«Η Μεζαριά»: Ένα νέο καφενείο στο Καπέσοβο 14/12/2019

Ένα μικρό καφενείο στην κεντρική πλατεία στο Καπέσοβο του Ζαγορίου, που για χρόνια λειτουργούσε ως κοινοτικό, απέκτησε άλλη προσέγγιση και εικόνα, αφού πέρασε στα χέρια του φωτογράφου, Κωνσταντίνου Βασιλάκη και της οικογένειάς του. Είναι το καφενείο «Η Μεζαριά», στο οποίο έβαλαν τη δική τους πινελιά στη διακόσμηση κρατώντας τα παραδοσιακά στοιχεία, όπως την πέτρα, το ξύλο, ιδιαίτερα χρώματα, το κλασικό περίτεχνο ξύλινο ταβάνι, και φυσικά κάποιες δικές του φωτογραφίες στους τοίχους. Παράλληλα, έριξαν όλο το βάρος τους στην ποιότητα των προϊόντων που προσφέρουν.

banner

Δίπλά στο τζάκι

Εξαιρετικής ποιότητας καφέδες, ζεστή σοκολάτα και τσάι του βουνού, είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που μπορείτε να απολαύσετε δίπλα στο τζάκι ή τη σόμπα, μία από τις κρύες ημέρες του Δεκεμβρίου, διαβάζοντας ίσως και κάποιο από τα βιβλία που βρίσκονται στο χώρο. Η μουσική θα παίζει σταθερά αγαπημένες επιτυχίες από old jazz και light blues. Εξαιρέσεις γίνονται σπάνια και αυτές μόνο για το ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ήπειρο, το κλαρίνο!

banner

Τα γλυκά της Μαμάς

Η μητέρα του Κωνσταντίνου ετοιμάζει με τη χρήση τοπικών πρώτων υλών, την παραδοσιακή γαλατόπιτα, σοκολατόπιτα, αλλά και ραβανί. Τα «γλυκά της Μαμάς» θα τα ζητήσετε και θα... γλείφετε τα δάχτυλά σας! Ο Κωνσταντίνος από την άλλη, ετοιμάζει τους δικούς του τσιπουρουμεζέδες, με το χοιρινό κρασάτο και το σπετσοφάι να είναι τα πρώτα στη λίστα των επιλογών. Εδώ κανείς, μπορεί επίσης να επιλέξει ανάμεσα σε γαλοτύρι, σαγανάκι ταλαγάνι, σαλάτα χωριάτικη και λουκάνικα, πάντα με τη συνοδεία ντόπιου τσίπουρου, αλλά και κρασιού από τη Ζίτσα. Αν φτάσετε και ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να καθίσετε και στον εξωτερικό χώρο, κάτω από τον πλάτανο.

Στο χωριό…

Αφού πάρετε δυνάμεις… κάντε μία βόλτα στό όμορφο αυτό χωριό του Ζαγορίου που το 17ο και 18ο αι. έγινε γνωστό για τους αγιογράφους και τους ξυλογλύπτες και επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1793. Επίσης, μην ξεχνιέστε, το φαράγγι του Βίκου, είναι πολύ κοντά! Από κάποια σημεία του χωριού μπορείτε να έχεις εξαιρετική θέα προς αυτό. Ευκαιρία να γυρίσετε το χωριό.

© Δημήτρης Σταθόπουλος