Θα κοιμόσασταν σε μια δεξαμενή κρασιού; 06/07/2018

Σε μια καλοκαιρινή σεζόν όπου το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα μεγάλα κι εντυπωσιακά resorts που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, το ολοκαίνουργιο boutique ξενοδοχείο «Dexamenes» είναι μια ιδιαίτερη πρόταση που δίνει νέα ζωή σε ένα εγκαταλειμμένο οινοποιείο πάνω στην αμμουδιά της Κουρούτας.

banner

Η προνομιακή τοποθεσία πάνω στη μαγική αμμουδιά της Κουρούτας δεν είναι το μοναδικό χάρισμα του ολοκαίνουργιου «Dexamenes Seaside Hotel» που ανοίγει τις πόρτες του στις 25/7. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως «αναπνέει» στις παλιές δεξαμενές ενός οινοποιείου που χτίστηκε όπως και άλλα τη δεκαετία του 1920, για να απορροφηθούν τα απούλητα αποθέματα σταφίδας μεσούσης της λεγόμενης Σταφιδικής Κρίσης της Ελλάδας. «Από την απελευθέρωση και μέχρι τότε, η σταφίδα ήταν το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, φτάνοντας να καλύπτει περισσότερο από το 60% των εξαγωγών κατά τη δεκαετία του 1880, και ταξιδεύοντας κυρίως προς τους γαλλικούς αμπελώνες που τότε μαστίζονταν από μεγάλη φυλλοξήρα» λέει ο ιδιοκτήτης του νέου και τολμηρού ξενοδοχειακού project Νίκος Καραφλός, συμπληρώνοντας πως το σημείο καμπής ήρθε «όταν καρποφόρησαν οι νέοι γαλλικοί αμπελώνες που φυτεύτηκαν, η γαλλική αγορά έκλεισε και άρχισε για την Ελλάδα η περίφημη Σταφιδική Κρίση».

Οι εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου (δεξαμενές, μηχανοστάσιο, αποθήκες, ζυγιστήριο, καθώς και το διώροφο νεοκλασικό κτίριο-κατοικία του τότε ιδιοκτήτη) περιήλθαν στην οικογένεια το 2003, ωστόσο «η αξιοποίηση τους καθυστέρησε γιατί μας πρόλαβε η σύγχρονη κρίση» εξηγεί χαριτολογώντας ο κος Καραφλός. Η ανακατασκευή τους ξεκίνησε τελικά πριν από περίπου 1,5 χρόνο, αρχής γενομένης από οκτώ τσιμεντένιες δεξαμενές που μεταμορφώθηκαν σε ισάριθμες σουίτες από τους ειδήμονες του ατμοσφαιρικού design K-Studio. Tο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο που μας έχει εντυπωσιάσει πολλές φορές με τον «χαμαιλεοντικό» χαρακτήρα της δουλειάς του, επέλεξε σοφά την οδό της ήπιας παρέμβασης στις κυβόσχημες κατασκευές – «φανταστείτε πως επί της ουσίας επρόκειτο για “τυφλούς” χώρους με ένα μόνο άνοιγμα στην οροφή σαν την τάπα ενός βαρελιού» λέει ο κος Καραφλός.

banner

Οι τρεις από τους τέσσερις τοίχους των δεξαμενών διατηρήθηκαν αναλλοίωτοι, ενώ στις νέες επιφάνειες που δημιουργήθηκαν έγινε χρήση υλικών της εποχής του οινοποιείου, όπως το μωσαϊκό και τα ανάγλυφα τζάμια. Οι σουίτες (30 τ.μ) είναι μονόχωρες, με ανοικτές ντουλάπες και το κρεβάτι στο μέσο του χώρου, ακριβώς απέναντι από τις μεγάλες τρίφυλλες μπαλκονόπορτες που έχουν πλέον τη θέση του τέταρτου τοίχου^ ανοίγουν διάπλατα ενώνοντας το μέσα με το έξω, και βγάζουν σε πριβέ βεραντούλα και από εκεί απευθείας στη θάλασσα με αποκλειστική χρήση στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες του ξενοδοχείου. Για μεγαλύτερες παρέες ή οικογένειες ιδανική επιλογή είναι το παλιό νεοκλασικό, που πλέον λειτουργεί ως βίλα με τρία υπνοδωμάτια. Την εικόνα συμπληρώνουν ακόμα η semi open air reception που ενώνεται με το lounge bar και την παραλία.

Εδώ σερβίρεται και το a la carte πρωινό, που διανθίζεται με a la minute παρασκευές από τον σεφ, ο οποίος επιμελείται και τις υπόλοιπες γευστικές προτάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας (σαλάτες, ζυμαρικά, πιάτα ημέρας κλπ), ενώ υπάρχει και cocktail list με signature δημιουργίες που έχουν ως βάση τη σταφίδα. Στα σκαριά έχουν μάλιστα και events, όπως βραδιές οινογνωσίας και γνωριμίας με τον τοπικό αμπελώνα αλλά και επισκέψεις στα οινοποιεία της περιοχής. Για αυτήν την πρώτη περίοδο λειτουργίας του ξενοδοχείου οι τιμές ξεκινάνε από € 266 ανά ημέρα, ενώ από τον Οκτώβριο τα πλάνα περιλαμβάνουν την μετατροπή ακόμα οκτώ δεξαμενών σε σουίτες αλλά και την αξιοποίηση του παλιού μηχανοστασίου σε χώρο με ανοικτή κουζίνα όπου θα παραδίδονται cooking classes. 

«Dexamenes Seaside Hotel», 2622025999, https://dexamenes.com

Βαλσάμης Δουκάκης

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner