Παράταση στους «Ήρωες από Μέταλλο» της Καλαμάτας 11/11/2021

Η επετειακή έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη, Νίκου Φλώρου, «Ήρωες από μέταλλο», είναι επισκέψιμη ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στην οδό Σταδίου 64 στην Καλαμάτα. Παρότι η διάρκειά της αναμενόταν να λήξει περί το τέλος Οκτωβρίου, καθώς ο διάσημος εικαστικός έχει ήδη δεχθεί προσκλήσεις να την παρουσιάσει στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον του κοινού οδήγησε στην απόφαση παραμονής των Ηρώων από μέταλλο έως και τέλος Δεκεμβρίου 2021.

Τα μεγαλοπρεπή έργα του Νίκου Φλώρου αναπαριστούν ήρωες της ελληνικής επανάστασης, που συνυπάρχουν αρμονικά τους με τα κομμάτια της μόνιμης συλλογής της Βικτωρίας Καρέλια, ήτοι τις παραδοσιακές φορεσιές που αποτελούν έργο ζωής για την ίδια. Οι δύο συλλογές έχουν κοινό άξονα την ιστορία και την παράδοση, δημιουργώντας μία σύμπνοια πατροπαράδοτου και σύγχρονου, παρελθόντος και παρόντος, υφάσματος και μετάλλου.

banner

Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων – τεραστίων ψηφιδωτών, ήτοι γλυπτών κουστουμιών και πορτραίτων ηρωικών προσωπικοτήτων, υλοποιημένων εξ’ ολοκλήρου από κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου. Μια τεχνική και καλλιτεχνική «ιδιαιτερότητα» του Νίκου Φλώρου που αναδεικνύει την πρώτη ύλη και τον τρόπο επεξεργασίας και αξιοποίησής της. Ο καλλιτέχνης συλλέγει κουτάκια αναψυκτικών, μετατρέπει το αλουμίνιο σε ίνες και τις ίνες σε «μεταλλικό ύφασμα», ουσιαστικά δημιουργώντας από το μηδέν το υλικό του.

Χαρακτηριστικό είναι το έργο που δεσπόζει στον προθάλαμο της έκθεσης: η γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα έργο με ύψος κάτι παραπάνω από δυόμιση μέτρα. Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, η Δέσπω Τζαβέλα δεσπόζει σε ανάγλυφο πορτραίτο ανάμεσα στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Πελοποννήσου, ενώ δεξιά βρίσκεται η εντυπωσιακή γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα, γνωστής και ως «Ψαροκώσταινας», αρχόντισσας από το Αϊβαλί.

Από τη συλλογή δεν λείπει η Ελληνική σημαία, που σε αυτή της την αναπαράσταση δεν είναι μόνο γαλανόλευκη. Ο Νίκος Φλώρος προσέθεσε σ’ αυτήν το κόκκινο, ένα χρώμα που την πότισε, αλλά και ξέφτια στο κάτω μέρος της, όπου κάθε ξέφτι συμβολίζει και ένα πλήγμα στη γαλανόλευκη θωριά της.

Τέλος, δέος προκαλούν το ανάγλυφο πορτραίτο του Γέρου του Μοριά, καθώς επίσης και εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, αλλά και η Ελευθερία, μια γλυπτή αναπαράσταση της έννοιας που διεκδίκησαν αδιαπραγμάτευτα οι πρόγονοί μας και μας καλεί να κάνουμε το ίδιο, με κάθε τρόπο.

banner

Μετά το πέρας της παραμονής της στην Καλαμάτα, η συλλογή των έργων θα ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών "Βικτώρια Καρέλια"
Σταδίου 64, Καλαμάτα 241 00 2721086923
www.vgkareliascollection.com/