Νίσυρος: η ήρεμη δύναμη του Αιγαίου 22/06/2015

Απλή και απόκοσμη, η Νίσυρος σου δίνει το χώρο και το χρόνο να νιώσεις ότι κάνεις διακοπές στις οποίες η απόλαυση κρύβεται στα μικρά πράγματα και τα δώρα της φύσης.

banner

Εδώ την απόλαυση ξεκλειδώνουν η ομορφιά του ηφαιστείου της, τα ζεστά ιαματικά της νερά, τα πετρώματα που στολίζουν με υφές και χρώματα τις πλαγιές της, οι σκουρόχρωμες απομονωμένες ακρογιαλιές της, οι κατάφυτες διαδρομές και τα μονοπάτια της, τα χωριά-στολίδια της ενδοχώρας.

Προμήνυμα της ραστώνης που θα χαρακτήριζε την παραμονή μας η επίσκεψη στα Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά. Ένα μοναδικό διατηρητέο κτίριο του 1885, το οποίο, αν και φέρει τα σημάδια του χρόνου, αποπνέει ακόμη την κομψότητα μιας άλλης εποχής και τον αέρα του κοσμικού θερέτρου που ήταν κάποτε. Εκεί, αφού επωφεληθήκαμε από τις ιαματικές ιδιότητες των υδροθειούχων νερών, καθίσαμε στο γραφικό εστιατόριο των εγκαταστάσεων και με φαγητό, κρασί και θέα τη θάλασσα μας πήρε η νύχτα.

banner

Κάπως έτσι χαλαρά και ράθυμα πέρασαν οι δια­κοπές στη Νίσυρο και, χωρίς να το επιδιώκουμε, η κάθε μας μέρα γέμιζε με κάτι ιδιαίτερο. Όπως οι βουτιές από το λιμανάκι στο Αυλάκι που θύμιζαν παιδικές διακοπές και το ηλιοβασίλεμα μέσα από την πισίνα με τα ιαματικά νερά στο ρετρό ξενοδοχείο «Haritos» στο Μανδράκι.

Ή το πανηγύρι της Παναγιάς Κυράς με τους χορούς και το χυλωμένο κριθαράκι και ο ύπνος κάτω απ’ τα άστρα στην παραλία της Παχιάς Άμμου. Ή τα μαγειρευτά της «Όασης» στην παραλία Λυές πριν από την Παχιά Άμμο, το κατσικάκι καπαμάς στον «Ανδριώτη» στα Νικιά, τα παραδοσιακά τηγανητά στο «Μπαλκόνι του Εμπορειού» στο ομώνυμο χωριό.

Αλλά και το αυθόρμητο­ γλέντι στην Πόρτα, την πλατεία των Νικιών, με μόνο όργανο ένα moog synthesizer που έπαιζε ο γλυκύτατος ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του, και η θεϊκή σκορδαλιά με αμύγδαλο της Μαρίας στην ταβέρνα «Πλατεία». Το σίγουρο είναι πως στη Νίσυρο, ακόμη κι αν πας με αντάρα, φεύγεις ήρεμος. Ίσως δεν είναι τυχαίο που το μοναδικό κατοικήσιμο σπίτι στον εγκαταλελειμμένο παραθαλάσσιο οικισμό Αυλάκι ο ιδιοκτήτης του το ονόμασε «Γαλήνη»!

Πού να μείνετε

Sterna Nisyros Residences (Εμπορειός, από € 200) Ιδιαίτερες κατοικίες, εντός του μεσαιωνικού κάστρου, για διαμονή με στιλ και καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι καλλιτεχνικά residencies.

Δημοτικά Ιαματικά Λουτρά (Μανδράκι, από € 20) Μια σχεδόν κινηματογραφική εμπειρία εποχής.

Mammis Apartments (Πάλοι, από € 35) Απλά και νοικοκυρεμένα διαμερίσματα στο παραθαλάσσιο χωριό.

Τα Λιοτρίδια (Μανδράκι, από € 100) Δύο αναστυλωμένα, πετρόχτιστα ελαιοτριβεία, με το κύμα να σκάει μπροστά τους, μετατράπηκαν σε γοητευτικές σουίτες στον όροφο και σε μουσικό cafe/εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο.

Θεώνη Δρακοπούλου