Βαρκελώνη - Γαστρονομία

Η κουζίνα της Καταλονίας συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Το κυνήγι, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά και τα ψαρικά συνδυάζονται με το σαφράν που έφεραν οι Άραβες, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά. Μερικά παραδοσιακά πιάτα είναι η πασίγνωστη paella, τα canelones a la Barcelonesa (κανελόνια με χοιρινό και συκώτι κοτόπουλου), η Amanida Catalana (σαλάτα με λαχανικά και καπνιστό κρέας ή τυρί ή θαλασσινά), το pollastre amb llagosta (κοτόπουλο με αστακό, ντομάτα και φουντούκια), το Graellada de Marisc (οστρακοειδή στα κάρβουνα με σκορδάτη μαγιονέζα) και, βέβαια, τα περιβόητα tapas: truita espanyola (παραδοσιακή ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδια), pernil (χοιρινή ωμοπλάτη με καρυκεύματα), pan con tomate (ζεστό ψωμί με ντομάτα, λάδι και σκόρδο), τηγανητά καλαμαράκια, στρείδια, σπανακοπιτάκια ή pescaditos fritos (τηγανητά ψαράκια). Όσο για τα γλυκά, ξεχωρίζουν η Crema Catalana (creme brulee) και τα turrones (παστέλια με καραμέλα, μέλι ή σοκολάτα).