Η αποκάλυψη των Θεσσαλικών Αγράφων 22/08/2019

Yπάρχουν πολλοί τρόποι να γευτείτε τις ομορφιές ενός τόπου. Έχετε έρθει ποτέ στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα; Ξέρετε πώς είναι τα χωριά περιμετρικά της ή πώς λέγονται τα γεμάτα έλατα βουνά που την αγναντεύουν από ψηλά; Η περιοχή της Καρδίτσας δεν εξαντλείται εύκολα ούτε ταξιδιωτικά ούτε λαογραφικά, πρέπει να της δώσετε χρόνο για να τη γνωρίσετε. Σε κάθε της γωνιά θα ανακαλύψετε φύση, παράδοση, αρχιτεκτονική, σημάδια του χθες που διατηρούνται ατόφια, δημιουργώντας έτσι ένα πανέμορφο σκηνικό. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι από τα μέρη της Ελλάδας που έχουν πληρώσει το «τίμημα» της φυσικής τους ομορφιάς από εκδρομείς κι επενδυτές που δεν έχουν βασικό μέλημα να γίνουν ένα με τον τόπο. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η πρωτοβουλία κάποιων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων να διατηρήσουν τη μοναδική μαγεία της, η οποία θα χαθεί από «βιαστικές» επενδύσεις χωρίς κάποιο σχεδιασμό.

Μπροστά από έναν εγκαταλελειμμένο ξενώνα-café (υπάρχουν ακόμη τέτοια ίχνη αλλοτινής ευημερίας λόγω και της άνθησης του εναλλακτικού τουρισμού στα ’90s) ξεκίνησε η πεζοπορική μας διαδρομή προς το αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο Ελατάκος (1.450 μ.) με τον Δημήτρη Χόνδρο, ιδιοκτήτη της εταιρείας Skyland Activities κι εκπαιδευτή αλεξίπτωτου πλαγιάς, και τον συνεργάτη του Θωμά Βυθόπουλο, ορειβάτη, φυσιολάτρη και ιδιοκτήτη καταστήματος ορειβατικού εξοπλισμού στην πόλη της Καρδίτσας. Έχω ταξιδέψει αμέτρητες φορές στην περιοχή, αλλά το τελευταίο ταξίδι μου με τη Skyland Activities μού αποκάλυψε νέες εμπειρίες στην καρδιά των Αγράφων. Φεύγοντας, έδωσα στον εαυτό μου την υπόσχεση πως την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να πετάξω με αλεξίπτωτο και να αγναντέψω τον κάμπο και τα βουνά από ψηλά.

Ο τόπος μέσα από τα βουνά Οι φυσικές ή οι τεχνητές λίμνες όπως η Πλαστήρα αποπνέουν μια απόκοσμη ηρεμία και είναι συγκλονιστικό πόσο διαφορετικές φαίνονται ανάλογα με την εποχή. Μπορεί στη διαδρομή που επιλέξαμε εμείς να την αφήσαμε πίσω μας, αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι μάς συντρόφευε η εικόνα της και ανάλογα με τη θέση που βρισκόμασταν βλέπαμε και κάποιο διαφορετικό σημείο της. Δεν υπάρχει φυσιολάτρης που δεν θα αγαπήσει τη διαδρομή του μονοπατιού Κ1 προς το καταφύγιο Ελατάκος. Αυτή έχει δύο διαφορετικές αφετηρίες, εμείς ακολουθήσαμε εκείνη τη διαδρομή που ξεκινάει κοντά στο χωριό Μπελοκομήτης.

Υπάρχουν τόσο σηματοδότηση, την οποία έχει κάνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, όσο και ομάδα εθελοντών, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. Είναι από τις πιο όμορφες διαδρομές που έχουμε κάνει στην Πίνδο και στα Θεσσαλικά Άγραφα και αξίζει να τη γνωρίσετε μέσα από τις περιπατητικές ή τις ορειβατικές εκδρομές που οργανώνονται με έμπειρους οδηγούς. Κοιτάζοντας το χάρτη, μιλάμε για την περιοχή που ενώνει τη Δυτική με την Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Η οροσειρά των Αγράφων έχει δεκάδες βουνά, που χωρίζονται από αυχένες και χαράδρες, με ποταμούς, διάσελα, πυκνά δάση με μαυρόπευκα, οξιές, καστανιές, σφενδάμια (υπολογίζεται ότι στην περιοχή φυτρώνουν πάνω από 1.300 είδη φυτών), γκρεμούς και αλπικά οροπέδια...

Τις πλούσιες εναλλαγές που προφέρει ο ορεινός όγκος τις είδαμε στην πεζοπορική διαδρομή μέχρι το αυτοδιαχειριζόμενο καταφύγιο Ελατάκος, όπου διανυκτερεύσαμε ένα βράδυ και την επόμενη ημέρα στη διαδρομή από εκεί στην κορυφή Μπορλέρο (2.017 μ.). Το ξύλινο καταφύγιο βρίσκεται στην καρδιά ενός ελατόδασους. Ύστερα από ένα νυχτερινό μπάρμπεκιου κάτω από τα αστέρια, μοιραστήκαμε για ύπνο στα έξι κρεβάτια του καταφυγίου και στις σκηνές που έστησε η Skyland Activities στον περιφραγμένο χώρο του. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος πόσο υπέροχα θα νιώσει όταν, ξυπνώντας, αντικρίσει από τη μία να ξεπηδά μέσα από τα έλατα η κορυφή ενός βουνού και από την άλλη ο κατακόκκινος ήλιος που ανατέλλει πίσω από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Σε απόσταση 15 λεπτών από το καταφύγιο γεμίσαμε τα παγούρια από τη μοναδική πηγή της διαδρομής και, συνεχίζοντας μέσα από πλαγιές με φτέρες, περάσαμε από ξέφωτα, την παράκαμψη της κορυφής Πετσαλούδα (1.770 μ.) και τις περίφημες Πόρτες των Αγράφων, που οι ντόπιοι λένε πως από εκεί πέρασε ο στρατός των Ρωμαίων. Όσο προχωρούσαμε ο τόπος γινόταν πιο άγριος και, φτάνοντας στα ριζά του Μπορλέρο, είδαμε το χωματόδρομο που οδηγεί στα Ευρυτανικά Άγραφα. Η περιοχή είναι γεμάτη παρθένες διαδρομές και το μάτι δεν χορταίνει να βλέπει φαράγγια κι έναν ανοιχτό ορίζοντα γεμάτο βουνοκορφές, που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ο 26χρονος ερημίτης του Πετρίλου Φτάνοντας μέχρις εδώ, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίσετε τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Βασιλακάκο, που άφησε τη ζωή στην πόλη για να ζήσει στο χωριό Πετρίλο. Πιστεύει στις ήπιες μορφές ανάπτυξης και τουρισμού και στο κανάλι του στο YouTube (Konstantinos Vasilakakos) θα δείτε απίστευτες φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή αλλά και τον έναστρο ουρανό. Προσφέρει, μάλιστα, ξεναγήσεις στο χωριό με πεζοπορικό, ορειβατικό ή κι εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, διανυκτέρευση στις κορυφές των βουνών καθώς και μαθήματα φωτογραφίας (κλείστε θέση στο [email protected]). Ο ίδιος μας είπε: «Η βιοποικιλότητα του χωριού βοηθάει τους εραστές της τέχνης και της περιπέτειας τόσο στην εξερεύνηση όσο και στη φωτογράφηση. Το γεγονός ότι ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός επιτρέπει τόσο τη νυχτερινή φωτογράφησή του όσο και την παρατήρηση πλανητών, νεφελωμάτων κ.λπ. Η περιοχή μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε κάθε επισκέπτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έρθει στον τόπο μας».

Αν συνδυάσετε τις εναλλακτικές δράσεις με βόλτα στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα, έχετε αρκετές επιλογές για διαμονή σε ξενώνες. Έχουμε απολαύσει τη χειροποίητη εμπειρία φιλοξενίας του «Montanema Handmade Village» (2445045220), στο καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ένα μαγικό σημείο στην καρδιά του βουνού, σε απόσταση 4,5 χλμ. από τη λίμνη, τη δια­μονή στο κομψότατο συγκρότημα που θυμίζει ορεινό χωριό «Kazarma Lake Resort & Spa» (2441092290) στα Καλύβια Φυλακτής, με θέα στη λίμνη και στα αγραφιώτικα βουνά, στο όμορφο, πέτρινο και με προσεγμένο περιβάλλοντα χώρο «Ναϊάδες» (2441093333) στο Νεοχώρι και στο «Πανδίων Mountain Resort» (2441093440-2), επίσης στο Νεοχώρι, με ατού την ποιοτική επίπλωση και την πανοραμική θέα στη λίμνη.

Ο ηλεκτρονικός Δημήτρης Χόνδρος περνούσε από παιδί τα καλοκαίρια του στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα. Γοητευμένος από την αδάμαστη φύση, αποφάσισε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Είναι ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής αλεξίπτωτου πλαγιάς (γνωστό και ως παραπέντε) και με αφετηρία την πίστα αεροπτερισμού στο Μουζάκι οργανώνει μαθήματα και διθέσιες πτήσεις. «Νιώθεις απόλυτη ελευθερία... Σαν να είσαι πουλί που πετάει στον ουρανό», μας είπε ο ίδιος και μας διαβεβαίωσε πως το μόνο που χρειάζεται για να δοκιμάσει κάποιος αυτήν την αιθέρια εμπειρία είναι να μη φοβάται τα ύψη. Όταν δεν σχίζει τους ουρανούς με το αλεξίπτωτο πλαγιάς, παίρνει τα... βουνά ή στήνει παιχνίδια και δραστηριότητες (τοξοβολία, flying fox κ.ά.) που δίνουν στον επισκέπτη τη χαρά να απολαύσει τη φύση με διαφορετικό τρόπο.

Η εταιρεία του Skyland Activities δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας. Κατά την πεζοπορία μας νιώσαμε ασφάλεια, αλλά κυρίως εκείνο το μεράκι που μας κινητοποίησε και μας έκανε να ανυπομονούμε για το τι θα δούμε παρακάτω. Κάθε τρίμηνο η εταιρεία διαμορφώνει και προτείνει νέα προγράμματα εξορμήσεων. Στις 23-25/8, λ.χ., ετοιμάζει ένα τριήμερο στα Βόρεια Άγραφα, την υπέροχη άγνωστη Ανατολική Αργιθέα, το οποίο περιλαμβάνει ολοκαίνουργια μονοπάτια, με highlight τα χωριά και τη μονή Σπηλιάς, μια πέτρινη αετοφωλιά αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μέσα στον Σεπτέμβριο, τέλος, προγραμματίζεται μια πεζοπορία στον Κόζιακα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.skyland.pro ή πάρτε τηλέφωνο στο 6993142159.

Μαρία Κρύου