Ανακαλύψτε το Ζάγκρεμπ 04/06/2012

City break στην ανερχόμενη Κροατία

Hot συναυλίες, cosy εστιατόρια και cafes, απίθανα bars και clubs αλλά και κλασικό sightseeing σε καταπράσινα πάρκα, μεσαιωνικά και γοτθικά κτίρια, μουσεία και γκαλερί. Το Ζάγκρεμπ είναι ο επόμενος city break προορισμός, που έχει έρθει ακόμη πιο κοντά με τις πτήσεις της Croatia Airlines. Updated: 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι Ιταλοί, όπως και πολλοί Κεντροευρωπαίοι, περνούσαν τα καλοκαίρια τους στα θέρετρα της Κροατίας. Τώρα, με τις Κροατικές Αερογραμμές να πετούν από και προς σε μέρες που βολεύουν για city break και σε φιλικές τιμές αρπάζουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τον προορισμό. Η πόλη μάς καλεί να την ανακαλύψουμε με τα πόδια, αφού οι αποστάσεις ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα σημεία δεν είναι μεγάλες. Ξεκινούμε από την Άνω Πόλη, την οποία εξερευνούμε περπατώντας σε μοναδικά λιθόστρωτα στενά του 11ου αιώνα. Υπέροχα κτίρια, πολλά εμπορικά καταστήματα με ιταλική μόδα αλλά και δημιουργίες ντόπιων σχεδιαστών, κλασικά καφενεία γεμάτα κόσμο. Στην υπαίθρια αγορά του Dolac χαζεύουμε τα πολύχρωμα λουλούδια, ενώ κάνουμε στάση στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Αναλήψεως αλλά και στον εντυπωσιακό ναό του Αγίου Μάρκου. Θα απολαύσουμε τον καφέ μας οπωσδήποτε στην πολυσύχναστη οδό Tkalciceva, που είναι γεμάτη cafes, μικρά εστιατόρια και καταστήματα. Η πιο σύγχρονη Κάτω Πόλη προσφέρει επιπλέον την εναλλακτική του τραμ. Όμορφες πλατείες, πάρκα, σπουδαία κτίρια του 19ου και του 20ού αιώνα –ξεχωρίζουν το Εθνικό Θέατρο, το Muzej Mimara και το εντυπωσιακό ξενοδοχείο «Esplanade»–, σύγχρονα ευρωπαϊκά καταστήματα μόδας, αναρίθμητα cafes, bars κι εστιατόρια. 

Μια επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο επιβάλλεται, ενώ σπουδαία είναι τα πάμπολλα μουσεία και οι γκαλερί της πόλης. Στα ιδιαίτερα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται η μούμια του Ζάγκρεμπ, με το μεγαλύτερο κείμενο του κόσμου στην ετρουσκική (Αρχαιολογικό Μουσείο) αλλά και τα λείψανα του προϊστορικού Homo Krapinensis, της εποχής του Νεάντερταλ.

Η κουζίνα που θα δοκιμάσετε στα εστιατόρια διαφοροποιείται ανάλογα με το ποια περιοχή της Κροατίας εκπροσωπεί: ψάρια και θαλασσινά από τα παράλια, cucina povera με πολλά βότανα από τα νησιά, περισσότερα λιπαρά και κεντροευρωπαϊκές επιρροές από την πρωτεύουσα, ιταλικό μπρίο με ενδιαφέρουσες πίτσες από τον Βορρά.

must do

Ξενοδοχείο
Μείνετε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Palace Hotel» (www.palace.hr) στην καρδιά του Ζάγκρεμπ, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, διατηρώντας όμως την παλιά του αίγλη και ατμόσφαιρα. Στο a la carte εστιατόριο απολαύστε παραδοσιακά πιάτα.

Φαγητό
Γευματίστε στο «Dvori Matanovi» (+385915785083) που πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως εστιατόριο «τοπικής κροατικής κουζίνας». Το 80% των πιάτων δημιουργείται με βάση τις παραδοσιακές συνταγές των ψαράδων του Πρίμοστεν. 

Μουσείο
Επισκεφθείτε το νέο και μοναδικό μουσείο ζυθοποιίας της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ και μάθετε τα πάντα για την ιστορία της Zagrebacka Pivovara (η μεγαλύτερη ζυθοποιία της χώρας, από το 1892), την περίπλοκη διαδικασία παραγωγής της μπίρας αλλά και τα συστατικά της.Βίκη Βαμιεδάκη