολλά υποσχόμενο καλοκαίρι έρχεται στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις να τιμούν εξέχοντες Έλληνες μουσικούς όπως τους αγαπημένους Γιώργο Μπιθικώτση και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ σύγχρονοι καλλιτέχνες και ανερχόμενα τοπικά μουσικά σχήματα επαναφέρουν τη ψυχαγωγία στην καθημερινότητά μας, κάτι που τόσο στερηθήκαμε τα τελευταία δύο έτη.

banner

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου, όπου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού της περιφέρειας Νίκο Κοροβέση, τόνισε στον χαιρετισμό του τη σημασία των τεχνών και του πολιτισμού στην καθημερινότητά μας. «Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, «είναι προϋπόθεση και συνθήκη ανάπτυξης ενός τόπου ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς και ένα σαφές δείγμα εξωστρέφειάς του. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πιστεύουμε πραγματικά ότι αναπόσπαστα στοιχεία ενός τόπου δεν είναι μόνο οι πόλεις και τα χωριά του. Είναι και ο πολιτισμός του, ο τρόπος με τον οποίο εισπράττει και ενώνει την τέχνη σε όλες τις μορφές της και τη μετουσιώνει σε καθημερινότητα αλλά και σε στάση ζωής».

Όπως αναφέρθηκε, η τρέχουσα διοίκηση της Περιφέρειας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της θέλησε να επιτυγχάνει την ανάδειξη και στήριξη της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής, αλλά και να συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αν και τα σχέδια ανατράπηκαν με την έλευση του κορονοϊού, πέρυσι ξεκίνησε να υλοποιείται το πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων των περιφερειακών ενοτήτων Δυτικής Ελλάδας και, όπως επισήμανε ο Φαρμάκης, «παρά τους φόβους που ακόμα δημιουργούσε η πανδημία, υπήρξ μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στις εκδηλώσεις που έγιναν».

banner

Πέρα από τις μεγάλες και γνωστότερες πόλεις της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και σε μικρότερες περιοχές που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να απολαύσουν πολιτισμικά events υψηλού επιπέδου, μία πρωτοβουλία που θα αναδείξει λιγότερο γνωστούς τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος της Δυτικής Ελλάδας.

Από τη μεριά του, ο Αντιπεφερειάρχης Νίκος Κοροβέσης χαρακτήρισε τον πολιτισμό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς έχει τη δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών και προβολής του κάθε τόπου. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και ρίχνει φως στο πολιτιστικό πλεόνασμα των τριών νομών, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο Κοροβέσης.

Έμφαση θα δοθεί στην επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς από το 1922 έως σήμερα μετρώνται επίσης 100 χρόνια από τη γέννηση του αείμνηστου Γρηγόρη Μπιθικώτση, του οποίου η μητέρα καταγόταν από τη Σμύρνη. Η κόρη του καλλιτέχνη, Άννα Μπιθικώτση που παρευρέθηκε στην παρουσίαση, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το μουσικό αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με τον γιο του τραγουδιστή, Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Λαΐκή Ορχήστρα Μπιθικώτση, τους οποίους θα συντροφεύσουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Παράλληλα, η σολίστρια Μπέττυ Χαρλαύτη της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τη διεξαγωγή μιας συναυλίας στις 24 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν τα γενέθλια του μεγάλου συνθέτη.

Το αφιέρωμα στα γεγονότα του 1922 θα συμπληρώσουν εκδηλώσεις στη Ζαχάρω και στο Θέρμο με μικρές μουσικές αναφορές στο έργο των Τάσου Λειβαδίτη και Κώστα Καλδάρα, αλλά και συναυλίες με τον καλλιτέχνη Παντελή Θαλασσινό τον οποίο θα συνοδέψουν δημοτικά σχολεία του Μεσολογγίου και του Πύργου Ηλείας.

Τέλος, στο Αγρίνιο (29/6) θα παρουσιαστεί «Το Νήμα», μια χορευτική παράσταση που τιμά το πρωτοπόρο έργο του οσκαρικού Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπως ανακοίνωσε η Γεωργία Ηλιοπούλου, εκπρόσωπος του καταξιωμένου συνθέτη. Η εκδήλωση επιθυμεί να γνωρίσει τη μουσική του Παπαθανασίου και στις νεότερες γενιές, σε μια απόπειρα εξοικείωσης του κοινού με την σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή.

Όλες οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιφέρεια με ελεύθερη είσοδο.

Ειρήνη Νικολακάκη

banner
banner