Λουξεμβούργο

Το όνομά του είναι μεγαλύτερο από ό,τι η έκταση που καταλαμβάνει στους χάρτες! Με μήκος μόλις 82 χλμ., πλάτος 57 χλμ. και πληθυσμό που δεν αγγίζει το μισό εκατομμύριο, το Λουξεμβούργο –εκτός από μεγάλο όνομα– έχει μεγάλη Ιστορία και ανεξάντλητη γοητεία. Μοιάζει να βγήκε από παραμύθι με βασιλιάδες και ιππότες με τα τόσα κάστρα, τα παλάτια, τα υπόγεια καταφύγια, τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα παμπάλαια κτίρια. Και, βέβαια, δεν απορεί κανείς με το εθνικό μότο: «Θέλουμε να παραμείνουμε αυτό που είμαστε». Τα καταπράσινα βουνά και οι κοιλάδες εναλλάσσονται με τα πανάρχαια δάση ανατολικά, στο Mullerthal (αποκαλείται «Μικρή Ελβετία»), όπου βρίσκεται και η δυναμική πόλη Echternach. Η γραφική και απίστευτα ρομαντική και γεμάτη τουρίστες Vianden (εδώ θα δείτε και το σπίτι όπου έζησε ο Ουγκό τα χρόνια της εξορίας) απέχει ελάχιστα από την πρωτεύουσα, η κοιλάδα Mosella, όπου παράγονται τα περίφημα λευκά κρασιά της περιοχής, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη είναι η Esch-sur-Alzette. Τραπεζικό κέντρο της Ευρώπης αλλά κι έδρα πολλών ευρωπαϊκών οργανισμών, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου –όπως είναι ολόκληρο το όνομά του– συνορεύει με το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι επίσημες γλώσσες εδώ είναι τρεις (λουξεμβουργιανά, γαλλικά και γερμανικά) και οι διαφορετικές φυλές που το κατοικούν 123. Η πρωτεύουσα μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό έτσι όπως είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Αλζέτ και Πετρίζ. Στην παλιά οχυρωματική πόλη, χτισμένη σε οροπέδιο, διασώζονται μέχρι σήμερα η ρωμαϊκή οχύρωση, ο καθεδρικός ναός (17ος αιώνας ), το δουκικό ανάκτορο (16ος αιώνας) κ.ά. Επισκεφθείτε επίσης το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Mudam αλλά και το εκπληκτικό συναυλιακό μέγαρο της Φιλαρμονικής, το οποίο σχεδίασε ο Christian de Portzamparc. Ο οργανισμός τουρισμού του Λουξεμβούργου έχει δημιουργήσει υπέροχες διαδρομές για περίπατο, με δημοφιλέστερο τον περίπατο Wenzel, ο οποίος διασχίζει το βράχο Bock (διάσημο καταφύγιο), συνδέει την Άνω με την Κάτω Πόλη, προσπερνά τα απομεινάρια των φρουρίων και αποκαλύπτει τα σημεία με την καλύτερη θέα: «1.000 χρόνια ιστορίας σε 100 λεπτά» είναι το μότο του. Από την άλλη, ο περίπατος City Promenade καλύπτει μόνο την Παλιά Πόλη. Αν θελήσετε να κινηθείτε εκτός πόλης, πάντως, θα βρεθείτε σε γραφικά καταπράσινα τοπία με ποτάμια και πυκνά δάση, γέφυρες και ψηλά τείχη που περικλείουν απομεινάρια κάστρων, must για πεζοπορία, ποδηλασία ή βαρκάδα – με ιδανικότερη όλων τη «Μικρή Ελβετία». Σημειωτέον, όλα τα τουριστικά αξιοθέατα είναι έτσι κι αλλιώς σε μικρή απόσταση: Hute Volklingen (54 χλμ.), Beaufort (27 χλμ.), Echternach (24 χλμ.), Mont St. Jean (23 χλμ.), Oesling (67 χλμ.), Σένγκεν (με την περίφημη συνθήκη 14 χλμ.), Remich (6 χλμ.), Eifelpark (46 χλμ.).

Πότε να πάτε : Οι μήνες με τον περισσότερο ήλιο είναι από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, αν και από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες είναι καλές. Αν είστε λάτρεις των λουλουδιών, να έρθετε την άνοιξη, για φεστιβαλικές εκδηλώσεις αλλά και δείπνα υπό το φως των αστεριών το καλοκαίρι. Οι λάτρεις του κρασιού προτιμήστε το φθινόπωρο.

Τα ταξίδια των Χριστουγέννων

Από τις άγνωστες στους πολλούς δολομιτικές ομορφιές μέχρι τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις που φοράνε αυτές τις ημέρες τα πιο φανταχτερά γιορτινά τους, επιλέγουμε ιδιαίτερα ταξίδια από τα εορταστικά προγράμματα μερικών εκ των καλύτερων ταξιδιωτικών γραφείων.