Μιλάνο - Γαστρονομία

Πέρα από τις σύγχρονες γκουρμέ εκδοχές της, η μιλανέζικη κουζίνα έχει μερικά παραδοσιακά πιάτα-σήμα κατατεθέν, όπως το risotto alla Milanese (ρύζι αρμπόριο βρασμένο σε κρασί, σαφράν και μεδούλι από βοδινό), το οποίο συνοδεύει συνήθως το οssobuco (βοδινό κότσι με κόκαλο). Επίσης χαρακτηριστικό πιάτο είναι η cotoletta alla Milanese (παναρισμένο μοσχαρίσιο φιλέτο στο τηγάνι), μια συνταγή για την οποία ερίζουν οι Μιλανέζοι με τους Βιενέζους! Ακόμη δύο γνωστά πιάτα της ντόπιας cucina povera είναι το brasato (μοσχάρι κρασάτο με πατάτες) και –για τους φαν του είδους– η busecca (πατσάς με φασόλια και σάλτσα ντομάτας). Τα γλυκά, πάλι, είναι… εποχικά, με πιο διάσημα τα chiacchiere (ψημένη σφολιάτα και πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη). Τις Απόκριες θα βρείτε τα tortelli (τηγανητά μπισκότα), το Πάσχα την colomba (κέικ σε σχήμα περιστεριού με γλάσο) και, φυσικά, τα Χριστούγεννα το αφράτο και νοστιμότατο panettone. Όσο για τα τοπικά προϊόντα που πρέπει να οπωσδήποτε να δοκιμάσετε –αλλά και να πάρετε μαζί σας φεύγοντας–, είναι το τυρί gorgonzola (πήρε το όνομά του από μια κοντινή πόλη) και το διάσημο σαλάμι.