Θεσπίστηκε σήμα Glamping από το Υπουργείο Τουρισμού 16/10/2020

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για το glamping, τη νέα τάση διαμονής στη φύση μεν, με παροχές όμως που θυμίζουν αυτές ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Η Ελλάδα είναι ήδη ανάμεσα στις λίγες χώρες που νομοθέτησε άμεσα σχετικά με το Glamping,θεσπίζοντας το σήμα του για πρώτη φορά με νόμο. Το Σήμα Glamping θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο (επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ) σε εκτός σχεδίου περιοχές, που περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής. Τα καταλύματα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών αστέρων (3*), καθώς πρόκειται για μια εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε δομές εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην Ελλάδα ρυθμίστηκε και ο τρόπος ελέγχου που θα γίνεται στα συγκεκριμένα καταλύματα, μέχρι την ανάπτυξη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) του προτύπου λειτουργικών προδιαγραφών Glamping.

banner

Για να λάβει μια τουριστική δομή το ειδικό σήμα, η διαμονή θα γίνεται σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα (διαφόρων τύπων και μεγεθών) κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες. Όλα αυτά σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον, με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό και με τη χρήση eco-friendly υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης. Τέλος, αν θέλετε να κάνετε glamping θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετέχετε σε δραστηριότητες ειδικών μορφών και θεματικού τουρισμού στη φύση, που θα προωθούνται από τη δομή.

Με τη θέσπιση του Σήματος Glamping το ελληνικό τουριστικό προϊόν προσαρμόζεται έγκαιρα στις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης. Με το νέο αυτό νόμο, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης του 2015, που καθόριζε «τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για την επένδυσή τους.

Το glamping λοιπόν υπόσχεται επαφή με τη φύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να στερηθούμε την άνεση ή γιατί όχι και την πολυτέλεια, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και να δοθεί ζωή σε κοινωνίες της υπαίθρου μειώνοντας το αποτύπωμα της τουριστικής ανάπτυξης. Τώρα κάτι αντίστοιχο με τις σκηνές σε καμβά, τις πασαλοκαλύβες μέσα στο νερό και τα δεντρόσπιτα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ατμοσφαιρικές φωτογραφίες στο Instagram στα καταπράσινα δάση της Ταϊλάνδης ή στις Μπαχάμες θα μπορούμε να επισκεφτούμε και λίγες ώρες μακριά από τον τόπο κατοικίας μας. Στις επόμενες διακοπές πάμε -γιατί όχι- glamping!


Από την Ελευθερία Τριανταφύλλου

banner