Ανακαλύπτοντας τη Θεσσαλία 21/04/2022

Έχει μοναδικές ομορφιές η Ελλάδα, κάποιες από αυτές κρυμμένες σε μη αναμενόμενους προορισμούς άλλες ανέγγιχτες αποτελώντας ζωντανή πρόσκληση στον ταξιδιώτη να τις ανακαλύψει αδιαφορώντας για το βαθμό δυσκολίας προσέγγισής τους αφού εν τέλει η διαδρομή είναι αυτή που μετρά. Το πρόσφατο οδοιπορικό μας σε πέντε δήμους της Θεσσαλίας μας το επιβεβαίωσε.

banner

Αφετηρία μας, ο Δήμος Παλαμά και η Ιτέα, η ήσυχη κωμόπολη στη βορειανατολική πλευρά του νομού Καρδίτσας για να δοκιμάσουμε τα γαλακτοκομικά της «Φάρμας Παλαμά» ή της «Τιτάνιας γεύσης» και να τσουγκρίσουμε σφηνακοπότηρα με τσίπουρο συνοδεία μεζέδων που σερβίρονται σε αφθονία στους παραδοσιακούς καφενέδες. Ένα πέρασμα από το «Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο», με 4.500 αντικείμενα από σπίτια και αγροτικό εξοπλισμό από τις αρχές του 21ουαιώνα θα προηγηθεί της τσιπουροκατάνυξης.

Ζεν, παράδοση και ιαματικά λουτρά

banner

Συνεχίζοντας την πορεία μας, κατευθυνόμαστε προς το Δήμο Σοφάδων και στη διαδρομή θαυμάζουμε με φυσιολατρική κατάνυξη την ομορφιά της λίμνης Σμοκόβου από ψηλά και δίνουμε ραντεβού για το καλοκαιρινό πολιτιστικό «Φεστιβάλ Λιμνών». Φτάνοντας σε υψόμετρο 900 μ. κάνουμε στάση στην ιστορική έδρα του δήμου, τον παραδοσιακό οικισμό της Ρεντίνας, όπου τα πετρόκτιστα σπίτια, τα χαγιάτια, τα καλντερίμια, και τα αιωνόβια πλατάνια ξεκουράζουν το μάτι και εμπνέουν την ψυχή. Δυστυχώς στο τοπικό σχολείο φοιτούν μόνο 3 μαθητές αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες και την άνοιξη όλα τα χωριά αναζωογονούνται. Όταν βρεθείτε εδώ θα επισκεφτείτε το «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας Αγράφων» όπου λειτούργησε και η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Ε.Λ.Α.Σ, με αντικείμενα εποχής και το «Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης» με εκκλησιαστικά βιβλία από τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας και εικόνες ιστορικής αξίας. Σε υψόμετρο 450 μέτρων θα αφεθείτε στις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των «Ιαματικών Λουτρών Σμοκόβου» σε ένα σύγχρονο spa. Αφού χαλαρώσετε, θα βάλετε στα «οπωσδήποτε» ένα τσιμπολόγημα στην «Παλιά Φωλιά» (6945412125), στην κεντρική πλατεία, για εκλεκτούς μεζέδες και καλομαγειρεμένα πιάτα με τη ζεν αύρα του τρεχούμενου νερού.

«Διώχνοντας τη λύπη» στην πόλη του «Άξιου της Πατρίδας»

Τα «παιδιά της πόλης» θα βάλετε ρότα για την Καρδίτσα, που δεν είναι γραφική αλλά μοντέρνα με καλό ρημοτομικό σχέδιο και σημεία αναφοράς που αφηγούνται ιστορίες από το ένδοξο παρελθόν της. Η ποδηλατάδα πάντα είναι επιλογή και προτείνουμε να τη δοκιμάσετε αφού το αστικό και περιαστικό δίκτυο ποδηλατοδρόμου εδώ φτάνει τα 7.5 και 10.5 χλμ αντίστοιχα. Το σφυγμό της πόλης όμως θα τον νιώσετε περπατώντας στις γειτονιές και τις πλατείες της. Μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας θα σας δώσει ενδεικτική εικόνα της ιστορίας της περιοχής ενώ το Μουσείο της πόλης αποτυπώνει την ταυτότητα και την εξέλιξή της, με τον δεύτερο όροφο να είναι αφιερωμένος εξολοκλήρου στον «Άξιο της Πατρίδας», Νικόλαο Πλαστήρα. Το σημαντικότερο έκθεμα εδώ είναι η καρδιά του που διατηρείται σε φορμόλη εγκλεισμένη σε ειδική ατσάλινη κάψουλα σε μία κατασκευή με αλληγορικό χαρακτήρα στην οποία μάλιστα ακούγεται και ντοκουμέντο με την φωνή του.

Απολαυστική είναι η βόλτα στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και τα περίχωρα, με πληθώρα καταστημάτων και σήμα κατατεθέν το νέο σιντριβάνι, έργο της γλύπτριας Νέλλας Γκόλλαντα. Για να «διώξετε τη λύπη», θα περάσετε από το περίφημο πάρκο του «Παυσιλίπου», ενός κατάφυτου χώρου 50 στρεμμάτων, με πανύψηλα δέντρα γεμάτα φωλιές. Κάντε και ένα πέρασμα από το νότιο τμήμα του, την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, όπου δεσπόζει ο εντυπωσιακός μπρούτζινος έφιππος ανδριάντας του «μεγάλου τέκνου της Καρδίτσας».

Εμβληματικό σημείο στην Καρδίτσα είναι το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς (Νέα Αγορά), με πλευρά κάτοψης 55 μέτρων και πυραμιδωτή διάταξη, που κατασκευάστηκε το διάστημα 1925-1930 επί Δημάρχου Αστερίου Αλλαμανή με σχέδια που έφερε ο ίδιος από το Παρίσι. Χαρακτηρίστηκε μεν το 1992 ως Μνημείο της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς από επιτροπή αρχιτεκτόνων όλων των κρατών-μελών της Κοινότητας, όμως-προς το παρόν τουλάχιστον- δεν φαίνεται εκ πρώτης όψης να αξιοποιείται στο έπακρο.

Απέναντι ακριβώς, το συγκρότημα του εργοστασίου της Παλιάς Ηλεκτρικής, που χτίστηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 1910 για τον ηλεκτροφωτισμό της Καρδίτσας από τον βιομήχανο Μελέτιο Σταματόπουλο, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1957. To βράδυ, μετά την περιήγηση, ένα γεύμα στο «Bistrot Arni», το ρεστοράν του ξενοδοχείου «Άρνη», με τις καθησυχαστικά νόστιμες κλασικές και διεθνείς προτάσεις του σεφ Απόστολου Στεργιόπουλου, είναι απαραίτητο. Πριν αποχαιρετήσετε την Καρδίτσα, θα επισκεφτείτε την σικάτη κάβα του οινοποιού 4ης γενιάς Γιώργου Καραμήτρου (2441 070871), για να αναζητήσετε τα πολύ καλά κρασιά του ομώνυμου τοπικού οινοποιείου και το «Messenicola» της μοναδικής τοπικής ερυθρής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα». Ο χώρος είναι εντυπωσιακός σχεδιασμένος με άποψη, όπου παλιά βινύλια, βιτρίνες, ποτήρια κρασιού και καράφες συναντούν μια ενδιαφέρουσα οινική γκάμα και… την «Κυρά της Λίμνης», σε ένα όμορφο artwork στην οροφή.

Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι…

Η περιήγησή μας συνεχίζεται στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και το πανέμορφο μεταβυζαντινό μνημείο της «Παναγίας της Πελεκητής». Χτισμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά των βουνοκορφών των Αγράφων σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, ξεχωρίζει στο κάδρο του πυκνόφυτου δάσους. Ανεβαίνοντας εδώ, θα σταθείτε κάμποση ώρα για να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες αγναντεύοντας τη Λίμνη Πλαστήρα, το Θεσσαλικό Κάμπο και το χωριό Καρύτσα «αιωρούμενοι» κάπου μεταξύ ουρανού και γης… Η κυρία Αγγελική, θεματοφύλακας της μονής, μας υποδέχτηκε εγκάρδια και μας διηγήθηκε θρύλους βαθιά ριζωμένους στα θεμέλια του μοναστηριού. Η παράδοση λέει ότι το όνομα του μοναστηριού οφείλεται στο ότι για να μπορέσει να οικοδομηθεί στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο χρειάστηκε να πελεκηθεί ο βράχος με ξύλινα εργαλεία ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας στους μαστόρους. Η εικόνα δυστυχώς έχει κλαπεί δύο φορές και πλέον υπάρχει μόνο το αντίγραφό της στη μονή.

Eξόρμηση για μανιτάρια, βότανα και trekking

Μια περιπλάνηση στα δάση των Αγράφων για κυνήγι μανιταριών είναι εμπειρία που, με οδηγό τον Γιώργο Καραντώνη, αντιπρόεδρο των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας, θα λατρέψετε. Τον συναντήσαμε στην καφετέρια «Άρτεμις» (2441093444) που διατηρεί στο γραφικό Νεοχώρι, όπου δοκιμάσαμε και ωραιότατο γλυκό του κουταλιού μανιτάρι, ένα από τα πολλά ωραία που φτιάχνει με τον νόστιμο μύκητα, τον οποίο τα τελευταία χρόνια μελετά διεξοδικά. Μάλιστα, έφτιαξαν μία ΚοινΣΕπ για να ασχοληθούν στην περιοχή με το αντικείμενο πιο οργανωμένα ενώ, σε συνεργασία με τον Δήμο, προσεχώς ετοιμάζουν -όπως μας είπε- και πάρκο μανιταριού.

Η γνωριμία με τη χλωρίδα, τα οικοσυστήματα της περιοχής και τις δραστηριότητες στη φύση θα σας κατευθύνει και προς τον «Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου», λίγα λεπτά έξω από την τοπική Κοινότητα στην περιοχή «Φτέρη». Με την πρόσφατη επαναλειτουργία του κήπου, ανέπτυξαν νέες ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για μαθητές και επισκέπτες που περιλαμβάνουν από τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου και κομπόστ μέχρι Παρασκευή αιθέριων ελαίων. Οι λάτρεις πιο «extreme» δράσεων θα περάσετε από τις εγκαταστάσεις της «Trekking Hellas» στη λίμνη Πλαστήρα για υδροποδήλατα και κανό, πεζοπορίες και περιηγήσεις με mountain bikes. Λίγο παραπέρα, αντίστοιχες δραστηριότητες οργανώνει ο «Tavropos» του Δημήτρη Χαραλαμπίδη, που πρωτοξεκίνησε τέτοιου τύπου δραστηριότητες στην περιοχή πριν 27 χρόνια. Κανό, καγιάκ, sup και τοξοβολία είναι μερικές μόνο από αυτές. Για οργανωμένες πεζοπορίες σε ένα δίκτυο μονοπατιών που συνεχώς εμπλουτίζεται και ορειβασία στην περιοχή, θα απευθυνθείτε στον «Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας». Για να ανακτήσετε δυνάμεις, ένα πέρασμα από το «Φαγοτόπι» (2441092998) στα Καλύβια Πεζούλας, επιβάλλεται όπου, εκτός από τα πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας, θα δοκιμάσετε μια μεγάλη σειρά από ευρηματικά ορεκτικά και σαλάτες με μια εξαιρετική οικοδέσποινα, την Ξένια Ψηφή.

Στο Μουζάκι και την Αργιθέα το «Κάστρο του Φαναρίου» είναι από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε στο Μουζάκι. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση με πανοραμική θέα της θεσσαλικής πεδιάδας και η αρχική φάση κατασκευής του τοποθετείται στον 13ο αιώνα. Στους πρόποδες της οροσειράς των Αγράφων βρίσκεται το οινοποιείο Κοντοζήση, που παράγει κρασιά με βιολογικές πρακτικές. Στην παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο, η δραστήρια Αφροδίτη Τούσια, που μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του μικρού οινοποιείου και την ενδιαφέρουσα γκάμα φυσικών κρασιών που παράγουν. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον φυσικό αφρώδη οίνο της ποικιλίας Λημνιώνα που θα βρείτε στις κάβες της περιοχής.

Στο δήμο Αργιθέας, αψηφώντας την ομολογουμένως αρκετά δύσκολη διαδρομή, αξίζει να εξερευνήσετε το Πετρίλο, ένα πανέμορφο χωριό, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην ανατολική πλευρά του δήμου, το οποίο είναι και η ιστορική έδρα του δήμου. Σημείο αναφοράς, το κτήριο όπου δίδαξαν κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας σημαντικές μορφές της εποχής όπως ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Οδεύοντας προς το χωριό Λεοντίτο, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, οι ψηλές αλπικές κορυφές και οι βαθιές απότομες χαράδρες είναι κομμάτι μιας άγριας ομορφιάς που το μάτι δεν χορταίνει. Με εντυπωσίασε το «Μπονζάι της Αργιθέας» ένα δέντρο που άγνωστο το πότε φύτρωσε σε μια σχισμή του βράχου κοντά στην πέτρινη γέφυρα του Παλιαντώνη, που αντιστέκεται σθεναρά στα ορμητικά νερά του Κουμπουριανίτη. Αξίζει να το δείτε, δεν το λύγισε ούτε ο Ιανός! Όταν περάσετε από τα Κουμπουριανά δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακή τοπική κουζίνα στα «Ραγάζια» (2445032020), την ταβέρνα του Βάιου Πόζιου, μιας αρχοντικής μορφής της περιοχής. Στον Δήμο Αργιθέας θα θαυμάσετε και την απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης Στεφανιάδας που είναι και η νεότερη φυσική αλπική λίμνη της Ελλάδας, η οποία δημιουργήθηκε από κατολίσθηση. Εδώ διοργανώνονται δραστηριότητες όπως πικ νικ, καγιάκ, ψάρεμα, κανό αλλά και πολιτιστικά φεστιβάλ. Σημείο αναφοράς στο Μουζάκι, στην περιοχή Κεραμαριό Δρακότρυπας, είναι το «Κεραμαριό» (2445061470), που περιλαμβάνει σε μία έκταση 30 στρεμμάτων ένα συγκρότη μα οχτώ πλήρως εξοπλισμένων παραδοσιακών κατοικιών στην καρδιά της φύσης σε έναν χώρο που μοιάζει με πάρκο αναψυχής. Εδώ θα βρεθείτε να πίνετε τον πρωινό καφέ σας υπό τον ήχο μόνο του θροΐσματος των φύλλων παρέα με τα ελάφια. Εμπειρία είναι και το φαγητό, με την ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα, να δίνει άλλη πνοή στην τοπική κουζίνα σε ένα περιβάλλον που αφήνει το στίγμα του στη γευστική και όχι μόνο μνήμη.


Ευχαριστούμε την Περιφέρεια της Θεσσαλίας για τη ευγενική πρόσκληση

Ελευθερία Βασιλειάδη

banner
banner