Ορεινή Φωκίδα 09/01/2012

Low Budget

Το πρώτο χιόνι πασπάλισε ήδη τις πλαγιές από την Οίτη και τη Γκιώνα μέχρι τα Βαρδούσια. Είναι κοντά, είναι και οικονομικά, και δεν θα πάμε;

banner

Σάββατο πρωί, τι κι αν έχει δροσιά; Ανηφορίζοντας από Παύλιανη προς Καστριώτισσα, ελαττώνουμε ταχύτητα και ανοίγουμε το παράθυρο να μπουν οι ήχοι του δάσους. Στη θέση Βρύζες, μέχρι και χειρόφρενο τραβάμε για να δούμε τόσο την Πυραμίδα, την κορυφή της Γκιώνας, να αναδύεται στο βάθος μέσα από το ελατοδάσος, όσο και για το προσεγμένο «Καταφύγιο Οίτη». Ο ιδιοκτήτης του Βασίλης Τραχανάς νοικιάζει ποδήλατα, μπορεί να μας περπατήσει σε παλιά μονοπάτια και όταν έρθουν τα χιόνια θα μας βγάλει με το ρατράκ στην κορυφή Πυργάκι για την αυθεντική εμπειρία σκι. Τα χιλιόμετρα για την Καστριώτισσα λιγόστεψαν πια, οπότε πριν από το χωριό Πυρά μας παίρνει να χωθούμε στον ορεινό χωματόδρομο που σκαρφαλώνει στα 1.550 μέτρα, στα Πυρά Ηρακλέους, όπου έζησε –λέει– τις τελευταίες του στιγμές ο Ηρακλής.
Το κεφαλοχώρι Μαυρολιθάρι μπαίνει σύντομα στο πλάνο προσφέροντας όλα τα χρειαζούμενα στον επισκέπτη, δηλαδή απλούς ξενώνες και ταβέρνες με σπιτικό φαγητό («Καραπλής» και «Φωλιά του Κούκου»). Ακόμη πιο όμορφη, βέβαια, μας φαίνεται η Καστριώ­τισσα, έτσι που είναι φωλιασμένη στα 1.230 μ. και αγναντεύει τον Αθανάσιο Διάκο. Τα πέτρινα σπίτια της με τα χρωματιστά ξύλινα­ μπαλκόνια ανηφορίζουν στην πλαγιά, αλλά η καρδιά του χωριού χτυπά στην... άκρη του, στην πλακόστρωτη πλατεία με τον πλάτανο.
Την Κυριακή θα αφήσουμε την Οίτη για τα Βαρδούσια Από την Καστριώτισσα μέχρι τον Αθανάσιο Διάκο, η μισή διαδρομή είναι βατός και φαρδύς χωματόδρομος και διασχίζει ένα υπέροχο δάσος. Προορισμός μας η όμορφη πλατεία του Αθανάσιου Διάκου και, φυσικά, οι ταβέρνες του «Ραβάνη» και του «Μαστροκωστόπουλου» – ό,τι πρέπει για ρουμελιώτικη κρεατοφαγία. Τα ωραία δεν τελειώνουν εδώ: στο δρόμο της επιστροφής κυλάει δίπλα μας ο Μόρνος μέχρι τον καταρράκτη της Κρέμασης (μετά τη Στρώμη).
Εναλλακτικό σενάριο Ο Βαγγέλης Πετσωτάς από το «Πανδοχείον Μαυρολιθάρι» (2265062410) θα μας δείξει πού να μαζέψουμε μανιτάρια και θα μας τα σερβίρει δίπλα στο τζάκι.
Πού μένουμε Στην Καστριώτισσα το «Αρχοντικό της Ευανθίας» (2265062247, www.kastriotissa.gr) διαθέτει εννέα δωμάτια με σούπερ άνοιγμα στα βουνά, ταβέρνα και cafe-bar. Στον Αθανάσιο Διάκο, σε προνομιακό σημείο από άποψη θέας, βρίσκεται το «Hotel Vardousia» (2265063150, www.hotelvardousia.gr).

Ιωάννα Γκομούζα