Βαυαρικές Άλπεις - Γαστρονομία

Η βαυαρέζικη κουζίνα είναι σε γενικές γραμμές βαριά και πληθωρική, με έντονα ρουστίκ στοιχεία, ιδίως στην περιοχή των Άλπεων. Υπάρχουν πολλά πιάτα με κρέας και κυνήγι, τα οποία συνήθως συνοδεύονται από Knοdel (σφαιρίδια από βραστή πατάτα ή ψωμί), ένα φαγητό που συναντάται επίσης σε πάμπολλες εκδοχές στην αυστριακή, την τσέχικη και την ουγγαρέζικη κουζίνα. Αγαπημένες λιχουδιές είναι το γουρουνόπουλο γάλακτος (κατά κανόνα ψητό) και το βαυαρέζικο Leberkase, ένα είδος «πατέ» σε τετράγωνη φόρμα με βοδινό και χοιρινό κρέας, αλάτι και λαρδί (σημειωτέον δεν περιλαμβάνει συκώτι, όπως στην υπόλοιπη Γερμανία), το οποίο τρώγεται είτε ως σνακ είτε ως κύριο πιάτο, με πατατοσαλάτα ή ομελέτα και γλυκιά μουστάρδα. Άλλα κλασικά πιάτα είναι τα λευκά λουκάνικα Weisswurst, το ξινολάχανο και το παντζάρι καθώς και τα διάφορα ραγού.