Kάρπαθος | Ένα νησί για εξερεύνηση σε 6 must-do 01/08/2018

Νησί με αντιθέσεις και συναρπαστικές εναλλαγές τοπίων, μένει στη μνήμη χάρη στις παραλίες, τα ιδιαίτερα χωριά και την αυθεντικότητα των εμπειριών που προσφέρει.

Εν αρχή ην η Όλυμπος

Αυτό το στενόμακρο νησί, που δεσπόζει ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη, χαρακτηρίζεται από τα τουριστικά ανόθευτα τοπία, τους γραφικούς οικισμούς και την άρρηκτη σχέση του με τα ήθη και τα έθιμα. Το κατεξοχήν χωριό για να το βιώσετε είναι η Όλυμπος, με την απόκοσμη ομορφιά της και τις γυναίκες της που φορούν ακόμη και σήμερα πολύχρωμες φορεσιές. Εκτός από υπέροχο χωριό, η Όλυμπος διαθέτει και το πιο πολυ-φωτογραφημένο μέρος. Οι ανεμόμυλοι, στοιχισμένοι σε ευθεία γραμμή, σίγουρα θα σας προκαλέσουν να πείτε: «Θέλω μια φωτογραφία εδώ!»

Ραντεβού με τα σύννεφα στο λαογραφικό μουσείο Όθου

Πρόκειται για χωριό-αξιοθέατο, καθώς σε υψόμετρο 510 μ. στήνονται εικόνες απείρου κάλλους, με τα σύννεφα να είναι τόσο χαμηλά που θα νιώσετε πως μπορείτε να τα αγγίξετε! Το μουσείο αναπαριστά παραδοσιακό σπίτι του νησιού με τα υφαντά, τα κεντήματα και τον ξυλόγλυπτο σουφά του.

Η ώρα του βυθού

Οι λάτρεις των καταδύσεων πάρτε τις μπουκάλες και χαράξτε πορεία προς τα νοτιοανατολικά, στα Καστέλλια με τους υποθαλάσσιους θησαυρούς, στη Φωκιά με τους τεράστιους ογκόλιθους και στην Αχάτα με τη σπηλιά των πειρατών. Ξεχωριστός, τέλος, είναι και ο Διακόφτης με το ιταλικό ναυάγιο (δίπλα στο αεροδρόμιο).

Βρες την παραλία σου

Προς τον Βορρά βρίσκεται η αμμώδης Άφωτη με το σκηνικό από τις κολόνες και τα λιθανάγλυφα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής του 6ου αιώνα, ενώ η πιο δημοφιλής παραλία είναι η Κυρα-Παναγιά με την οργανωμένη αμμουδιά στην άκρη του βραχώδους κόλπου. Για τους εναλλακτικούς προτείνονται οι παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Αρκάσας. Ξεχωρίζουν ακόμη η βοτσαλωτή Αχάτα (10 χλμ. βορειοδυτικά των Πηγαδιών) που βαθαίνει απότομα, και η Άπελλα με τη χρυσή αμμουδιά μήκους 7 χλμ. Το Διαφάνι, σε απόσταση 70 χλμ. από τα Πηγάδια, είναι επίσης –αν και μακρινός– ένας προορισμός που προτείνεται (εδώ μπορείτε να φτάσετε και ακτοπλοϊκώς από τα Πηγάδια). Τέλος, η Αμμοοπή (μόλις 6χλμ. από τα Πηγάδια) με την οργανωμένη πλαζ και τα αρμυρίκια ενδείκνυται για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Special trip στη Σαρία

Ένα μοναδικό νησάκι στο βόρειο άκρο της Καρπάθου ειδικά πλασμένο για όσους αγαπούν τα αρχαία μνημεία και την εξερεύνηση. Πάρτε τα πλοιάρια από τα Πηγάδια και το Διαφάνι και αφιχθείτε στα Παλάτια, την κεντρική εντυπωσιακή παραλία του. Τα πλοιάρια θα σας περιμένουν εδώ μέχρις ότου απολαύσετε το μπάνιο σας κι εξερευνήσετε τις ομορφιές του νησιού.

Ντόπιες γεύσεις

Στις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού δοκιμάστε ρεβιθοσαλάτα, ντολμαδάκια, κολοκυθανθούς γεμιστούς, κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες, τυρί μαγαρό, μακαρούνες με στάκα, φρεσκοψαρεμένο σκάρο, γεμιστό αρνάκι και στιφάτο (σιγοψημένο στο φούρνο με κρεμμύδια και ξίδι), κολοκυθοκορφάδες, αλλά και πεντανόστιμη κακκαβιά. Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια της Καρπάθου αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ.

Σχετικοί Προορισμοί