Πράγα - Αξιοθέατα

Κάστρο
Ο καθεδρικός του Αγίου Βίτου με την περίτεχνη γοτθική αρχιτεκτονική, το παλάτι που λειτουργεί ως μουσείο, η βασιλική του Αγίου Γεωργίου, το μουσείο-σπίτι του Κάφκα είναι μόνο μερικά από τα αξιοθέατα του κάστρου.

Αστρονομικό Ρολόι Οrloj
Σήμα κατατεθέν της Παλιάς Πόλης, το πρωτοποριακό για την εποχή του ρολόι του 15ου αιώνα, στο γοτθικό πύργο του παλιού δημαρχείου, δείχνει τέσσερις διαφορετικές ώρες, τη θέση των αστεριών και τους μήνες του έτους. Κάθε ώρα οι τουρίστες συνωστίζονται για να δουν τον Θάνατο –υπό μορφήν σκελετού– να αναποδογυρίζει την κλεψύδρα του για να ανοίξει το πορτάκι και να ακολουθήσει η παρέλαση των δώδεκα αποστόλων, του Τούρκου, του Φιλάργυρου και της Ματαιοδοξίας, η οποία ολοκληρώνεται με το κρώξιμο του πετεινού.

Γέφυρα Καρόλου
Κατασκευάστηκε το 1357 και αποτελεί την πιο δημοφιλή περαντζάδα μεταξύ Παλιάς Πόλης και κάστρου. Κατά μήκος της υπάρχουν τριάντα αγάλματα (αντίγραφα μπαρόκ).

Μουσείο Κάφκα
Χειρόγραφα, γράμματα και οπτικοακουστικό υλικό συνδέουν με διαδραστικό τρόπο τον γνωστό συγγραφέα με τη γενέτειρά του.

Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών
Στην Εβραϊκή Γειτονιά, διαθέτει πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων: έπιπλα, γυαλικά, κεραμικά, βιβλία, ρούχα κ.ά. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κομμάτι που αφορά τον 20ό αιώνα. Μουσείο Καλών Τεχνών
Το «Σπίτι της Μαύρης Μαντόνας», δημιούργημα του Τσέχου αρχιτέκτονα Josef Gocar, θεωρείται εξαιρετικό δείγμα κυβιστικής αρχιτεκτονικής και φιλοξενεί συλλογή έργων μοντέρνας τέχνης από την Τσεχία καθώς και περιοδικές εκθέσεις.

Μουσείο Μούχα
Έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, κάρβουνο, παστέλ, λιθογραφίες αλλά και προσωπικά αντικείμενα του μετρ της αρ νουβό Αλφόνσο Μούχα παρουσιάζονται στο μπαρόκ Μέγαρο Kaunicky στην καρδιά της Πράγας.

Μουσείο Μπέντριχ Σμέτανα
Το μουσείο του πιο εμβληματικού συνθέτη της Τσεχίας ξεδιπλώνει το ταλέντο και την προσωπικότητά του –που αλλού;– δίπλα στον αγαπημένο του Μολδάβα, ο οποίος τον ενέπνευσε να γράψει το ομώνυμο υπέροχο συμφωνικό ποίημα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει παρτιτούρες από τα μεγαλύτερα έργα του και άλλα έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα και εικόνες, όπως και να ακούσει επιλογές από τις συνθέσεις του.

Μαύρο θέατρο
Ίσως το πιο γνωστό «εξαγώγιμο» πολιτιστικό προϊόν της Πράγας. Τα Image Theatre, National Black Light Theatre και Jiri Srnec Black Light Theatre οf Prague είναι οι πιο δημοφιλείς καλλιτεχνικές ομάδες μαύρου θεάτρου που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Ginger & Fred
Εμβληματικό κτίριο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, στην οδό Rasinovo Nabrezi, είναι έργο των Frank Gehry και Vlado Milunik και μοιάζει να χορεύει. Εξ ου και το όνομά του παραπέμπει στον Φρεντ Αστέρ και στην Τζίντζερ Ρότζερς.