«Αρχοντικό Ανυφαντή»: Η έκπληξη της Ζάτουνας 01/12/2016

Νέα άφιξη στην ορεινή Αρκαδία

Με επίκεντρο το εντυπωσιακά αναπαλαιωμένο παλιό­ υφαντήριο του 1840, το ολοκαίνουργιο «Αρχοντικό Ανυφαντή» στο χωριό-ησυχαστήριο της ορεινής Αρκαδίας είναι ένα από τα ομορφότερα μικρά ορεινά ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Η πρώτη έκπληξη ­ήρθε από το κτίριο. Πανύψηλο, στιβαρό, επιβλητικό, με την παλιά πέτρινη τοιχοδομή και τα φρουριακά παράθυρα, δεσπόζει φωτισμένο στην είσοδο του μικρού χωριού-δορυφόρος της Δημητσάνας (φτάσαμε βράδυ στη Ζάτουνα, οδηγώντας αργά τα μόλις 4 χλμ. που χωρίζουν τα δύο χωριά μέσα στην πλούσια βλάστηση του φαραγγιού). Οι φωτογραφίες μάς είχαν προετοιμάσει για μια minimal chic ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δεν ήταν αρκετές όμως για να αποτυπώσουν το μεγαλείο και την προσωπικότητα του χώρου. Η υποδειγματική ανακαίνιση του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Γιάννη Κίζη ανεβάζει τον πήχη για τα κατά τόπους παραδοσιακά κτίρια της Ελλάδας, ενώ οι δια­κοσμητικές επιλογές, με έμφαση στην αφαίρεση και στα ποιοτικά υλικά, ανεβάζουν το όλο εγχείρημα.

Το «Αρχοντικό Ανυφαντή», στο ισόγειο του οποίου βρισκόταν εργαστήριο υφαντουργίας και πωλητήριο υφασμάτων, είχε την τύχη να αφεθεί στα χέρια ανθρώπων με όραμα, που διαχειρίστηκαν το κληροδότημα του γιατρού ευεργέτη Παναγιώτη Χ. Λυμπερόπουλου, το οποίο συστάθηκε το 1947 με στόχο η περιουσία του να αξιοποιηθεί για την ανέγερση ξενοδοχείου, παραδίδοντας έτσι ένα «κόσμημα». Η Νατάσσα Θεοχάρη, με καταγωγή από το χωριό και μεγάλη πείρα στο χώρο της τηλεόρασης, έχοντας μεταξύ άλλων την αρχισυνταξία γνωστών εκπομπών μαγειρικής, ανέλαβε μαζί με τον Γιώργο Τσιουρή το στοίχημα της λειτουργίας ενός ποιοτικού προσωπικού ξενοδοχείου αλλά κι ενός εστιατορίου το οποίο θα ξεφεύγει από τα δεδομένα της περιοχής και όλα δείχνουν ότι θα το κερδίσουν.

Η προσωπικότητά τους διαποτίζει το πνεύμα της φιλοξενίας στο «Αρχοντικό Ανυφαντή»: από την αισθητική, όπου έχει βάλει την καθοριστική πινελιά του και ο αδερφός της Νατάσσας και βραβευμένος ντιζάινερ Κώστας Θεοχάρης, μέχρι τις γεύσεις και την περιποίηση. Τα κάδρα με τα τυπώματα και τα σουπλά του Θεοχάρη, που επαναπροσδιορίζουν με ποπ διάθεση παραδοσιακά μοτίβα και αντικείμενα λαϊκής τέχνης, δίνουν το στίγμα της μοντέρνας ματιάς στην παράδοση.

Μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, ο ψηλοτάβανος μεγάλος χώρος υποδοχής με τις γωνιές χαλάρωσης σε υποδέχεται με τον καλύτερο τρόπο. Οι χώροι του ισογείου συμπληρώνονται από ένα δεύτερο καθιστικό με μοντέρνους καναπέδες σε σκούρους τόνους (μπορντό, μπλε, γκρι) και την αίθουσα του εστιατορίου με τους πέτρινους θόλους και τα άνετα σύγχρονης αισθητικής τραπέζια και καρέκλες από ανοιχτόχρωμο ξύλο.

Τα περισσότερα από τα 8 δωμάτια­ βρίσκονται στον πρώτο όροφο, όπου ανεβαίνεις και με ασανσέρ. Τα ξύλινα περίτεχνα ταβάνια, οι πέτρινοι τοίχοι, τα κουφώματα στους τόνους του γκρι, τα μοντέρνα μπάνια με τα αναλώσιμα Korres, τα μεταλλικά φωτιστικά που σχηματίζουν μεγάλους κύκλους στο ταβάνι δίνουν χαρακτήρα στα άνετα δωμάτια, επαναπροσδιορίζοντας έτσι την αισθητική του παραδοσιακού αρχοντικού με σύγχρονο μίνιμαλ ύφος. Ξεχωρίζουν η δίχωρη executive σουίτα, από το μπαλκόνι της οποίας μας αποκαλύφθηκε το πρωί η υπέροχη θέα στη φύση, και η junior, η μοναδική με τζάκι στο παλιό «χειμωνιάτικο» δωμάτιο του σπιτιού.

Το εστιατόριο, ανοιχτό και σε επισκέπτες εκτός ξενοδοχείου, είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Η Νατάσσα έχει μεράκι για τη μαγειρική και τα προϊόντα και, ταξιδεύοντας χρόνια τώρα για τη δουλειά της ανά την Ελλάδα, συλλέγει εμπειρίες και ιδιαίτερα deli, ενώ αγαπάει να μαγειρεύει για τους φίλους της. Το εστιατόριο, ένα όνειρο χρόνων, είναι γι’ αυτήν μια προέκταση της κουζίνας της αλλά και μια προσπάθεια να καλύψει ένα κενό στην περιοχή με γεύσεις που ξεφεύγουν από το ρεπερτόριο της κλασικής (και σε αρκετές περιπτώσεις προκάτ) ταβέρνας. «Θέλουμε να προσφέρουμε ένα σπιτικό, comfort φαγητό, με καλά υλικά, αξιοποιώντας όσο περισσότερο γίνεται τα προϊόντα της περιοχής», μας λέει σερβίροντάς μας τη μυρωδάτη, αχνιστή μανιταρόσουπα με τη γεμάτη γεύση.

Μανιτάρια γεμισμένα­ με ανθότυρο, χοιρινό που μαγειρεύεται με πράσο, δαμάσκηνο, τεντούρα και Μαυροδάφνη Πατρών και σερβίρεται με πουρέ γλυκοπατάτας, μακαρόνια με ραγού, νοστιμότατο μπιφτέκι κοτόπουλου ζυμωμένο με ντόπια φέτα, λιαστή ντομάτα και baby πατάτες είναι μερικά από τα πιάτα που πετύχαμε. Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στα γλυκά. Δοκιμάσαμε μία από τις νοστιμότερες πουτίγκες που έχουμε φάει ποτέ, ενώ η φουντουκόπιτά της έχει ήδη fan club στην περιοχή.

Ιδιαίτερα προσεγμένο είναι και το πρωινό, με ζυμωτό (από τον Γιώργο) ψωμί ημέρας, κέικ, εκπληκτικές πίτες, αβγά δύο ημερών, αιγοπρόβειο βούτυρο, μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, σύγκλινο και μια ποικιλία ξεχωριστών τοπικών τυριών (όπως Λιοδώρι καπνιστό και γραβιέρα ωρίμανσης Μπαζιωτάκη).

Δεν λείπουν και οι a la carte επιλογές, που χρεώνονται έξτρα, με πιάτα όπως ομελέτα με τσιγαρίδα, τραχανάς με μυζήθρα, αρκαδικές τηγανίτες με μέλι και καρύδια. Ωραία ιδέα και οι πολλές επιλογές αφεψημάτων που μπορείτε να παραγγείλετε και από το room service (μαζί με διάφορα σνακ), με κορυφαίο το μείγμα αρκαδικών βοτάνων που τους προμηθεύει ο πατήρ Ιωσήφ από τη Μονή Αιμυαλών.

Εννοείται ότι η Νατάσσα θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για βόλτες στο πανέμορφο χωριό της με τα πέτρινα σπίτια μες στα δέντρα, θα σας ανοίξει το Μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη από τις ημέρες της εξορίας του συνθέτη στο χωριό και θα σας διηγηθεί ιστορίες της γιαγιάς της από την εποχή που η Ζάτουνα ήταν κόμβος στην περιοχή. Πέρα από το ίδιο το χωριό, πάντως, το οποίο είναι και ιδανικό ορμητήριο για περιηγήσεις στον Λούσιο και στις μονές του, το «Αρχοντικό Ανυφαντή» αποτελεί βάση για να γνωρίσετε την ευρύτερη περιοχή δυτικά της ολοένα και πιο κοσμικής Δημητσάνας, με μικρά χωριά εκτός τουριστικού χάρτη που αρχίζουν σταδιακά να προσελκύουν τους επισκέπτες που αναζητούν το διαφορετικό, και ωραίες διαδρομές στη φύση.

Ζάτουνα, 2795029202, 6946529470, 6940872409, www.archontikoanyfanti.com.
Τιμές: € 90-150 (το φτηνότερο δίκλινο και η ακριβότερη σουίτα αντίστοιχα) το χειμώνα.

Δέσποινα Ζευκιλή

Σχετικοί Προορισμοί