Ένα εντυπωσιακό νεοκλασσικό στη Διδότου παίρνει νέα πνοή ως μοντέρνο ξενοδοχείο 09/01/2020

banner

Ένας εμπνευσμένος Γάλλος, πρωτοπόρος στην ιστορία της τυπογραφίας, εφευρέτης της στερεοτυπίας και δημιουργός της ομώνυμης διάσημης γραμματοσειράς, ο Firmin Didot, χαρίζει το όνομά του σε έναν μαγικό δρόμο της Αθήνας, που συνδέει τα Εξάρχεια με το Κολωνάκι, τη Διδότου. Εκεί κάπου στη συμβολή της οδού με τη Σίνα, μερακλήδες μάστορες, έχτισαν το 1880 ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό, που γνώρισε δόξες πολλές. Μέχρι τον Τζoν Λένον με τη Γιόκο Όνο φιλοξένησε στα τέλη της δεκαετίας του 60, όταν επισκέφθηκαν την Αθήνα.

banner

Μια εμπνευσμένη ανακαίνιση

Σήμερα, μία ομάδα φίλων οραματιστών, με τη συμβολή του Βabatchas Design Studio, έδωσε καινούρια πνοή στο κτήριο και το μετέτρεψε σε ένα πανέμορφο boutique hotel που φυσικά φέρει το όνομα «Monsieur Didot». Μια εμπνευσμένη και πλήρως ισορροπημένη ανακαίνιση κατάφερε να διατηρήσει και ουσιαστικά να ενισχύσει τον αστικό χαρακτήρα της κατοικίας και το άρωμα της παλιάς Αθήνας που είχε εμποτίσει κάθε στοιχείο του. Ταυτόχρονα όμως ενσωμάτωσε τον πυρήνα των μοντέρνων τάσεων στη φιλοξενία και στο design.

Κάθε δωμάτιο και μια ιστορία

Ζωγραφισμένα ταβάνια στο χέρι, vintage μωσαϊκά, μαρμάρινα τζάκια, μία επιβλητική ξύλινα σκάλα κλείνουν το μάτι σε φυσικά υλικά στην πιο λειτουργική και μοντέρνα τους εκδοχή, σε αφρατένια κρεβάτια, μοντέρνα μπάνια και φυσικά επιλεγμένα έργα τέχνης. Αυτό που κυριαρχεί στις 2 σουίτες και τα 4 δωμάτια του «Monsieur Didot» είναι η λιτή πολυτέλεια, η έμπνευση και η μέριμνα για μία εμπειρία διαμονής με περιεχόμενο. Μυστικές πόρτες, εκπλήξεις, ξαφνιάσματα... Έλκοντας τα ονόματά τους από την πεζογραφία και την ποίηση, κάθε δωμάτιο και σουίτα έχει να διηγηθεί μια μοναδική ιστορία που αναβιώνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το παρελθόν της πόλης. Στο πρώτο επίπεδο του κτιρίου, οι ευρύχωρες σουίτες «The Tale of a special child» - με δική της ανεξάρτητη είσοδο- και «Τhe Novel of a platonic tree love» μπορούν να φιλοξενήσουν έως 3 και 4 επισκέπτες αντίστοιχα.

Στον πρώτο όροφο γύρω από ένα cosy καθιστικό, αναπτύσσονται τα δωμάτια «Τhe Ballad of a singing window», «The Sonnet of a secret door» και «Τhe Anthem of marble». Το μεγάλο παράθυρο στο Ballad ατενίζει τον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο και τη ζωηρή καθημερινότητα του Κολωνακίου, ενώ το Αnthem απολαμβάνει το προνόμιο να έχει το μοναδικό μπαλκόνι του οικήματος. Το μαρμάρινο τζάκι στο Sonnet κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ η μεγάλη ξύλινη βιβλιοθήκη με τη μυστική πόρτα που αποκαλύπτει πίσω της το μπάνιο αποθεώνει το interior design. Ο πρώτος όροφος είναι επίσης ιδανικός για μεγάλες οικογένειες και παρέες καθώς μπορεί να γίνει πλήρως ιδιωτικός και να διατεθεί ολόκληρος για να φιλοξενήσει 6 με 7 άτομα. Το rooftop του κτιρίου αποτελεί μια πραγματική ωδή στο φως, με το δωμάτιο «Τhe Ode to the light» να ξεχωρίζει για την open space και μοντέρνα διαμόρφωσή του. Οι μεγάλες τζαμαρίες με το μεταλλικό πλαίσιο και η ιδιωτική βεράντα του συνθέτουν ένα ξεχωριστό urban σκηνικό.

Φιλοσοφία με προσωποποιημένη εξυπηρέτηση χαρακτηρίζει και τις γευστικές προτάσεις, με πλούσιο χειροποίητο πρωινο το οποίο μπορεί να απολαύσει κανείς είτε στο δωμάτιο είτε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο rooftop κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το κελάρι του «Μοnsieur Didot» έχει επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας με σαφείς νύξεις παράδοσης. Γρήγορα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας από την all day κάρτα που έχει επιμεληθεί ο consultant chef του ξενοδοχείου, δίνουν στον επισκέπτη μία γεύση Ελλάδος.

Διεκδικώντας το χαρακτήρα του τοπόσημου

Το εγχείρημα της επαναδιαπραγμάτευσης των νεοκλασικών του στοιχείων αλλά και ενός γόνιμου διαλόγου με την τοπική ιστορία και την ιστορία του δρόμου στον οποίο βρίσκεται πέτυχε! Το «Monsieur Didot» έχει όλα τα φόντα για να γίνει ένα νέο τοπόσημο στη γειτονιά και να ορίσει με έναν αυθεντικό τρόπο, στο μέτρο που του αναλογεί την έννοια της ευζωίας στο κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

banner
banner