Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 18/07/2002

θα είμαστε εκεί

Μεταμοντέρνος χορός από την Ευρώπη και την Αμερική, πολιτικό χοροθέατρο από τη Νότιο Αφρική, χορός χιπ χοπ από τη Γαλλία, και στην κορυφή όλων αυτών, η εμφάνιση του ζωντανού θρύλου του σύγχρονου χορού, Merce Cunningham. Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να χάσετε το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που εδώ και οκτώ χρόνια μας επιβάλλει να μην εξαιρούμε την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας από τα καλοκαιρινά μας ταξίδια.

Το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί 25 Ιουλίου- 5 Αυγούστου, στο Αμφιθέατρο Κάστρου και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας, επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι μιλάμε πλέον για ένα φεστιβάλ που μπορεί να αναμετρηθεί με τα φεστιβάλ των διεθνών μητροπόλεων του χορού, τόσο λόγω ονομάτων όσο και λόγω τάσεων -φέτος η παρουσία του ζωντανού θρύλου του σύγχρονου χορού Merce Cunningham, ο οποίος παρουσιάζει ένα έργο εμπνευσμένο από την Καλαμάτα και ειδικά προσαρμοσμένο στο κάστρο της, είναι η πιο προφανής απόδειξη για το status του Φεστιβάλ.
Οι άξονες στους οποίους κινείται η διοργάνωση, φέτος, έχουν να κάνουν τόσο με την παρουσίαση σημαντικών εκπροσώπων του χορού, όπως είναι ο Roland K. Brown, o Stephen Petrοnio, η Robyn Orlin (πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα) που διαμορφώνουν το διεθνές χορευτικό τοπίο, όσο και με την προώθηση και στήριξη της ελληνικής δημιουργίας, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τη "γεωγραφική διεύρυνση" πέρα από τη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Ευρώπη. Βασικός γνώμονας για όλες τις επιλογές στάθηκε η πειραματική διάθεση των ομάδων σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες.

banner

Το βράδυ χορό… το πρωί τι;

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που ομορφαίνει συνεχώς. Στέκια για φαγητό και καφέ πάνω στην παραλία, δυνατά κλαμπ για το βράδυ, αλλά και κάτι ατέλειωτες παραλίες που σου κόβουν την ανάσα σε μικρή απόσταση από την πόλη -από τη μια αυτή της Φοινικούντας και από την άλλη της Στούπας και της Καρδαμύλης.
Η Καρδαμύλη απέχει 37 χλμ. από την Καλαμάτα και είναι το απόλυτο must. Γιατί είναι το ομορφότερο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης με παραδοσιακό χαρακτήρα, τόσο στο παλιό κομμάτι της με τα πυργόσπιστα όσο και στο καινούργιο με τα χαμηλά πέτρινα σπίτια, τις όμορφες λουλουδιασμένες αυλές και τα ωραία ταβερνάκια. Πριν και μετά το χωριό θα βρείτε πολλές παραλίες με πιο πολυσύχναστη αυτή της Στούπας. Μπορείτε ακόμα μετά την Καρδαμύλη να συνεχίσετε για το Οίτυλο. Μικρά φαράγγια, με πιο εντυπωσιακό αυτό του Βυρού, αποκαλύπτονται στη διαδρομή καθώς ο Ταΰγετος ακουμπάει τα πόδια του γερά στο ξερό μανιάτικο τοπίο. Στα δυτικά, η Φοινικούντα είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσσηνίας και απέχει από την πόλη 68 χλμ. (μπορείτε να πάτε για ημερήσια εκδρομή). Τέλος, κοντά στην Καλαμάτα (10 χλμ.) είναι το χωριό Μεγάλη Μαντίνεια, το οποίο μπορείτε να το επιλέξετε και για διαμονή.

25, 26/7 ο Roland K. Brown με την ομάδα Evidence, επίγονος της γραμμής του Alvin Ailey, εκπρόσωπος του αφρο-αμερικάνικου χορού, θα αναδείξει μέσα από τρεις χορογραφίες το τελετουργικό στοιχείο των τραγουδιών και χορών της Δυτικής Αφρικής -χωρίς ίχνος φολκλόρ.
27, 28/7 η Νοτιοαφρικάνα Robyn Orlin δίνει έμφαση στο πολιτικό χοροθέατρο, και με τις χορογραφίες της στηλιτεύει τη μετά απαρτχάιντ εποχή. Ο τίτλος της παράστασης που θα παρουσιάσει τα λέει όλα: "Daddy, I've seen this pieces six times before and I still don't know why they're hurting each other". ("Μπαμπά, έχω δει αυτό το έργο έξι φορές και ακόμα δεν ξέρω γιατί κάνουν κακό ο ένας στον άλλον").
28/7 ο Stephen Petrοnio έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο και θεωρείται το "κακό" παιδί του αμερικάνικου χορού, λόγω της εκκεντρικότητάς του. Πληθωρικός, εξωστρεφής με αεικίνητη ενεργητικότητα, θα παρουσιάσει έργο της ωριμότητας του, καρπό της συνεργασίας του με το συνθέτη Michael Nyman.
29/7 η ομάδα χορού Πρόσχημα, που πάντα αναζητεί σύγχρονες χορογραφικές μεθόδους, θα παρουσιάσει τη χορογραφία " x (Albee)" προϊόν της συνεργασία της με τον αμερικανό χορογράφο Richard Siegal.
30, 31/7 οι τρεις χορογράφοι - χορευτές Μιχάλης Ναλμπάντης, Μαρία Ανθυμίδου, Αλίκη Καζούρη της "Εταιρείας Ορχηστικής Τέχνης Χορευτές", μιας από τις σημαντικότερες και παλαιότερες ελληνικές ομάδες, θα παρουσιάσουν το "Modus Vivendi". Τρεις χορογραφίες στις οποίες η προσωπική τους ιστορία συνδιαλέγεται με εικόνες video.
2, 3/8 από τη μεταμοντέρνα χορευτική σκηνή του Λονδίνου, ο παλιός γνώριμος του φεστιβάλ Russell Maliphant, πάντα εσωστρεφής, ισορροπεί μαγικά στο μεταίχμιο χορού και πλαστικών τεχνών.
3, 4/8 ο 83χρονος Merce Cunningham, που παραμένει ο αληθινός μοχλός στην ιστορία του μοντέρνου χορού, επιστρέφει στη χώρα μας μετά 26 χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη δύναμη του video στη χορογραφία και το χρησιμοποίησε ως πεδίο αυτόνομης δημιουργίας, πειραματιζόμενος πάντα με νέες τεχνολογίες, λιτά και εύστοχα.
4, 5/8 πολυεθνική ομάδα, οι Kafig θα μεταφέρουν στη σκηνή τη χορευτική κίνηση από τους δρόμους των μητροπόλεων της Αμερικής, τη ρυθμική κουλτούρα των γκέτο των μαύρων και των ισπανόφωνων έγχρωμων της Αμερικής. Hip hop και ρυθμικές ακροβασίες.

Μαρία Κρύου

banner

ΔΙΑΜΟΝΗ: Στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο της Grecotel Φιλοξένια (τηλ. 07210/84213), στο ξενοδοχείο Rex (07210/94440), στον καινούργιο ξενώνα (πυργόσπιτο) Μεγάλη Μαντίνεια (0947-745118, 07210/58158), στο ομώνυμο χωριό, και στο Hotel Akti Taygetos Resort (07210/ 42000) στη Μικρή Μαντίνεια. Στην Καρδαμύλη, στον καινούργιο ξενώνα Νότος (07210/ 73991) και στη Στούπα στο ξενοδοχείο Λεύκτρον (07210/ 77322).

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ: Στην πόλη της Καλαμάτας στην ψαροταβέρνα Ακρογιάλι και στο μεζεδοπωλείο Λιμάνι-Καραμάνος. Στην Καρδαμύλη στην Κυρία Λέλα και στις Ελιές. Στη Φοινικούντα στην ταβέρνα της Έλενας.