Γρεβενά: μόλις επιστρέψαμε με νέα από τον πιο παρθένο προορισμό σκι στην Ελλάδα 30/01/2015

Φυσιολατρικό οδοιπορικό στη σκιά της Πίνδου

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας ανοίγει τη σεζόν για έναν από τους παρθένους και πλούσιους σε φυσικές ομορφιές νομούς της χώρας, τα Γρεβενά όμως έχουν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές όψεις.

banner

Σε πόσους τουριστικούς χειμερινούς προορισμούς, έχετε την ευκαιρία βγαίνοντας στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου τη νύχτα, κουκουλωμένοι με το πάπλωμα, για μια τελευταία ματιά στα αστέρια, ν’ ακούσετε τα ουρλιαχτά των λύκων από μακριά; Από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας, τα Γρεβενά φιλοξενούν ένα τεράστιο κομμάτι του «Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» με βουνά όπως η θρυλική Πίνδος και κοιλάδες σαν την προστατευόμενη Βάλια Κάλντα με τα απέραντα δάση βελανιδιάς, ποτάμια και παραπόταμους, λίμνες και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Η φυσική ομορφιά ολόκληρου του νομού Γρεβενών είναι εντυπωσιακή. Ο βαρύς χειμώνας και το πολυσχιδές του τοπίου έκαναν αναγκαίες τις ζεύξεις και έτσι τα πανέμορφα τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τους ατέλειωτους ποτάμιους μαίανδρους και τα γερά πετρόκτιστα σπίτια από τους ονομαστούς μαστόρους συμπληρώνουν την μοναδική εικόνα. Πέρα από τη φύση, βασικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι και το φαγητό, που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όσοι αγαπούν τα κρεατικά και το μαστορικό ψήσιμο.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας έδωσε στον τόπο μια σοβαρή δυναμική και αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πιο «βαρύ» τουριστικό του προϊόν τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο, η εξίσωση όμως Βασιλίτσα ίσον Γρεβενά δεν αποδίδει ούτε στο ελάχιστο το πολλαπλό ενδιαφέρον –πολιτιστικό, οικολογικό, αρχιτεκτονικό, που παρουσιάζει ο τόπος. Σε αντίθεση με πολλούς ορεινούς τουριστικούς προορισμούς, που οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει σχεδόν τελείως τις παραδοσιακές τους ενασχολήσεις στρεφόμενοι προς τον τουρισμό, εδώ, η βασική απασχόληση των κατοίκων στα ορεινά και κυρίως στα βλαχοχώρια, είναι κυρίως η κτηνοτροφία. Και όπως γινόταν παλιά που ο βαρύς χειμώνας τους ανάγκαζε να μετακινούνται σύσσωμοι με τις οικογένειες και τα ζώα τους προς τα πεδινά –κυρίως προς το Θεσσαλικό κάμπο, έτσι γίνεται και σήμερα, και στα βλαχοχώρια κοντά στη Βασιλίτσα, παραμένουν μόνο λίγοι άνθρωποι που διατηρούν ανοιχτούς κάποιους ξενώνες και ξενοδοχεία και κάποιες ταβέρνες για τους επισκέπτες. Στην πραγματικότητα, από όλα τα χωριά της περιοχής, κόσμο τις καθημερινές θα βρείτε μόνο στη Σαμαρίνα και στην Αλατόπετρα –ένα πολύ χαμηλού προφίλ αλλά όμορφο και δραστήριο χωριό. Βεβαίως, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες τις διακοπές και τις γιορτές, όλα είναι ανοιχτά και η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα για τις ανάγκες του τόπου.

Highlights

Το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, επάνω στο ομώνυμο όρος και τριγυρισμένο από ένα εκπληκτικό τοπίο με πλαγιές κατάφυτες από οξιές, μαύρη πεύκη, έλατα και ρόμπολα , διαθέτει 2 εναέριους αναβατήρες συνολικού μήκους 1.800 μέτρων, baby lift, 3 κυλιόμενους αναβατήρες, 12 πίστες συνολικού μήκους 7.500 μέτρων, τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ.), πίστα χιονοσανίδας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού και σχολές σκι, ξενώνα και δυο σαλέ. Κάθε Σάββατο υπάρχει η δυνατότητα για νυκτερινό σκι (24620 84850, www.vasilitsa.com).

Η Σαμαρίνα, το πιο φημισμένο και ζωντανό βλαχοχώρι σε υψομετρο 1.450 μ. στις ανατολικές υπώρειες του Σμόλικα. Εντυπωσιακή η πρώτη αίσθηση όπως το χωριό είναι τριγυρισμένο από δάση, με την μεγάλη πετρόστρωτη πλατεία στο κέντρο του και τα τζάκια αναμένα στις ταβέρνες, με μοντέρνο ξενοδοχείο και γλυκύτατους ξενώνες, με τις δύο παλιές ανακαινισμένες «ντριστέλες» (νεροτριβές) -αυτή που βρίσκεται στη θέση Παπακύργια λειτουργεί κανονικά. Κυκλοφορώντας στα δρομάκια επισημαίνεις τις αρχιτεκτονικές και αισθητικές ατασθαλίες, όμως, αυτό που σε κάνει να μένεις έκθαμβος, είναι η τεράστια, αναλογικά με το χώρο, εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς με το μεγάλο πεύκο που έχει ριζώσει στην οροφή της!

banner

Το πιο διάσημο μαστοροχώρι του νομού, το Δοτσικό. Γραφικό, ατμοσφαιρικό –ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε εδώ σκηνές της ταινίας Μεγαλέξανδρο, και το μόνο χωριό με ένα θαυμάσιο πέτρινο γεφύρι μέσα στον οικισμό και όχι στο έμπα ή στην έξοδο όπως είναι ο κανόνας.

Το γεφύρι του Ζιάκα («Τουρκογέφυρο») ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα της περιοχής, στο χωριό Θόδωρος Ζιάκας και στα 4 χλμ, ύστερα από μια φοβερή διαδρομή στην κόψη του γκρεμου–που ίσως είναι καλύτερα να την κάνετε άνοιξη διότι συμβαίνουν κατολισθήσεις το χωριό Σπήλαιο. Γραφικό, με απείραχτο το παραδοσιακό του χρώμα με τη Μονή της Σπηλιανής (17ος αι.) στην είσοδο με σπάνιες τοιχογραφίες (πρέπει να αναζητήσετε τον ιερέα για να σας ανοίξει) και το παλιό σχολείο στη λιθόστρωτη πλατεία. Από εδώ ξεκινάει ένας τσιμεντόδρομος 2 χλμ που φθάνει στο διάσημο πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, σήμα κατατεθέν των Γρεβενών, φωτογραφημένο χιλιάδες φορές, που καμία τους δεν μπορεί να αποδώσει την αίσθηση που δίνει το απίστευτο πέτρινο τοπίο με το Βενετικο να στρίβει με δύναμη τα νερά του και τη δύναμη της κατάφυτης φύσης τριγύρω.

Το πανέμορφο και απολύτως εντυπωσιακό γεφύρι του Αζίζ Αγά στο χωριό Τρίκωμο με άνοιγμα τόξου 15 μέτρα και συνολικό μήκος 71 μέτρα.

Το Μουσείο Μανιταριών στο χωριό Λάβδας με όλες τις ποικιλίες μανιταριών του νομού σε προθήκες, οπτικοακουστικό υλικό αλλά και σχετικά έντυπα. Σημαντικό : οι χάρτες δείχνουν ότι υπάρχει δρόμος από το χωριό Πολυνέρι προς Λάβδα πλην όμως δεν χρησιμοποιείται πια διότι παρεμβάλλεται το ποτάμι. Κάντε και μια στάση στο όμορφο βλαχοχώρι Αβδέλλα, έτσι για να αποτίσετε φόρο τιμής στα αδέλφεια Γιάννη και Μίλτο Μανάκη που υπήρξαν οι πρώτοι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια, καταγράφοντας στις αρχές του 20ου αιώνα σκηνές της καθημερινότητας με την κάμερα.

Στο γραφικό χωριό Αλατόπετρα με τις πολλές βρύσες, διατηρεί κόσμο και τις καθημερινές, έχει ανοιχτή ταβέρνα και όμορφο ξενοδοχείο ενώ ανάμεσα στην Αλατόπετρα και στην Αετι, βρίσκεται ο καταρράκτης του Τσούργιακα, που κρημνίζεται από ύψος 35 μ. σε ένα φοβερό φαράγγι προσφέροντας ένα θέαμα που ανεβάζει την αδρεναλίνη στο κατακόρυφο.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά (20 χλμ. από τα Γρεβενά) με χαυλιόδοντες από προϊστορικούς ελέφαντες (ελεφαντοειδή) που έζησαν πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια με μήκος μεγαλύτερο των 5 μέτρων, οστά από προϊστορικές αρκούδες, ρινόκερους κ.ά. (24623 51500, 09:30-14:40)

Η πόλη των Γρεβενών Δύο κεντρικές πλατείες, η πλατεία Αιμιλιανού με τα κανόνια και η πλατεία του Ρολογιού, ενωμένες με έναν πεζόδρομο. Τριγύρω, όλη η κίνηση με τα καφέ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά. Πρωταγωνιστής τα μανιτάρια, που έβαλε στη ζωή των Γρεβενών ο πρωτοπόρος ερευνητής Γιώργος Κωνσταντινίδης , το δείχνουν και τα μανιταροαγάλματα σε όλη την πόλη, και ένα εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια και η εξοικείωση των κατοίκων με το σπορ της μανιταροσυλλογής και τα μαγαζιά που πουλούν πολύ καλά προϊόντα μανιταριών αποξηραμένα και διάφορα σκευάσματα –σάλτσες, ζυμαρικά, ακόμα και λικέρ και γλυκά του κουταλιού. Κατά τα λοιπά η πόλη των Γρεβενών είναι απλώς ένα πέρασμα για τα ορεινά υπέροχα χωριά του νομού, αφού τα παλιά γραφικά στοιχεία καταστράφηκαν από το σεισμό ή τις ατυχείς αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και η καινούργια προσωπικότητα της πόλης περιμένει ακόμα να αναδυθεί.

Driving tips

Ο χειμώνας στα Γρεβενά είναι πραγματικά πολύ βαρύς. Το οδικό δίκτυο είναι βέβαια σχεδόν εξ ολοκλήρου άσφαλτος, όταν χιονίζει όμως πρόκειται για πολύ πυκνή χιονόπτωση και συχνά πιάνει πάγο σε ανήλιαγα περάσματα ακόμα και ένα ηλιόλουστο μεσημέρι. Γενικά, η ορεινή φύση του νομού και τα πολλά ποτάμια, σημαίνουν διαδρομές με αλεπάλληλες στροφές και πολλά μπρος και πίσω, συν λίγα βενζινάδικα όσο ανεβαίνεις στα ορεινά –έξω από την πόλη των Γρεβενών, το τελευταίο βενζινάδικο θα το βρείτε στο χωριό Μαυραναίοι. Χρειάζεται λοιπόν γερή προμήθεια σε βενζίνη, προσοχή στην οδήγηση και να ρωτάτε τους ντόπιους αν οι δρόμοι που θέλετε να ακολουθήσετε είναι ανοιχτοί εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα.
Η πιο σύντομη διαδρομή –και η πιο όμορφη, είναι μέσω Δομοκού –Τρικάλων -Καλαμπάκας – Γρεβενά. Θα κάνετε γύρω στις 4, 30 ώρες. Πιο μακρινή αλλά πιο ασφαλής ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα είναι η διαδρομή από Κατερίνη - Βέροια - Κοζάνη – Γρεβενά. Γύρω στις 6 ώρες.

Πού να μείνετε

Samarina Resort Καινούργιο μοντέρνο ξενοχείο με ευρύχωρα δωμάτια σε σύγχρονο design µε πανοραµική θέα στις βουνοκορφές του Σμόλικα και μπάνιο με καμπίνα και υδρομασάζ και τζάκι στις σουΐτες. Εστιατόριο στο lobby με ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και πλούσιο πρωινό ενισχυμένο με τοπικά προϊόντα. Μίνι spa με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Σαμαρίνα, 24620/9521. Από 75 ευρώ.

Casa la Mundi Εκπληκτική θέα στη Βασιλίτσα, ατμοσφαιρική διακόσμηση, σουΐτες με τζάκι και κρεβάτι με ουρανό. Στα συν το εστιατόριο. Από 65 ευρώ. Σμίξη, 24620/25555-7

La Noi Ζεστός, παραδοσιακός ξενώνας, με άπλετη θέα στην ορεινή φύση. Ξεχωρίζουν τα διώροφα διαμερίσματα με χαγιάτι, σοφίτα και τζάκι. Πλούσιο πρωινό, παιδότοπος και χαμάμ. Από 50 ευρώ.Σαμαρίνα, 24620/95660, 6972862275

Leonidas Four Seasons Hotel & Spa Μεγάλο resort με τα δωμάτια σε αυτόνομα σπιτάκια, με τζάκι και θέα στα βουνά. Από 50 ευρώ. Φιλλιπαίοι, 24620/80260

Pindos Resort Luxury Suites Παραμυθένιος ξενώνας με έξι πετρόχτιστες βίλες, σε ύψος 1000 μ. δίπλα σε ένα δάσος μαυρόπευκων στα όρια της Βάλια Κάλντα. Κρανιά, 24620/86200. Από 100 ευρώ

Valia Nostra Escape Hotel Φινετσάτος ξενώνας με παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στιλ αλλά μοντέρνα και κομψή διακόσμηση στο εσωτερικό. Θερμαινόμενη πισίνα. Σμίξη, 24620/80151. Από 69 ευρώ.

Αίγλη City hotel που στεγάζεται σε ιστορικό κτήριο (1936) με ανακαινισμένα δωμάτια σε χαρούμενο, μοντέρνο χαρακτήρα. Γρεβενά, Πλ. Αιμιλιανού 29, 24620/87120. 50 ευρώ.

Αμαδρυάδες Όμορφο συγκρότημα διαμερισμάτων με κυρίαρχη την παρουσία της πέτρας και του ξύλου και τζάκι στο σαλόνι σε ύψωμα, μέσα σε περιποιημένο περιβάλλοντα χώρο. Από 60 ευρώ. 24620/25034

Αχίλλειον Με σύγχρονη αρχιτεκτονική και άνετα δωμάτια, σε ύψωμα επάνω στο δρόμο Γρεβενών –Κοζάνης και εξαιρετική θέα στα γύρω βουνά. Από 65 ευρώ. Γρεβενά, 24620/85600

Πού να φάτε

Βενέτικο Σχεδόν μέσα στο δάσος, με αυθεντική κουζίνα –κυρίως της ώρας αλλά και μαγειρευτά και σούβλα τις γιορτές και τα σαββατοκύριακα. Ζιάκας, 14ο χλμ. Γρεβενών-Βασιλίτσας, 24620/85712

Σαμαρίνα - Ο Μπαρμπαμιχάλης Μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων (μαγειρευτά, πίττες) και εξαιρετικά ψητά από τον ιδιοκτήτη Σωτήρη Χώτο στη σχάρα και ειδικά στη σούβλα. Σαμαρίνα, 24620/95231, 6976207717

Τσούργιακα Νοστιμότατα μαγειρευτά από την Μαρία Κεχαγιά Μπατσίλα, αλλά και κρέατα στη σχάρα και στη σούβλα, δικά τους ζώα βιολογικής εκτροφής, λουκάνικα και γαλακτοκομικά. Αετιά, 24620/81220, 6932451104

Venti  Μοντέρνο all day wine bar restaurant, με περισσότερες από 100 ετικέτες κρασιών και λίγα καλοφτιαγμένα πιάτα, κυρίως ζυμαρικά, πίτσες και της ώρας. Γρεβενά, Παύλου Μελά 8, 24620/80680

Άρτεμις Τζίτζη