Τζουμέρκα 16/03/2006

Η άνοιξη τους πάει πολύ

Η άνοιξη τους πάει πολύ

Άρτα δεν είναι μόνο το γεφύρι. Απολαύστε τις εκπλήξεις που κρύβει ο ορεινός όγκος των Τζουμέρκων με τα γραφικά χωριά και τον ορμητικό Άραχθο με τους καταρράκτες και τις ρεματιές του. Και η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να τα γνωρίσετε... Ψήνεται κανείς για ράφτινγκ;

banner

Βρεθήκαμε στην περιοχή προσκεκλημένοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας για να παρακολουθήσουμε μια ημερίδα με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νομό. Διότι η Άρτα δεν είναι βέβαια μόνο το ιστορικό γεφύρι και το καλοδιατηρημένο κάστρο, που βλέπουν όσοι την προσπερνούν βιαστικά ανεβαίνοντας για το Ζαγόρι. Είναι και τα Τζουμέρκα με τις χιονοσκέπαστες κορφές και τα πέτρινα γεφύρια, ο Αμβρακικός, ο Άραχθος με τους παραπόταμους και τη λίμνη του.
Τώρα που ανοίγει ο καιρός είναι η καλύτερη εποχή για να στρίψετε στην παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο. Ν' ανεβείτε στη Μονή Βλαχέρνας, που ίδρυσαν οι Κομνηνοδουκάκες, και να συνεχίσετε για τα χωριά του Ξηροβουνίου παρακολουθώντας από ψηλά τη ροή του Άραχθου. Στη Ροδαυγή κάντε μια στάση στην πλατεία, στην πλακοσκέπαστη Αγία Παρασκευή με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το πέτρινο κωδωνοστάσιο, και μπείτε στο διπλανό καφενεδάκι-ταβέρνα για να απολαύσετε τη θέα της λίμνης Πουρναρίου και να γευθείτε σπιτικά γλυκά του κουταλιού (λατρέψαμε το νεραντζολέμονο).
Αν όμως βιάζεστε ν' αγγίξετε το ποτάμι, ακολουθήστε το φιδωτό δρόμο μέσα από τα πουρνάρια, τις καστανιές και τα πλατάνια, που θα σας βγάλει στις όχθες του ΄Αραχθου, κοντά στο πανύψηλο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας. Εδώ καταλήγει μια δημοφιλής διαδρομή ράφτινγκ για την οποία τα πληρώματα κωπηλατούν από τη γέφυρα Πολιτσάς, ενώ από εδώ ξεκινά και μια ακόμα όμορφη κατάβαση που τερματίζει στο γεφύρι Τζαρή (κοντά στη Σκούπα). Αυτές βέβαια δεν είναι οι μόνες υδάτινες διαδρομές που προσφέρει το ποτάμι. Επικοινωνήστε με την Trekking Hellas (2103310323) και θα σας προτείνει μια στα μέτρα σας.

Όταν πεινάσετε, θα πάρετε το δρόμο για τα Άγναντα. Έδρα του ομώνυμου Δήμου που περικλείει στα όριά του δώδεκα χωριά, η Άγναντα, όπως θηλυκά προτιμούν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, απλώνει τις κόκκινες κεραμιδένιες στέγες της στις δύο πλευρές της κατάφυτης ρεματιάς του Αγναντίτη και έχει καφενεδάκια για να ξαποστάσετε, ταβέρνες (δοκιμάστε το «Πανόραμα» στην πλατεία) και έναν απλό οικογενειακό ξενώνα για να διανυκτερεύσετε («Το Αρχοντικό των Τζουμέρκων», 26850/31115).
Για πιο... χωριό χωριό ατμόσφαιρα όμως, θα σας πρότεινα να πεταχτείτε στο γειτονικό Καταρράκτη, ένα γλυκύτατο οικισμό με χωριάτικα σπίτια και μποστάνια, να καθίσετε στο γκαζόν της πλατείας και να «ζουμάρετε» στα πέριξ. Απέναντι βρίσκεται και η συμπαθέστατη ταβέρνα-ξενώνας «Το Καταφύγι» (26850/51518, 6973691181), must πέρασμα για τους καλοφαγάδες που θέλουν να δοκιμάσουν γίδα βραστή, ζυγούρι και ψωμί ψημένο στη γάστρα, ντόπια τυριά και ηπειρώτικες πίτες. Εναλλακτικά, για καλύτερο αγνάντεμα σε δύο χιλιόμετρα, στην κορυφή ενός λόφου, απλώνεται το «Δασικό Χωριό Κέδρος» (26850/31791). Τα 20 ξύλινα σπιτάκια του έχουν τζάκι, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσφέρονται για παρέες που αναζητούν την απόλυτη απομόνωση και καρτποσταλικές λήψεις για τις φωτογραφίες τους (από Τζουμέρκα μέχρι Αμβρακικό).
Ο Χρήστος Λάμπρης που διαχειρίζεται το συγκρότημα μπορεί να σας οργανώσει ραπέλ, τοξοβολία, πεζοπορίες και να σας νοικιάσει ποδήλατα για ν' ανεβείτε τον ασφάλτινο δρόμο για τους καταρράκτες. Το χωριό δεν πήρε τυχαία το όνομά του: έχει πολύ κοντά του δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες που μπορείτε να τους χαρείτε να κατακρημνίζονται με παφλασμό, αρκεί ν' ακολουθήσετε το δρόμο για το τουριστικό περίπτερο.
Αν δεν θέλετε να επιστρέψετε στην Άρτα από τα ίδια, συνεχίστε από τον Καταρράκτη και τα Λεπιανά προς Κυψέλη, Βουργαρέλι, Κάτω Αθαμάνιο και δεν θα χάσετε. Η διαδρομή μέσα από τα χωριά του Δήμου Αθαμανίων είναι εξίσου όμορφη και από μόνη της αφορμή για μία ακόμα εξόρμηση.

Ευχαριστούμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας για τη φιλοξενία.

banner

Ιωάννα Γκομούζα