Δαλματικές Ακτές - Γαστρονομία

Τα περισσότερα εστιατόρια κλείνουν τους χειμερινούς μήνες, από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο, περίπου όπως συμβαίνει και στα ελληνικά νησιά. Φυσικά, τον πρώτο λόγο τον έχει η θάλασσα, με φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά με διακυμάνσεις στην εν γένει καλή ποιότητά τους. Όσο πιο απόκεντρα τόσο πιο φτηνά εννοείται – ιδίως το Ντουμπρόβνικ εξαργυρώνει τη φήμη του γύρω από το ψάρι… Δοκιμάστε οπωσδήποτε μύδια κρασάτα από το Ston και scampi na buzara (γαρίδες σε κρασάτη κόκκινη σάλτσα). Γενικά οι Κροάτες είναι γνωστοί για το συντηρητισμό τους, ο οποίος αντανακλάται και στην τοπική κουζίνα: τα ελάχιστα μπαχαρικά και καρυκεύματα την κάνουν ανάλαφρη – πράγμα καθόλου ευχάριστο αν αναζητάτε τη γευστική ένταση. Χαρακτηριστικά πιάτα του Ντουμπρόβνικ είναι η zelena menestra (λαχανόσουπα με κρέας), η pasticada (μαριναρισμένο μοσχάρι κατσαρόλας με κρασάτη σάλτσα και δαμάσκηνα) και η dubrovacka rozata (η τοπική εκδοχή της creme brulee).