Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2020: Γρηγορείτε για να απολαύσετε! 16/07/2020

Με το που δημοσίευσε το “αθηνόραμα” τα μενού για τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, τα τηλέφωνα έσπασαν. Την πρώτη εβδομάδα γεμίσαμε, και η ζήτηση είναι μεγάλη για τις επόμενες. Στον κόσμο επικρατεί ενθουσιασμός και ειδικά όσοι έρχονται για πρώτη φορά στη “Hytra” εντυπωσιάζονται από την εμπειρία ενός μενού με δέκα στάδια και τόσο διαφορετικές γεύσεις». Αυτά υπογραμμίζει ο σεφ του χρυσοσκουφάτου εστιατορίου Τάσος Μαντής, πολύ ευχαριστημένος που ο κόσμος εξοικειώνεται όλο και παραπάνω με την ιδέα των μενού γευσιγνωσίας.

Η προηγούμενη Τρίτη 7 Ιουλίου ήταν η πρώτη μέρα του πολυαναμενόμενου γαστρονομικού event που διοργανώνουν το «α», οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας με τη δυναμική υποστήριξη της Τράπεζα Πειραιώς. Φέτος απλώνεται σε 70 εστιατόρια σ’ ολόκληρη τη χώρα και πραγματοποιείται για πρώτη φορά για 4 μέρες (από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή) μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Το «Nikkei» (διάκριση Top Notch) συμμετέχει για πρώτη φορά, και στον Γιώργο Μελισσάρη «κάνει εντύπωση η πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου, ειδικά στις νεότερες γενιές. Υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα στα 25 και 35 που ψάχνεται ιδιαίτερα ως προς το φαγητό του και σπεύδει να δοκιμάσει την κουζίνα μας. Για εμάς είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε μαζί τους και βλέπουμε πολύ θερμά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία».

Ανάλογη η αίσθηση του Άρη Βεζενέ: «Στο “Vezené” είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε και σίγουρα είναι μια ιδανική αφορμή για να βγει ο κόσμος έξω και να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούμε με νέο κοινό, να κερδίσουμε τις εντυπώσεις προσφέροντάς ένα μενού που να συμπυκνώνει όλα αυτά που μας χαρακτηρίζουν, στα δέκα χρόνια λειτουργίας που συμπληρώνουμε». Η Έλενα Παπάζογλου δηλώνει ότι «αυτή η δράση έχει δώσει κίνητρο στον κόσμο να ξαναβγεί προς τα έξω, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε παρέες τεσσάρων ατόμων, για παράδειγμα, να παίρνουν δύο μενού στο τραπέζι και να συμπληρώνουν την παραγγελία τους με άλλα πράγματα, έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν όλη μας την γκάμα. Έχουν δηλαδή και τη διάθεση, αλλά και την αφορμή να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την πρόταση του “Τραβόλτα”».

«Στο “Aleria” χτυπάγανε τα τηλέφωνα όλη την εβδομάδα και η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ καλή», μου λέει ο σεφ Γκίκας Ξενάκης. «Αυτοί που έρχονται είναι κυρίως ανάμεσα στα 30 και τα 45 και φεύγουν ενθουσιασμένοι. Το χιτ του μενού είναι η ελάχιστα ψημένη σαρδέλα με πέστο άγριου σκόρδου και καπνιστά βλίτα με βινεγκρέτ ντομάτας, δεν το πιστεύουν ότι ένα τόσο παρεξηγημένο ψάρι μπορεί να έχει τόσο ωραία γεύση και μας ρωτάνε πού το βρίσκουμε». Επίσης, η συμμετοχή των foodies στο «Matsuhisa» είναι μεγάλη και συνεχής, όπως επισημαίνει ο Κώστας Αλεξίου. «Έχουμε πιστούς οπαδούς αυτού του event που έρχονται και ξανάρχονται, και βλέπουμε την ευχαρίστηση στα πρόσωπά τους».

«Η ροή έχει αρχίσει και πηγαίνει πολύ καλά», υπογραμμίζει ο Νίκος Μπίλης σεφ του «Botrini’s». «Οι ενδείξεις λένε ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Κυρίως έρχονται γυναικοπαρέες, αλλά και αρκετοί νέοι σεφ που δουλεύουν σε άλλα εστιατόρια. Τα πιάτα του μενού που με σαφήνεια ξεχωρίζουν για όλους είναι τα χτένια με περγαμόντο, τρούφα και βούτυρο noisette και το ροδάκινο “Bellini” με σαμπάνια και λευκή σοκολάτα». Ο Θανάσης Βασίλαινας υπογραμμίζει πως «ήδη από τις πρώτες ημέρες οι κρατήσεις στον “Βασίλαινα” για τις Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας φτάνουν μέχρι και το 70% της πληρότητάς μας. Η πλειονότητα είναι ήδη πελάτες μας, και το wine pairing που προτείνουμε με το μενού είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό θέλγητρο επιλογής. Επίσης, ο νέος μας κήπος, στο πάρκο συντελεί σε μια ακόμη πιο απολαυστική εμπειρία».

«Στα τρία χρόνια που βραβευόμαστε (Β.Ε.Κ.) και συμμετέχουμε στη δράση, φέτος είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόση ζήτηση», μας λέει ο Χρήστος Σωτηρούδης, από τον «Γλυκάνισο» στη Θεσσαλονίκη. «Η χρονική συγκυρία βοηθάει, αφού οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς βρίσκονται ακόμα στην πόλη. Πέρα από αυτό, φροντίσαμε κι εμείς να προτείνουμε ένα μεγάλο και πλατύ μενού με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής».

 Δείτε όλα τα μενού στο ειδικό site του θεσμού και σπεύσατε να κλείσετε τραπέζι για να γευτείτε τα βραβευμένα εστιατόρια όλης της Ελλάδας, πληρώνοντας μόνο το 50% της τιμής τους.

Δημήτρης Αντωνόπουλος

Βαλσάμης Δουκάκης

Ιωσήφ Πρωϊμάκης