Για τον Γρηγόρη Λιασίδη ο γαστρονομικός τουρισμός δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά ένα νέο lifestyle 08/07/2019

Τον τελευταίο χρόνο σε βρίσκουμε στο Sheraton στη Ρόδο μετά από 10 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία. Τελικά που περνάς καλύτερα, Ρόδο ή Αθήνα; Είναι δύσκολο να διαλέξεις μεταξύ δύο τόσο μαγευτικών προορισμών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το διάστημα έχω επικεντρωθεί στο υπέροχο αυτό νησί της Ρόδου.
Αν συνέκρινες τα δύο μεγάλα αυτά ξενοδοχεία, πώς θα μας περιέγραφες το lifestyle της κάθε μονάδας; Προφίλ πελατών, τρόπος που ζουν το ξενοδοχείο, τι ζητάνε κλπ. Εκ πρώτης όψεως ίσως να φαίνεται ότι αυτά τα ξενοδοχεία είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Στην πραγματικότητα όμως έχουν αρκετά κοινά σημεία. Θα έλεγα ότι η κύρια διαφορά τους έγκειται στο ύφος του κάθε ξενοδοχείου. Τα πρώτα απευθύνονται σε πελάτες high luxury που επισκέπτονται μια ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και το Sheraton σε πελάτες που επιζητούν έναν ήρεμο θερινό προορισμό σε νησί.

banner

Τι ζητάνε οι επισκέπτες του Sheraton από τη Ρόδο; Το βρίσκουν; Τι παραπάνω/ διαφορετικό θα ήθελαν; Επιζητούν πάντα υπηρεσίες που να έχουν τοπικό χαρακτήρα, εξερευνώντας έτσι τη μοναδικότητα του προορισμού. Είμαστε σε συνεχή διαδικασία δημιουργίας διάφορων εμπειριών, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω. Φέτος, έχουμε δημιουργήσει έναν καινούργιο χώρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει μοναδικές τοπικές ποικιλίες κρασιών, όπως επίσης δείπνα με βάση το κρασί. Επίσης, στο ελληνικό μας εστιατόριο υποστηρίζουμε ενεργά τις πρώτες ύλες της δωδεκανησιακής γης, επιτρέποντας έτσι στους πελάτες μας να ανακαλύψουν νέες γεύσεις.

Ο πιο δύσκολος πελάτης που έχεις αντιμετωπίσει στη ζωή σου ποιος ήταν, τι πρόβλημα σου δημιούργησε; Ποιά ήταν η πιο τρελή απαίτηση που έχεις ακούσει από VIP επισκέπτη; Μία αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν εκείνη ενός πελάτη που θα έμενε σε ένα από τα πιο ωραία δωμάτια του ξενοδοχείου μας και το απέρριψε διότι δεν του άρεσε. Κατέβηκε λοιπόν στο lobby αργά το βράδυ απαιτώντας να μιλήσει μαζί μου. Όπως ήταν φυσικό, τον ενημέρωσαν ότι θα επιστρέψω το πρωί και εκείνος παρέμεινε στον καναπέ του lobby όλη τη νύχτα περιμένοντάς με. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο και μόνο επειδή θυσίασε μία ολόκληρη νύχτα από τις διακοπές του, αποφάσισα να του προσφέρω αυτό που ζήτησε. Σε ένα άλλο από τα ξενοδοχεία που δούλεψα, φιλοξενούσαμε έναν πολύ γνωστό σχεδιαστή μόδας, του οποίου το δωμάτιο αναβάθμισα σε προεδρική σουίτα, όπως θεώρησα σωστό. Λίγα λεπτά μετά το check in του, κατέβηκε έντρομος στη ρεσεψιόν ζητώντας να του δώσουμε ένα πιο απλό δωμάτιο, διότι ήταν πολύ μεγαλοπρεπές για εκείνον, όπως ανέφερε.

Αγαπάς ιδιαίτερα την υψηλή γαστρονομία. Πες μας, όταν βγαίνεις εκτός ξενοδοχείου στη Ρόδο, που χαίρεσαι περισσότερο το δείπνο σου; Μέσα από τα χρόνια και λόγω της τριβής με το επάγγελμα, έχω αναθεωρήσει για τον παραπάνω όρο. Τα τελευταία χρόνια επιζητώ, με εμμονή θα έλεγα, αυθεντικές γεύσεις, χρησιμοποιώντας πάντα πρώτες ύλες του εκάστοτε τόπου. Αυτό θεωρώ υψηλή γαστρονομία και θα με βρείτε να συχνάζω σε εστιατόρια που επικεντρώνονται στις τοπικές γεύσεις.

banner

Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί κορυφαία ταξιδιωτική τάση και περιλαμβάνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο φάσμα εμπειριών. Πώς βλέπεις να εξελίσσεται αυτή η τάση; Θεωρώ ότι δεν είναι απλά μία τάση που θα ξεχαστεί γρήγορα, αλλά ένα νέο lifestyle. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα το San Sebastian, που αποτελεί τον γαστρονομικό προορισμό της Ισπανίας και όχι μόνο. Προβλέπω ότι πολύ σύντομα, αρκετές χώρες στην Ευρώπη θα αναδείξουν τις γαστρονομικές τους δυνατότητες, δημιουργώντας έτσι η καθεμιά από μία γαστρονομική πρωτεύουσα. 

Εσύ είσαι γαστροτουρίστας; Τι γευστικές εμπειρίες αναζητάς στα ταξίδια σου; Σίγουρα αποτελώ μέρος του γαστροτουρισμού, θέλοντας κάθε φορά να μελετάω την τοπική κουζίνα του κάθε προορισμού και να επισκέπτομαι τα εστιατόρια που την πρεσβεύουν.

Ποιές νέες ταξιδιωτικές τάσεις σε ιντριγκάρουν; Ίσως να έχετε ακούσει για μία νέα τάση που ονομάζεται Glamping. Πρόκειται για ένα πολυτελές camping, όπου μοναδικά φυσικά τοπία συνδυάζονται με την πολυτέλεια. Είναι ένας τρόπος να γευτούμε τη φύση χωρίς να θυσιάσουμε τις ανέσεις του σήμερα. Όλοι μας ψάχνουμε για κάτι μοναδικό που θα το ανακαλύψουμε με τους δικούς μας όρους, ζώντας τη στιγμή. Υπάρχουν ακόμα πολλά ανεξερεύνητα μέρη στον κόσμο που μπορούν να μας υποδεχτούν, χαρίζοντάς μας αξέχαστες εμπειρίες.

Τι είναι για σένα πολυτέλεια σήμερα και πώς μεταφράζεται στη φιλοξενία; Πολυτέλεια σίγουρα δεν είναι πλέον τα πολυτελή κτήρια και οι επιβλητικοί ουρανοξύστες. Πολυτέλεια είναι να μπορείς να παρέχεις αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες σου, χαρίζοντάς τους αξέχαστες στιγμές, με ευγένεια, αυθορμητισμό - χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. και ανεπιτήδευτα.

«Φέτος, έχουμε δημιουργήσει έναν καινούργιο χώρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει μοναδικές τοπικές ποικιλίες κρασιών, όπως επίσης δείπνα με βάση το κρασί. Επίσης, στο ελληνικό μας εστιατόριο υποστηρίζουμε ενεργά τις πρώτες ύλες της δωδεκανησιακής γης.»

10 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία. Τι σου έδωσαν και τι σου πήραν; Πώς είναι να είσαι complex hotel manager στο πιο εμβληματικό ξενοδοχείο της Ελλάδας; Αδιαμφισβήτητα, μιλάμε για μία τεράστια επαγγελματική εμπειρία και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαι μέλος αυτής της σπουδαίας ομάδας, καταξιωμένων ανθρώπων του χώρου μας. Πραγματικά, δε μπορώ να σκεφτώ ότι μου πήραν κάτι, παρά μόνο μου έδωσαν απλόχερα αγάπη, εμπειρίες και άψογη συνεργασία.

Ποιά είναι γνώμη σου για το πως εξελίσσεται ο τουρισμός στην Ελλάδα. Τι πρέπει να αλλάξει ή να βελτιωθεί για να αποκτήσουμε ποιοτικότερους επισκέπτες στη χώρας μας; Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης τουρισμού στη χώρα μας, υπάρχουν αρκετά καταλύματα που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επισκεπτών ποιοτικά, είτε λόγω παλαιότητας/κακής συντήρησης των εγκαταστάσεων ή ακόμα και της έλλειψης καταρτισμένων ανθρώπων, ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες. Πραγματικά, πιστεύω ότι έχουμε έναν μοναδικό προορισμό που με τη σωστή διαχείριση, μπορούμε να τον καταστήσουμε παράδειγμα προς μίμηση.

Από ποιόν προορισμό πιστεύεις ότι θα μπορούσε να μάθει κάτι η Ελλάδα και τι; Ίσως δε χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Η γειτονική Ιταλία κατάφερε να δημιουργήσει σε όλους τους τομείς μία μοναδικότητα, που παράλληλα χαρακτηρίζεται από ποιότητα. Ξεκινώντας από τη μόδα έως τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, καθώς και την ιστορία.

Λατρεύεις το ξενοδοχειακό management. Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς μ’ αυτόν τον τομέα και να φύγεις για σπουδές στην Ελβετία; Μεγαλώνοντας σε μία χώρα όπου ανθούσε ο τουρισμός, από μικρός θυμάμαι να με εντυπωσιάζουν τα ξενοδοχεία και πάντα φανταζόμουν τον εαυτό μου μέρος αυτού του κόσμου. Θεωρώ, λοιπόν, φυσική εξέλιξη να ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτόν τον τομέα και ως γνωστόν, οι καλύτερες σπουδές πάνω σε αυτό το αντικείμενο προσφέρονται στην Ελβετία. 

Ποιος άνθρωπος υπήρξε «γκουρού» στην καριέρα σου; Όντας ακόμα φοιτητής, είχα την τύχη να γνωρίσω έναν πολύ αξιόλογο διευθυντή ξενοδοχείου, ο οποίος υπήρξε μέντοράς μου στα πρώτα μου βήματα και εξακολούθησε να με συμβουλεύει καθ’ όλη την πορεία της καριέρας του, με βασικό γνώμονα την εξέλιξή μου. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι σε αυτό το επαγγελματικό μας ταξίδι, όλοι χρειαζόμαστε κάποιον να μας δείχνει το δρόμο.

Αν δεν ήσουν general manager τι θα ήσουν; Σίγουρα θα έκανα κάτι δημιουργικό, διότι είμαι αρκετά δραστήριος. Κάτι που δεν αποκλείω να ακολουθήσω στο μέλλον είναι ο σχεδιασμός ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, σε συνεργασία με διακεκριμένους αρχιτέκτονες του χώρου.

Υπάρχει ξενοδοχείο - απωθημένο που δεν έχεις επισκεφτεί; Το Peninsula στο Hong Kong. 

Ξενοδοχείο που ζηλεύεις και γιατί; Δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο «ζηλεύω», αλλά έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στα boutique hotels που βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες. Εκεί, έχεις τη δυνατότητα να περνάς περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον πελάτη και να ανταποκρίνεσαι άμεσα και αυτοπροσώπως στις ανάγκες του.

Ποιός θα ήταν ο dream guest σου; In progress..

Δέσποινα Ζευκιλή

banner
banner