Σχοινούσα: Μπουκιά και απόλαυση 07/08/2014

Η νόστιμη των Μικρών Κυκλάδων

Χαμηλοί λόφοι με ανοιχτό ορίζοντα στο Αιγαίο, ξανθά φαβοχώραφα, νωχελικές αγελάδες και κατσίκια, φίνες αμμουδιές και κρυφοί βοτσαλωτοί ορμίσκοι, στέκια-έκπληξη για τους καλοφαγάδες.

banner

Χαμηλοί λόφοι με ανοιχτό ορίζοντα στο Αιγαίο, ξανθά φαβοχώραφα, νωχελικές αγελάδες και κατσίκια, φίνες αμμουδιές και κρυφοί βοτσαλωτοί ορμίσκοι, στέκια-έκπληξη για τους καλοφαγάδες… Σκαρφαλωμένη σε μια πλαγιά με πελαγίσια θέα, η Χώρα της (ή Παναγιά) ξυπνά –χωρίς βιασύνες– με καφέδες στο φοιτητοστέκι «Χαρά» και σούπερ πρόγευμα στη δροσερή βεράντα του «Deli». Ο ανοιχτός ορίζοντας προς το πέλαγος μας δείχνει τον κατήφορο για την πρώτη βουτιά στο αμμουδερό Τσιγκούρι με τ’ αρμυρίκια και τους καναπέδες του beach bar. Αν όμως έχει έρθει η ώρα για σαφάρι παραλίας, ο χάρτης έχει πολλές προτάσεις. Οι οικογένειες τιμούν το απλόχωρο Λιβάδι, τον Κάμπο (φέρτε ομπρέλα) και την αμμουδιά του Λιόλιου («φταίνε» σαφώς και τα σπιτικά κυκλαδίτικα μαγειρέματα της κυρίας Ακαθής στο προσεγμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Lioliou Beach Hotel»).
Αν πάλι θέλετε μοναξιές, αναζητήστε τα μονοπάτια που οδηγούν στην «πριβέ» δεύτερη παραλία της Αλυγαριάς, στον Κάβο του Μιχάλη με τα απίθανα τιρκουάζ νερά και στη σκιερή αγκαλιά κάτω από τα βράχια στο Πορί. Κοντά στο γαλήνιο οικισμό της Μεσαριάς, δεν θα θέλετε να ξεκολλήσετε από την παραλία της Ψιλής Άμμου –κάποιοι βρίσκουν καβάντζα για μέρες κάτω από τα δέντρα στον αμμόλοφο που την αγκαλιάζει– και από το βαθύ, μοναχικό κόλπο του Γερολιμιώνα – κατηφορίστε απαραιτήτως με ομπρέλα στο μονοπάτι. Και μετά; Ραντεβού ασυζητητί στο «Πέτρινο της Μεσαριάς» για μαμαδίστικα μαγειρευτά ή για ψαρόσουπα και κριθαρότο γαρίδας από τον «Νικόλα της Σχοινούσας», στο Μερσίνι, το λιμάνι. Οι νύχτες όμως κατά βάση ανήκουν στη Χώρα, στο κεντρικό πλακόστρωτο: με ρακομεζέδες και αυτοσχέδια γλέντια με βιολιά και λαούτα στο παλιό καφενείο, με κοκτέιλ, γλυκά και πιάτα δουλεμένα με φαντασία στο «Deli», με γαλακτομπούρεκο στη «Λόζα» και σπιτική ελληνική κουζίνα στην «Κυρα-Ποθητή». Εδώ θα ξεκαλοκαιριάσει φέτος και το Μικρό Πολυτεχνείο, οργανώνοντας σεμινάρια, εκθέσεις, συναυλίες και μικρομηκάδικο κινηματογραφικό αφιέρωμα. Στις 5-7/7 ξαναχτυπά με γευστικά κεράσματα η Γιορτή της Φάβας κι ο ονομαστός οργανοπαίκτης Νίκος Οικονομίδης κουρδίζει ήδη το βιολί του!

Που να μείνετε

Οικογενειακή φιλοξενία σε άνετα δωμάτια και μεζονέτες διαμερίσματα, εκεί που σκάει το κύμα, στο «Lioliou Beach Hotel» (2285071975, 575). Παρτέρια με λουλούδια, μπαξές με κηπευτικά και πρωινό με προϊόντα της περιοχής στο χώρο της ταβέρνας. Περιποιημένα δωμάτια και θαλασσινή θέα στο «Iliovasilema Hotel» (2285071948) στη Χώρα και «Grispos Villas» (2285071930) στο Τσιγκούρι. Μποέμ mix ‘n’ match στα δωμάτια του «Μικρού Πολυτεχνείου εν πλω» στη Χώρα και στο «Μικρό σπίτι στο Λιβάδι» (6937100641).

banner

Ιωάννα Γκομούζα